Raser etter sjokkerende bilder:
- En menneskeskapt katastrofe

Kullsvarte forhold får aktivistene til å se rødt.

SVART: Russiske medier beskriver scenene fra Sibir som «post-apokalyptiske» og kritikere kaller det en «menneskeskapt katastrofe». Video:... Vis mer Vis mer

Det kan være fristende å trekke paralleller til litterære endetidstegn og «hevn fra oven» av bibelske proporsjoner når man ser bildene og videoene fra Kiseljovsk i Kuzbass-regionen sørvest i Sibir.

Men dessverre er det bokstavelig talt kullsvarte landskapet høyst reelt.

Russiske medier beskriver scenene fra sibir som «post-apokalyptiske» og kritikere kaller det en «menneskeskapt katastrofe».

- Det er vanskeligere å finne hvit snø enn svart snø om vinteren, sier miljøaktivisten Vladimir Slivjak til britiske The Guardian.

Helsefarlig

Bakgrunnen for den svarte vinteren er kullstøv fra en rekke åpne kullgruver i området. Problemet blir ytterligere forsterket av praksisen med å losse kullmalmen på godstog med åpne vogner slik at støvet blir spredt enda mer.

Denne praksisen kan ifølge miljøaktivister føre til katastrofale konsekvenser for de 2,6 millionene som bor i Kuzbass.

Støvet innholder en rekke tungmetaller som kvikksølv og arsenikk, og tallenes tale er klar.

Levetiden i regionen er fire år lavere enn landsgjennomsnittet, og det rapporteres også om langt flere tilfeller av kreft, tuberkulose og Cerebral parese enn i resten av det gigantiske landet.

Slivjak understreker også at det ikke er slik at problemet er større om vinteren enn om sommeren. Det er bare mer synlig.

- Det er kullstøv i lufta her hele tiden, men når snøen faller blir det synlig. Man kan ikke se det resten av året, men det er fremdeles der, sier han.

Malte snøen

I romjula var det en liknende historie fra Russland som gikk sin seiersgang verden rundt da det ble oppdaget at myndighetene i byen Mysky i Kemerovo-regionen hadde malt snøen for å få den til å se hvit ut. Det skrev The Independent.

Det gikk til slutt så langt at en talsmann for myndighetene måtte ut og beklage opptrinnet.

- Jeg vil ikke gå inn på kvaliteten på arbeidet som ble gjort, men jeg føler det er ganske opplagt. Jeg har gitt beskjed om å fjerne malingen, og jeg beklager til alle innbyggerne som har fått nyttårsstemningen ødelagt av dette, var meldinga fra Dmitri Ivanov.

Demonstrasjoner

Selv om forurensinga ikke er en ny problemstilling i området, har protester fra innbyggerne lenge vært så å si fraværende. Nå ser det ut til at dette er i endring.

The Guardian skriver at stadig flere organiserer demonstrasjoner og krever svar fra myndighetene.

Vise-guvernøren i Kuzbass, Andrej Panov, vil ikke vedgå at gruvedriften i seg selv er skyld i den svarte snøen, men peker heller på fabrikker, forurensing fra biler og uspesifisert «forretningsvirksomhet» som syndebukkene.