Krigen i Ukraina:

Raser etter Huitfeldt-uttalelse

Forskere er oppgitt over at utenriksminister Anniken Huitfeldt mener at krigen i Ukraina er «langt mer alvorlig enn det vi har sett i andre kriger». - Krig er overgrep, krigsforbrytelser og død. Punktum.

I SORG: En kvinne gråter mens hun prøver å finne sønnen sin i ruinene av en boligblokk i den ukrianske byen Borodianka, i utkanten av hovedstaden Kyiv. Foto: Reuters / NTB
I SORG: En kvinne gråter mens hun prøver å finne sønnen sin i ruinene av en boligblokk i den ukrianske byen Borodianka, i utkanten av hovedstaden Kyiv. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hva skjer når det er krig - og hvordan opplever soldatene denne? I prosjektet War and fun (krig og moro), ser forskere ved Christian Michelsens institutt i Bergen på nettopp det.

Forskerne var på vei til den ukrainske grensa for å intervjue fremmedkrigere, da de så Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt uttale seg om Butsja-massakren på NRK.

«Vi må ikke nå tenke at krig er krig, og da dør folk. For dette er noe helt annet» - og «langt mer alvorlig enn det vi har sett i andre kriger», sa Huitfeldt.

Krig = forbrytelser og død

Utenriksministerens uttalelser om Ukraina-krigens alvorlighet får forskerne til å reagere.

- Jeg ville likt å spørre ministeren om å komme med eksempel på kriger som er mindre alvorlige, siden Ukraina-krigen ifølge henne er annerledes og verre. Etter to år i krig i Afghanistan, som forsker, har jeg for eksempel aldri møtt en eneste afghaner som tenkte at krigen og volden de opplevde var mindre alvorlig. Krig er alltid ille, sier Antonio De Lauri, forskningsprofessor ved Chr. Michelsens institutt i Bergen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer