Donald Trump:

Raser etter Ivanka-refs

USAs tidligere president Donald Trump langer ut mot John McCains datter.

FRONTALANGREP: USAs tidligere president Donald Trump langer ut mot datteren til John McCain, en av hans aller argeste kritikere. Foto: Reuters/NTB
FRONTALANGREP: USAs tidligere president Donald Trump langer ut mot datteren til John McCain, en av hans aller argeste kritikere. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2018 døde tidligere presidentkandidat og Arizona-senator John McCain (81) som følge av aggressiv hjernesvulst.

Til tross for at han var republikaner, var han en av Donald Trumps aller argeste kritikere. Også senatorens egen datter, Meghan McCain, har et iskaldt forhold til den tidligere presidenten.

Det var nemlig mange som ble svært overrasket over at Trumps datter Ivanka dukket opp i minneseremonien for ham i Washington i 2018, sammen med ektemannen Jared Kushner.

Var ikke velkommen

Deltakelsen falt ikke i god jord hos Meghan McCain. I et intervju på talkshowet «The Late Show With Stephen Colbert» i 2019, fortalte hun at hun helst hadde sett at de ikke hadde vært til stede.

- Jeg skulle ønske at de av respekt hadde valgt å ikke komme, om ikke for noe annet så av respekt for meg. En begravelse er åpenbart en hellig stund, og jeg trodde at familien min hadde gjort det klart, eller i det minste at jeg hadde, at Trump-familien ikke er velkommen i mitt nærvær, og at min far hadde vært veldig klar på avstanden mellom McCain-familien og Trump-familien, så jeg ble overrasket da de var der, sa McCain, ifølge Washington Post.

MED FAREN: Meghan McCain avbildet sammen med sin far, John McCain i 2014. Foto: Evan Agostini/Invision/AP/ NTB
MED FAREN: Meghan McCain avbildet sammen med sin far, John McCain i 2014. Foto: Evan Agostini/Invision/AP/ NTB Vis mer

Under minneseremonien holdt Meghan McCain også en tale der hun kom med et stikk mot Donald Trump. Hun uttalte blant annet at faren var en «stor mann» og oppfordret andre til å leve etter hans eksempel.

- Vi samles her for å sørge over en amerikansk storhets bortgang. Ekte vare, ikke billig retorikk fra menn som aldri vil være i nærheten av det offeret han så villig ga, sa hun blant annet.

Siden den gang har forholdet mellom McCain og Trump-familien vært alt annet enn strålende. For selv om det har gått over tre år siden John McCain døde av kreft, har ikke den tidligere presidenten stoppet med å omtalte familien i negative ordelag.

- En skurk

Seinest denne uka gikk Trump til frontalangrep på McCain-dattera. I en uttalelse via sin nye pressetalskvinne Liz Harrington, betegner han henne som en «skurk».

Uttalelsen kommer i forbindelse med lanseringen av McCains nye bok med tittelen «Bad Republican», hvor hun beskriver Ivanka Trump og Jared Kushner som «begravelse-krasjere», ifølge The Independent.

Da hun gjestet TV-showet «Watch What Happens Live With Andy Cohen» tirsdag, utdypet hun kritikken:

- De burde aldri ha kommet. De hadde ikke noe å gjøre der. Jeg husker at jeg så dem - og spesielt henne. De hadde ingenting å gjøre der, og det er noe som fortsatt provoserer meg, helt klart, sa McCain.

I uttalelsen stempler Trump henne som en «bølle».

- Er det ikke morsomt at Meghan McCain, som alltid har vært en bølle og i bunn og grunn en skurk, klager over at det var hun som ble mobbet av latsabbene og de radikale venstre-galningene i «The View», skriver Trump.

Tidligere i år sluttet McCain som medprogramleder i det populære talkshowet «The View», etter det hun omtaler som «giftig, direkte og målrettet fiendtlighet» gjennom sine fire år som ansatt.

- Jeg gjorde det mulig for faren hennes å ha verdens lengste begravelse, designet og arrangert av ham, til tross for at jeg aldri, for å si det mildt, var en fan. På sin helt spesielle måte, var han en «RINO», skriver Trump.

«RINO» er en slengbemerkning som står for «Repulican in Name Only», og brukes av republikanere for å stemple egne partifeller for å ikke være konservative nok.

Meghan McCain har foreløpig ikke svart på Trumps anklager.

SLAKT: Rudy Giuliani holdt en svært minneverdig tale under en minnemarkering for terrorangrepene på World Trade Center 11. septemeber 2001. Video: Real America's Voice / AP. Vis mer

Forholdet surnet

Man må helt tilbake til den republikanske nominasjonskampen i 2015 for å forstår når forholdet mellom Trump og John McCain først surnet. Etter Trumps tale i Phoenix, uttalte McCain nemlig at han «bidro til å oppildne stemningen».

Trump svarte deretter med å gå til angrep på McCain. I juli det året uttalte han at McCain, som har ei fortid fra Vietnamkrigen, ikke var en krigshelt.

- Han ble en krigshelt fordi han ble fanget. Jeg liker folk som ikke ble fanget. Ok? Jeg hater å fortelle deg det. Han er en krigshelt fordi han ble tatt. Ok, du kan få … Jeg tror kanskje at han er en krigshelt, sa Trump.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer

I ettertid har Trump rettet seg selv, og sagt at han mener McCain uten tvil er en krigshelt. Likevel krevde senatoren en unnskyldning fra Trump.

- Jeg synes han bør rette en unnskyldning til familiene til dem som har ofret noe i konflikter, og dem som er blitt holdt fengslet fordi de tjente landet sitt, sa John McCain til MSNBC.

McCain var i seks år krigsfange etter å ha blitt skutt ned over Vietnam og kom hjem som krigshelt etter å ha blitt torturert på det groveste. Han var senator i seks perioder - over 30 år, og var kjent for å være en uavhengig røst, som i de siste åra i sitt liv var sterkt kritisk til president Donald Trump.

Han var Republikanernes presidentkandidat i 2008, men tapte mot Barack Obama.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer