Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser etter rentekutt: - Ingen tæl, ingen fornuft!

USAs president Donald Trump raser etter rentekutt.

IKKE GLAD: Donald Trump reagerer på sentralbankens avgjørelse om et rentekutt. Her med sin nye sikkerhetssjef Robert O´Brien. Foto: Nicholas Kamm / AFP
IKKE GLAD: Donald Trump reagerer på sentralbankens avgjørelse om et rentekutt. Her med sin nye sikkerhetssjef Robert O´Brien. Foto: Nicholas Kamm / AFP Vis mer

Den amerikanske sentralbanken senker styringsrenta onsdag. Det var et ventet grep for å sikre økonomisk vekst.

Det er det andre rentekuttet i USA på drøyt ti år, og det andre siden finanskrisa - får president Donald Trump til å rase.

- Jay Powell (sentralbanksjef, red. anm.) og sentralbanken svikter igjen. Ingen tæl, ingen fornuft, ingen visjon! En forferdelig kommunikatør, tvitrer Trump onsdag kveld.

Krever større kutt

Trump har flere ganger gått ut og krevd større og raskere rentekutt. Denne gangen er han altså heller ikke fornøyd.

Trump har gjentatte ganger anklaget Jerome Powell for å undergrave hans økonomiske politikk, som preges av skattekutt, deregulering, høyere statsgjeld og internasjonale handelskonflikter på flere fronter, ifølge NTB.

Sentralbanken var riktignok splittet i avgjørelsen, tre mot ti, men ble likevel enige om å kutte styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til intervallet 1,75 til 2 prosent.

Ifølge NTB er det tre år siden en beslutning har møtt så stor motstand i USAs sentralbank.

USAs økonomi vokser stadig, men er presset på grunn av Donald Trumps handelskrig med Kina, lavere vekst i verdensøkonomien og fallende industriproduksjon.

Reagerte umiddelbart

Det amerikanske aksjemarkedet reagerte umiddelbart: Nasdaq falt med 1 prosent, mens S&P falt med 0,3 prosent.

Tidligere i august ble styringsrenta kuttet med 0,25 prosent, da for første gang siden 2008. Også da ble lavere vekst i verdensøkonomien nevnt som en grunn.

I fjor økte sentralbanken renta fire ganger.

Saken oppdateres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling