Raser etter ny Kampusch-skandale

Broren til lederen av Kampusch-etterforskningen ble kastet i fengsel fordi myndighetene fryktet at han skulle gi pinlig informasjon til pressen.

 SKANDALE:  Natascha Kampusch satt innesperret i åtte år. Fortsatt er det mange spørsmål som er ubesvart når det gjelder bortføringen av 10-åringen. Foto: EPA/MARCUS BRANDT
SKANDALE: Natascha Kampusch satt innesperret i åtte år. Fortsatt er det mange spørsmål som er ubesvart når det gjelder bortføringen av 10-åringen. Foto: EPA/MARCUS BRANDTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Da politioberst Franz Kröll (58) den 24. juli i fjor ble funnet drept av skudd på terrassen utenfor hjemmet sitt i Graz, konkluderte politiet lynhurtig med at han hadde skutt seg selv med tjenestepistolen. Det var den tidligere kona hans som fant den døde.

- Jeg forsøkte straks å slå alarm, sa lillebror Karl Kröll (56) til østerrikske medier etterpå.

- Betjenten fra kriminalpolitiet bare lo og avfeide mine innvendinger med at selvmord i denne saken var så innlysende at det ikke en gang var grunn til å gjennomføre noen ytterligere etterforskning. Franz ble funnet av en politikvinne som han ble skilt fra for 11 år siden. Hva i all verden gjorde hun i hans hjem, de hadde ingen kontakt mer?

Fryktet for sitt liv Flere mener politiet sitter på informasjon de aldri vil skal slippe ut. Natascha selv krever millionerstatning fordi hun mener politietterforskningen var mangelfull.

Karl Kröll mener at broren hans, som i 1998 var sjef for jakten på den bortførte 10-åringen Natascha, fryktet for sitt eget liv.

- Det fortalte han meg selv. Jeg var fra første øyeblikk overbevist om at Franz ble myrdet. Han visste for mye, sier Karl Kröll.

Umiddelbart etter begravelsen, ble Karl Kröll anholdt og satt i varetektsfengsel. Da justisministeren i begynnelsen av desember i fjor fikk spørsmål om saken i parlamentet, svarte han at arrestasjonen på ingen måte hadde sammenheng med storebrorens død.

Pressekonferanse i dag I ettermiddag kunne parlamentsmedlemmet Ewald Stadler på en pressekonferanse i Wien legge fram arrestordren som en statsadvokat den gangen utstedte.

Av denne går det fram at Karl Kröll var mistenkt for å ha gjemt unna den døde storebrorens notater og computer — med hemmelige opplysninger omkring Kampuschsaken.

Da han verken hadde fast adresse eller ordnet økonomi, fryktet statsadvokaten at han kunne forsøke å overlate informasjonene til pressefolk eller politikere.

- Dette er en gigantisk justisskandale. Karl Kröll hadde verken økonomiske vanskeligheter eller uklare boforhold. Dette måtte politiets etterforskere vite — for de avlyttet også telefonen hans, uttaler Stadler.

Han er justispolitisk talsmann for Jörg Haiders gamle parti BZÖ.

Jakt på dokumenter Under brorens begravelse ble Karl Kröll oppsøkt av en mann som hevdet at han var nær venn av avdøde. Han inviterte seg hjem til Karl Kröll og ga under samtalen inntrykk av å vite mye om storebroren.

Etterpå begynte han å presse Kröll på om han visste hvor politioberstens hemmelige arkiv var oppbevart. Denne begynte nå å ane ugler i mosen. Kröll svarte at enten ville han overlate sakene til et parlamentsmedlem fra De Grønne, eller sende dem til en avisredaksjon.

Grell kontrast Reaksjonen fra offisielt hold var altså at politiet kom og hentet ham — og lot den uskyldige mannen tilbringe et døgn bak lås og slå

- Det er uhyrlig å oppleve at statsadvokaten tyr til rene løgner for på denne måten å kunne angripe vanlige borgere. Dette står i grell kontrast til det som skjedde da det dukket opp Kampusch-dokumenter hos en tidligere justisminister. Papirene beviste tilfeller av grovt embetsmisbruk for å skjule sannheten om det som skjedde før og etter kidnappingen. Statsadvokaten lot saken bli liggende så lenge at de strafferettslige forholdene ble foreldet, raser Stadler.

Krever kontroll Det ser nå ut til å være flertall i det østerrikske parlamentet for å kreve at all etterforskning omkring Natascha Kampusch? kidnapping skal overvåkes av en spesielt utnevnt forhørsdommer.

Flertallet ønsker også at det opprettes en parlamentarisk kontrollkomité, som skal følge med på at landets statsadvokater passer på at loven ikke brytes under etterforskning av kriminalsaker.

Kampusch kom til Norge i går, og hun skal blant annet gjeste Fredrik Skavlan.