Raser etter Kanye-demonstrasjon: - Farlig

Kanye West har møtt ramsalt kritikk for å ha publisert en rekke antisemittiske innlegg i sosiale medier. Flere reagerer nå sterkt etter en støttemarkering i Los Angeles.

UTESTENGT FRA SOSIALE MEDIER: Rapper Kanye West er utestengt fra flere plattformer etter en en rekke antisemittiske innlegg. Foto: Jonathan Brady /PA / NTB
UTESTENGT FRA SOSIALE MEDIER: Rapper Kanye West er utestengt fra flere plattformer etter en en rekke antisemittiske innlegg. Foto: Jonathan Brady /PA / NTB Vis mer
Publisert

Etter en bølge av antisemittiske kommentarer fra rapper Kanye West, oppsøkte det som beskrives som en kjent «hatgruppe» i helga Los Angeles for å uttrykke støtte til hans budskap.

Bilder og videoer viser en liten gruppe demonstranter over en motorvei, med hender løftet i en tilsynelatende nazihilsen, over et banner med teksten «Kanye har rett når det gjelder jødene».

Det har skapt sterke reaksjoner i byen.

- Vi kan ikke tolerere antisemittismen som kom til syne i dag. Hvit makt-bevegelsen er en kreftsvulst i samfunnet som må fjernes. Dette budskapet er farlig og kan ikke normaliseres, skriver statsadvokat George Gascón på Twitter.

Utestengt fra Twitter

Kanye West har i to uker vært utestengt fra Twitter etter den antisemittiske tiraden. Meta, selskapet som eier Facebook og Instagram, har også lagt begrensninger på hans Instagram-profil.

Twitter-utestengelsen skjedde etter en melding der han proklamerte at han skulle gå «death con 3 på jøder».

I et intervju med Piers Morgen sa rapperen i etterkant at han var lei seg for å ha såret folk, men at han ikke angret på å ha publisert innlegget.

Sam Yebri, advokat, politiker og tidligere styremedlem i organisasjonen Anti-Defamation League, som jobber med å bekjempe antisemittisme, sier til Los Angeles Times at helgas demonstrasjon var en av flere tilsvarende hendelser i Los Angeles den siste tida.

- Dette er et problem som krever oppmerksomhet og handling, sier Yebri.

Han trekker spesielt fram utdeling av løpesedler i byen, der det spres konspirasjonsteorier om jøder. Politiet i Los Angeles og Beverly Hills bekrefter overfor avisa at de etterforsker slike saker.

- Vi gjør alt for å identifisere og straffeforfølge personer som er involvert i disse antisemittiske angrepene, sier politisjef Michel Moore.

Rekordmange antisemittiske hendelser

Ifølge Anti-Defamation League ble det registrert rekordmange tilfeller av overfall, hærverk og trakassering rettet mot jødiske samfunn og enkeltpersoner i USA i 2021.

De 2717 registrerte hendelsene utgjør en økning på 34 prosent fra 2020.

Regionsdirektør i Anti-Defermation Leaugue, Jeffrey Abrams, er blant dem som reagerte sterkt på lørdagens demonstrasjon i Los Angeles.

- Dette er en opprørende innsats for å piske opp antisemittismen som har grepet om nasjonen, sier Abrams i en uttalelse publisert på organisasjonens Twitter-konto.

- Denne gruppa, kjent for å støtte antisemittisme og hvit makt-ideologi, utnytter nå Yes antisemittisme og er et bevis på at hat avler mer hat.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer