Dmytro Kuleba:

Raser etter
Macron-uttalelse

Frankrikes president Emmanuel Macron høster igjen kritikk fra Ukraina for å mene at det er viktig å unngå å ydmyke Russlands president Vladimir Putin.

TOK TIL TWITTER: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba tømte sin frustrasjon over president Emanuel Macron ut på Twitter. Foto: Fabrice Coffrini / AFP
TOK TIL TWITTER: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba tømte sin frustrasjon over president Emanuel Macron ut på Twitter. Foto: Fabrice Coffrini / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frankrikes president Emmanuel Macron høster igjen kritikk fra Ukraina for å mene at det er viktig å unngå å ydmyke Russlands president Vladimir Putin.

I en samtale med franske medier fredag gjentok Macron at han mener det er viktig å sørge for at Putin har en utgang fra det Macron kaller den «historiske og fundamentale feiltakelsen» det var å invadere Ukraina.

- Vi må ikke ydmyke Putin slik at vi med diplomati kan bygge en avkjørsel for ham når kampene stanser, sa han og la til at han er overbevist om at Frankrike har en rolle å spille som megler.

SKAPER SINNE: Emmanuel Macron. Foto: JULIEN DE ROSA / AFP
SKAPER SINNE: Emmanuel Macron. Foto: JULIEN DE ROSA / AFP Vis mer

Men utsagnet utløste straks ny spenning med Ukraina, der president Volodymyr Zelenskyj er skeptisk til Macrons forsøk på å snakke med Putin for å overtale ham til å avslutte krigen.

IKKE FORNØYD: Volodymyr Zelenskyy er tilsynelatende ikke begeistret for Macrons måte å behandle Putin på. Foto: Zuma Press
IKKE FORNØYD: Volodymyr Zelenskyy er tilsynelatende ikke begeistret for Macrons måte å behandle Putin på. Foto: Zuma Press Vis mer

Macron har hatt flere titall samtaler med Putin i år samtidig som han offentlig står bak Ukraina og har forsynt landet med våpen.

- Appeller om ikke å ydmyke Russland blir bare ydmykende for Frankrike og alle andre land som ber om det, sa Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba i sosiale medier. Han sa at Russland må «settes på plass» for å berge liv og skape fred.

Striden markerer en intern forskjell i alliansen mot krigen, med Frankrike og Tyskland på en side og Ukraina, østeuropeiske land og USA og Storbritannia på den andre.

Ukraina og deres nærmeste allierte ser på krigen som en kamp om overlevelse for Ukraina og demokratiet som bare løses med russisk nederlag.

Mistanke om grove krigsforbrytelser, fra drap på sivile til artilleriangrep på boligblokker og sivil infrastruktur, gjør at de ikke har noe appetitt for kompromiss for å redde Putin fra ydmykelse.

Noen frykter at Tyskland og Frankrike vil gå inn for at Ukraina gir fra seg territorium for å få slutt på kampene, selv om ingen av dem har sagt noe om det.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer