Raser etter kondom-nekt

Apotekkjeden Walgreens vekker sterke reaksjoner og trues med boikott etter at par ble nektet prevensjon.

RELIGIØS NEKT: Hos den amerikanske apotekgiganten Wallgreens, skal flere skal ha opplevd å bli nektet prevensjon på grunn av religiøse overbevisninger hos ansatte. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
RELIGIØS NEKT: Hos den amerikanske apotekgiganten Wallgreens, skal flere skal ha opplevd å bli nektet prevensjon på grunn av religiøse overbevisninger hos ansatte. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stormen rundt den amerikanske apotekkjeden Walgreens raser, etter at flere skal ha opplevd det som vanskelig å kjøpe prevensjon ved kjeden.

Walgreens, som er USAs nest største apotekkjede har selv tidligere uttalt i en melding på Twitter at det er blant kjedens retningslinjer at apotekere kan nekte resepter på moralsk grunnlag.

To av de som fikk merke dette, var Nate Pentz og kona Jess, som under et besøk på apoteket ble nektet å kjøpe en pakke kondomer.

- På grunn av min tro

På Twitter gjengir Pentz situasjonen som fant sted i Hayward i delstaten Wisconsin.

- Vi dro til Hayward for å kjøpe dagligvarer, og for å dra på Walgreens fordi vi hadde glemt Jess sin prevensjon hjemme. Når Jess skulle ekspederes, fortalte kassereren henne at han ikke kunne selge henne kondomene, forteller eiendomsmekleren Pentz.

Forvirret over situasjonen skal Jess ha påpekt at hun fant kondomene i forretningen, noe som fikk kassereren til å utdype hvorfor han nektet å selge kondomene.

- Vi kan selge dem, men jeg kommer ikke til å gjøre det på grunn av min tro, skal kassereren ha fortalt paret.

Fikk ikke resept

I kjølvannet av hendelsen har det flokket til med reaksjoner, og flere andre har fortalt om liknende hendelser i møte med apotekkjeden.

En av disse er Tiktokeren Abigail Martin, som benyttet den sosiale videoplattformen for å fortelle om sin egen erfaring med Walgreens.

THE CRIBS: Emil og Silas har akkurat flyttet til Oslo, og vi har besøkt gutta hjemme i deres nye leilighet. Klipp: Thea Hope. Video: Kine Falch/Rød Løper Vis mer

I videoen forteller Martin at hun ble overrasket da hun fikk en melding fra sin lokale Walgreens om at resepten hennes på prevensjon ikke kunne utleveres, til tross for at hun hadde flere refiller til gode.

Da hun bestemte seg for å møte opp fysisk i apoteket for å undersøke hva som hindret apoteket i å utlevere prevensjonen, fikk hun samme beskjed.

- Når jeg forteller henne hvorfor jeg er der, så måler hun meg skeptisk med øynene, og sier «vi kommer ikke til å fylle den resepten, du må ta kontakt med legen din», forteller Martin i en TikTok.

Martin gjorde nettopp dette, og ringte legen, som heller ikke kunne forklare hvorfor Martin ikke fikk utlevert resepten sin.

Enden på visa var at Martin fikk forklart fra en annen Walgreens-ansatt at kvinnen hun opprinnelig snakket med visstnok hadde vært uvillig til å utlevere prevensjon i flere uker.

Veldig sjeldne

Overfor avisa The Independent svarer Walgreens at de opplever hendelser som de beskrevet over som veldig sjeldne.

- Hendelser som dette er veldig sjeldne og våre retningslinjer er designet for å forsikre at vi møter behovene til pasientene og kundene våre, samtidig som vi respekterer den religiøse og moralske troen til våre lagmedlemmer, sier Fraser Engerman, seniordirektør i Walgreens, til The Independent.

LURT: Den australske utøveren Jess Fox, som deltar i kajakk-slalåm, avslører at hun fikk en skade på toppen av kajakken rett før OL-start. Vis mer

Videre sier Engerman at det er en del av kjedens retningslinjer at ansatte i disse tilfellene skal referere kunden videre til en kollega eller leder som kan hjelpe kunden videre. Dette virker det imidlertid som om ikke var tilfellet spesifikt i Martins opplevelse.

Raser

Reaksjonene på hendelsene hos Walgreens har fått mange til å reagere sterkt.

At hendelsene skjer kort tid etter den kontroversielle avskaffelsen av Roe vs. Wade, som sikret amerikanske kvinner retten til abort, kan nok også være en medvirkende faktor til dette.

Brukere skriver at de ikke lenger ønsker å handle hos apotek-giganten, og flere setter spørsmålstegn ved hvor grensene går for kjedens retningslinjer.

- Har dere ansatte som er imot dyretesting? Får de lov til å tre til side? Har dere scientologer som nekter å utlevere psykiatrisk medisin? Hvor trekker dere grensen når mennesker nekter å gjøre jobben sin, skriver en frustrert bruker på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer