Raser etter moteoppvisning: - Respektløst

Motehuset får krass kritikk etter at dette miniskjørtet ble vist fram på catwalken.

RELGIØS TEKST: Motedesigneren hevder hun ikke visste at flagget inneholdt en religiøs tekst. Foto: Skjermdump / X
RELGIØS TEKST: Motedesigneren hevder hun ikke visste at flagget inneholdt en religiøs tekst. Foto: Skjermdump / X Vis mer
Publisert

Sosiale medier har kokt over med fordømmelser av motehuset Mowalola. Bakgrunnen er et miniskjørt dekorert med det saudiarabiske nasjonalflagget, som ble vist fram på moteshowet SS24.

Designet inneholder nemlig den islamske trosbekjennelsen som er en del av Saudi-Arabias nasjonalflagg.

Skjørtet er dekorert med ordene «det er ingen gud unntatt gud, og Muhammed er guds sendebud», skrevet på arabisk.

Det var avisa Middle East Eye som først omtalte saken.

- Skamløst

Brukere fra flere steder i verden har uttrykt sin avsky over det de anser som en uaktsom og fornærmende bruk av religiøse symboler.

- Det er en grunn til at Saudi-Arabia ikke viser flagget sitt offentlig. Det inneholder Shahadah (en islamsk trosbekjennelse). Saudi-Arabia har en hel rekke lover bare for nasjonalflagget. Det må trykkes på begge sider og brettes, rengjøres og ødelegges på en bestemt måte. Å sette det på et skjørt er respektløst, påpekte en bruker på X, tidligere kjent som Twitter.

FLAGG-SKJØRT: Motekolleksjonen inneholdt flere miniskjørt dekorert med nasjonale flagg. Foto: Skjermdump / X
FLAGG-SKJØRT: Motekolleksjonen inneholdt flere miniskjørt dekorert med nasjonale flagg. Foto: Skjermdump / X Vis mer

Andre fulgte opp med liknende kritikk:

- Jeg er på ingen måte religiøs, men dette er ekstremt respektløst. Å bruke det saudiarabiske flagget som et provoserende miniskjørt, når man vet at det står allah på det, viser hvor skamløs moteindustrien har blitt når det gjelder religioner av alle slag, uttalte en annen bruker.

- Beklager

Etter den massive kritikken og kontroversen som raste på nettet, la Mowalolas designer, Mowalola Ogunlesi, seg fullstendig flat. Hun beklaget seg via flere innlegg på X, og lovet å fjerne designet fra kolleksjonen.

- En av mine viktigste inspirasjoner for SS24 var å bruke nasjonale flagg fra forskjellige land. Etter visningen oppdaget jeg at et av disse flaggene - Saudi-Arabia - inneholder hellige ord, og bruken har ført til stor fornærmelse. Nå som jeg har blitt opplyst om dette, beklager jeg oppriktig, skrev hun.

BEKLAGER: Motedesigneren Mowalola Ogunlesi (t.v) beklager nå for miniskjørtet. Foto: Shutterstock / NTB
BEKLAGER: Motedesigneren Mowalola Ogunlesi (t.v) beklager nå for miniskjørtet. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Hun fortsatte:

- Jeg vil sørge for at dette designet fjernes fra kolleksjonen. Jeg angrer dypt på eventuell smerte eller fornærmelse min uaktsomhet kan ha forårsaket. Takk for at dere holder meg ansvarlig, og jeg setter pris på forståelsen deres mens jeg lærer av denne erfaringen, skriver Ogunlesi.

Ogunlesi er født i Nigeria og basert i London. Designeren har over 300 000 følgere på Instagram.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer