Krigen i Ukraina

Raser etter skrekkvideo

Flere reagerer sterkt på en krigsfangevideo som skal vise kastrering. - Noe av det verste jeg har sett, sier norsk menneskerettsekspert.

SIEVIERODONETSK: Flere påstår at den russiske soldaten ble filmet i nærheten av den ukrainske byen Sievierodonetsk. Her fra juni da det steg røyk over byen. Foto: Anna Kudriavtseva / Reuters / NTB
SIEVIERODONETSK: Flere påstår at den russiske soldaten ble filmet i nærheten av den ukrainske byen Sievierodonetsk. Her fra juni da det steg røyk over byen. Foto: Anna Kudriavtseva / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Videoen skal vise en mann som tilsynelatende er en ukrainsk krigsfange, bli kastrert med kniv av det som ser ut til å være russiske soldater.

Ukrainsk parlamentsmedlem, Mich Ryan, raser over en videoen:

- Jeg blir kvalm av å se at et menneske kan gjøre dette mot et annet, skriver han på Twitter.

Ivar Dale, senior fagrådgiver i Den norske Helsingforskomité, beskriver videoen som hjerteskjærende og grotesk.

- Hvis en antar at den er ekte. Det er bare ufattelig og grusomt. Det er eventuelt en påminnelse av brutaliseringen i den russiske hæren, sier han til Dagbladet.

Den rystende videoen sprer seg nå på nettet, og vekker raseri i Kyiv.

- Russland må betale for dette, skriver det ukrainske parlamentsmedlemmet Inna Sovsun på Twitter.

Videoen skal vise en gruppe menn iført russiske uniformer, bruke en tapetkniv for å fjerne kjønnsorganet til en mann som ser ut til å være ukrainsk, for deretter å holde det opp foran kameraet.

Den tidligere australske generalen Mich Ryan, delte også sine tanker angående videoen i en rekke Twitter-innlegg.

- Jeg blir kvalm av å se at et menneske kan gjøre dette mot et annet. Det er en umenneskelig handling - det er ingenting som rettferdiggjør det, skriver Ryan.

- Sannsynligvis ekte

Aric Toler fra journalistkollektivet Bellingcat, som tidligere har identifisert blant annet Salisbury-forgiftningene, har fortalt The Times at videoen sannsynligvis er ekte.

NB! STERKE INNTRYKK: Bildene fra stedet skal vise utbrente køyesenger. Foto: Ukrainas forsvarsdepartement Vis mer

Ifølge Toler er det ingen bevis for at videoen har blitt manipulert, og han peker på russiske statsmedier som viste bilder av noen av de samme russiske soldatene i byen Sievjerodonetsk tilbake i juni, kort tid etter at den ble tatt fra Ukraina.

Christo Grozev i Bellingcat sier til Dagbladet at videoen «dessverre» virker ekte.

- Vi jobber med å verifisere og geolokalisere videoen. Men spesielt den siste delen, som viser kastreringen, er vanskelig å fabrikkere - i og med at det er et nærbilde. Vår foreløpige antakelse er derfor at videoen dessverre er autentisk, sier han.

- Påminnelse av brutaliseringen

Ivar Dale i Den norske Helsingforskomité tror at meningen bak videoen er å sjokkere og skremme ukrainere som bor i de okkuperte områdene, fra å opponere mot den russiske okkupasjonen.

- Samtidig tenker jeg at det er noe folk i Russland også får se. Da vil nok mange russere skamme seg dypt over representanter for russiske myndigheter, sier han og legger til:

- Selv om det eventuelt er leiesoldater som står bak hendelsen, er det Russland som er ansvarlige. I det lange løp vil det føre til at enda flere russere tar avstand fra eget regime.

Han beskriver det han så i videoen som noe av det verste han har sett i moderne tid.

- Når Putin sier at han vil spre tradisjonelle verdier i Ukraina, må en spørre seg om det er torturtradisjoner fra middelalderen. Slikt finnes bare i bøker fra 1300-tallet.

- Det er også bare toppen av isfjellet, helt sikkert. I dette området er det fullstendig lovløshet. Donetsk og Luhansk har vært utenfor internasjonal lov, legger han til.

- Smertefull henrettelse

Cecilie Hellestveit, jurist og samfunnsviter med doktorgrad i krigens folkerett ved Universitetet i Oslo, har også sett bilder fra videoen.

Hun stiller seg umiddelbart to spørsmål: Hvem har lagt den ut, og er den ekte.

- Men når det er sagt, viser videoen flere krigsforbrytelser. Dette er tortur av en krigsfange, og trolig en særdeles smertefull utenomrettslig henrettelse av en person i krigsfangenskap. Det er også forbudt å dele slike bilder, dersom det er gjort for å avskrekke fienden.

Men det kan også være andre motiver bak, ifølge Hellestveit.

- Ukrainerne kan lekke dette for å avskrekke egne soldater fra å overgi seg til russisk fangenskap, fordi da venter en skjebne verre enn døden, sier hun og legger til:

- I kjølvannet av denne type lekkasjer, må de russiske militære myndighetene høyere opp i kommandolinjen ta tak, for å unngå å selv bli stilt ansvarlige for denne krigsforbrytelsen. Det foregår krigsforbrytelser på begge sider, men helt overveldende mye mer på russisk side.

Videoen er en av mange mistenkte krigsforbrytelser som hevdes å være begått av russiske styrker i Ukraina.

Ukrainske myndigheter utreder mer enn 21 000 mistenkte russiske krigsforbrytelser i landet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer