Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mulla Krekar:

Raser etter kakefest

Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling mener Frps kakefest bekrefter det politiske spillet bak utleveringen.

KAKEFEST: Frp-politikerne Sylvi Listhaug og Jøran Kallmyr feiret utleveringen av Mulla Krekar med kake. Foto: Fremskrittspartiet
KAKEFEST: Frp-politikerne Sylvi Listhaug og Jøran Kallmyr feiret utleveringen av Mulla Krekar med kake. Foto: Fremskrittspartiet Vis mer

Torsdag morgen ble mulla Krekar hentet i fengselet og utlevert til Italia. Dette feiret Frp-politikerne Sylvi Listhaug og Jøran Kallmyr med en kake, som var dekorert med norsk og italiensk flagg. I tillegg sto det «God tur, Krekar».

«Dette er en gledens dag! Endelig er Norge kvitt terroristen mulla Krekar! Det må feires», skrev Listhaug på Facebook.

«Endelig er Krekar ute av landet. Han kommer heller aldri tilbake, med mindre utvisningsvedtaket oppheves. Det er det absolutt ingen grunn til», skrev Kallmyr på Twitter.

NØTTEBUNN: Slik lager du en nydelig nøttebunn. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Raser

Det falt ikke i god jord hos Krekars forsvarer, Brynjar Meling.

- Jeg registrerer at den tidligere justisministeren feirer med kake. Det sier litt om hvilket politisk spill som har foregått. Jeg er veldig takknemlig for at de går ut og feirer på denne måten fordi det bekrefter det politiske spillet som vil få betydning for denne sakens etterspill.

- Særlig når Jøran Kallmyr sier at de var klar over at Krekar skulle bli sendt til Italia før de gikk ut av regjering, sa Meling i NRK-programmet «Dagsnytt 18» torsdag kveld.

Meling ble også spurt om saken nå er tapt.

- Jeg har ikke tapt saken. Norge har tapt saken. Dette fordi det er blitt foretatt handlinger som ikke er en rettsstat verdig, og som ble foretatt av en justisminister fra Høyre, som er det partiet som hadde kommunalminister den gang de valgte å si at Krekar var en fare for rikets sikkerhet. Dette er mer et tap for Norge enn det er for mulla Krekar og meg, sa Meling.

SISTE: Mulla Krekar utleveres til Italia. Video: NRK / Bilde: NTB Scanpix Vis mer

Justisministeren

Meling varsler at han vil forlange svar fra justisminister Monica Mæland (H) på hvem som iverksatte utsendelsen av «en 63 år gammel mann med diabetes og høyt blodtrykk», og hvem som kan garantere for at coronaviruset ikke vil ramme ham.

Krekar har fått behandlet saken sin i tre rettsinstanser, samt av Justis- og beredskapsdepartementet og kongen i statsråd.

- Da vedtaket om utsendelse ble fattet, ble det bestemt at det ikke skulle effektueres før det var forsvarlig. Og nå tilsa situasjonen at det var forsvarlig å motta Krekar i Italia. Vi har ikke hatt hastverk i denne saken, sier statsråden til NRK og fortsetter:

- Det skal foregå en ankesak i Italia hvor han kan fremme sine syn og føre sine bevis. Krekar ble besluttet varig utvist fra Norge i 2003, og får ikke returbillett til Norge verken nå eller seinere. Men vil på lik linje med andre kunne søke om det.

SISTE: Mulla Krekar sendt til Italia. Video: Dagbladet TV / Bilde: Bjørn Langsem Vis mer

Krekar-saken

Krekar har siden 2003 har vært på FNs terrorliste og vært inn og ut av norske rettssaler over flere år. Han er flere ganger blitt forsøkt utvist av politiske myndigheter, men først 13. mars i år, etter flere rettsrunder, ble det fattet utvisningsvedtak av kongen i statsråd.

Dommen fra Italia baserer seg blant annet på en rekke opptak av samtaler Krekar hadde på besøksrommet i Kongsvinger fengsel, der han sonet en dom på to år og ti måneder for blant annet trusler mot Erna Solberg.

I opptakene fra Kongsvinger fengsel framgår det at Krekar vil brenne det norske flagg, grunnloven og så Stortinget.

Bestrider

Krekar bestrider en rekke av det som er referert til i samtalene. Det var PST som installerte avlyttingsutstyret i besøksrommet på bestilling fra Italia. Opptakene ble deretter sendt til Italia.

Krekar mener oversettelsene fra kurdisk er unøyaktige og tatt ut av sammenheng. I går mente han også at PST og italienske myndigheter kan ha blandet han og broren på opptakene.

Hele Norges coronakart