Raser etter sjokkerende bilder:
- En menneskeskapt katastrofe

Kullsvarte forhold får aktivistene til å se rødt.

SVART: Russiske medier beskriver scenene fra Sibir som «post-apokalyptiske» og kritikere kaller det en «menneskeskapt katastrofe». Video:... Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være fristende å trekke paralleller til litterære endetidstegn og «hevn fra oven» av bibelske proporsjoner når man ser bildene og videoene fra Kiseljovsk i Kuzbass-regionen sørvest i Sibir.

Men dessverre er det bokstavelig talt kullsvarte landskapet høyst reelt.

Russiske medier beskriver scenene fra sibir som «post-apokalyptiske» og kritikere kaller det en «menneskeskapt katastrofe».

- Det er vanskeligere å finne hvit snø enn svart snø om vinteren, sier miljøaktivisten Vladimir Slivjak til britiske The Guardian.

Helsefarlig

Bakgrunnen for den svarte vinteren er kullstøv fra en rekke åpne kullgruver i området. Problemet blir ytterligere forsterket av praksisen med å losse kullmalmen på godstog med åpne vogner slik at støvet blir spredt enda mer.

Denne praksisen kan ifølge miljøaktivister føre til katastrofale konsekvenser for de 2,6 millionene som bor i Kuzbass.

Støvet innholder en rekke tungmetaller som kvikksølv og arsenikk, og tallenes tale er klar.

Levetiden i regionen er fire år lavere enn landsgjennomsnittet, og det rapporteres også om langt flere tilfeller av kreft, tuberkulose og Cerebral parese enn i resten av det gigantiske landet.

Slivjak understreker også at det ikke er slik at problemet er større om vinteren enn om sommeren. Det er bare mer synlig.

- Det er kullstøv i lufta her hele tiden, men når snøen faller blir det synlig. Man kan ikke se det resten av året, men det er fremdeles der, sier han.

Malte snøen

I romjula var det en liknende historie fra Russland som gikk sin seiersgang verden rundt da det ble oppdaget at myndighetene i byen Mysky i Kemerovo-regionen hadde malt snøen for å få den til å se hvit ut. Det skrev The Independent.

Det gikk til slutt så langt at en talsmann for myndighetene måtte ut og beklage opptrinnet.

- Jeg vil ikke gå inn på kvaliteten på arbeidet som ble gjort, men jeg føler det er ganske opplagt. Jeg har gitt beskjed om å fjerne malingen, og jeg beklager til alle innbyggerne som har fått nyttårsstemningen ødelagt av dette, var meldinga fra Dmitri Ivanov.

Demonstrasjoner

Selv om forurensinga ikke er en ny problemstilling i området, har protester fra innbyggerne lenge vært så å si fraværende. Nå ser det ut til at dette er i endring.

The Guardian skriver at stadig flere organiserer demonstrasjoner og krever svar fra myndighetene.

Vise-guvernøren i Kuzbass, Andrej Panov, vil ikke vedgå at gruvedriften i seg selv er skyld i den svarte snøen, men peker heller på fabrikker, forurensing fra biler og uspesifisert «forretningsvirksomhet» som syndebukkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer