Drapet på Sarah Everard:

Raser etter nye detaljer

Politimannen som er dømt til livstid i fengsel for drapet på Sarah Everard, har jobbet som væpnet sikkerhetspersonell ved parlamentsbygningen i Storbritannia. Underhusets leder kaller politimesteren inn på teppet.

DØMT: Den tidligere politimannen Wayne Couzens ble torsdag dømt til livstid i fengsel for drapet på Sarah Everard. Foto: Politiet / NTB
DØMT: Den tidligere politimannen Wayne Couzens ble torsdag dømt til livstid i fengsel for drapet på Sarah Everard. Foto: Politiet / NTB Vis mer
Publisert

Den tidligere politimannen Wayne Couzens (48) ble torsdag dømt til livstid i fengsel for å ha kidnappet, voldtatt og drept Sarah Everard i mars.

Nye opplysninger fra politiet skaper nå urolighet blant britiske topp-politikere, og underhusets leder kaller politimesteren inn på teppet.

Scotland Yard har nemlig bekreftet at Couzens, som primært jobbet med vakthold ved ambassader i London, ble satt til væpnet vakthold ved parlamentsbygningen Westminster Palace ved fem anledninger mellom februar og juli 2020.

Ifølge The Times skal han ha hatt et nøkkelkort som ga ham tilgang til «alle områder».

«Ekstremt bekymringsfull»

Leder i Underhuset, Lindsay Hoyle, reagerer sterkt på de nye opplysningene. Han omtaler informasjonen som «ekstremt bekymringsfull», og har bedt om et hastemøte med politimester Cressinda Dick i Metropolitan-politiet.

- Medlemmer og ansattes sikkerhet har alltid vært min fremste prioritet. Derfor vil jeg vite hvordan denne mannen kunne bli vurdert som skikket for å vokte parlamentet, sier Hoyle i en uttalelse, ifølge BBC.

Etter drapet på Sarah Everard bekreftet politiets spesialenhet at de undersøkte hvorvidt Metropolitan-politiet etterforsket to anklager om blotting koblet til Couzens fra februar i år. De undersøker også hvorvidt politiet i Kent, der han jobbet fram til 2018, etterforsket en tilsvarende episode i 2015. Ifølge BBC pågår arbeidet fortsatt.

Flere politikere har oppfordret politimesteren til å trekke seg - blant dem Labour-politiker Hariet Harman, som i et brev skriver at hun ikke tror Dick er i stand til å gjenopprette tilliten til politiet.

Etter livstidsdommen mot sin tidligere kollega utstedte Dick en uttalelse, der hun beklaget at Couzens var i en stilling der han kunne utnytte tilliten til å feilaktig «pågripe» Sarah Everard, før han voldtok og drepte henne.

- Jeg erkjenner at tilliten til politiet er skadd. Jeg skal gjøre alt i min makt for å forsikre dere om at vi har lært. Ord kan ikke beskrive raseriet og den overveldende sorgen vi føler over det som har skjedd. Jeg er så lei meg.

CORONANEDSTENGNING: Wayne Couzens som er tiltalt for drapet på Sarah Everard (33) kan ha utnyttet nedstengningen som påskudd for å kidnappe henne. Vis mer

Har tillit til politimesteren

Statsminister Boris Johnson har tidligere sagt at han har tillit til Metropolitan-politiet og politimesteren. Han mener samtidig at saken må granskes, for å unngå at noe liknende skjer igjen.

Kulturminister Oliver Dowden påpeker at politiet har «svært alvorlige» spørsmål å svare på om det han mener er faresignaler som ser ut til å ha blitt oversett. Også han uttrykker støtte til Dick, ifølge The Guardian.

Metropolitan-politiet annonserte torsdag at sivilt kledd politi ikke lenger skal patruljere alene, etter at det i rettssaken kom fram at Couzens skal ha brukt coronareglene som pålegg for å lure henne Everard med seg.

De oppfordret samtidig folk som blir stoppet av en sivilkledd politibetjent alene til å be om å få snakke med noen på vedkommendes samband. Om en fortsatt skulle føle seg utrygg, skal man vurdere å «rope på en forbipasserende, løpe til et nærliggende hus, vinke på en buss eller ringe nødnummeret».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer