Coronaviruset

Raser etter Trumps kuppforsøk

Tyske ministre reagerer sterkt på at USAs president skal ha prøvd å sikre seg en coronavaksine med det formål at den ene og alene skal brukes i USA. CureVac avviser at dette har skjedd.

KUPPFORSØK: I Tyskland gjøres det nå forsøk på å lage en vaksine mot coronaviruset. Donald Trump skal allerede ha prøvd å sikre seg den. Foto: Tasos Katopodis/Getty Images/AFP
KUPPFORSØK: I Tyskland gjøres det nå forsøk på å lage en vaksine mot coronaviruset. Donald Trump skal allerede ha prøvd å sikre seg den. Foto: Tasos Katopodis/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge velinformerte The Guardian er tyske ministre nå i harnisk etter at Die Welt skrev at USAs president Donald Trump skal ha prøvd å tilby en tysk medisinprodusent et stort pengebeløp for angivelig eksklusive rettigheter på en vaksine mot coronaviruset.

Ifølge avisa skal Trump ha tilbudt en milliard dollar for å sikre at vaksinen, som skal utvikles av CureVac, havner på amerikansk jord.

GLEMMER REGLER: President Donald Trump glemmer reglene om nærkontakt under en pressebrief om coronaviruset. Vis mer

- Tyskland er ikke til salgs, tordner finansminister Peter Altmaier overfor kringkasteren ARD.

Reagerer sterkt

Erwin Rüddel i det tyske parlamentets helsekomité, maner til internasjonalt samarbeid - ikke til å handle for egen nasjons interesser. Christian Lindner, leder for Freie Demokratische Partei (FDP) anklager presidenten for å drive valgkamp.

Helseminister Jens Spahn avviser på sin side alle muligheter for at USA skal kuppe vaksinen. Han understreker at den produseres for en hel verden - ikke ett enkelt land.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal kilder i den amerikanske regjeringen ha uttalt at opplysningen er «vilt overdrevet».

CureVac har også uttalt seg i saken, der de forklarer at de er i kontakt med organisasjoner globalt. De ønsker ikke å kommentere «spekulasjoner» (Die Welt-saken), og sier de vil ha seg frabedt beskyldninger som handler om pengetilbud.

De avviser altså at dette er tilfelle.

Tyskland nærmer seg - ifølge Johns Hopkins' oversikt - 6 000 tilfeller av coronaviruset. USA nærmer seg 4 000. På verdensbasis er det registrert nesten 170 000 tilfeller. 6500 personer har omkommet, mens drøyt 77 000 er friskmeldt.

I Norge er 1090 personer smittet, ifølge Folkehelseinstituttets siste tall.

Testet

USAs president har selv blitt testet for coronaviruset. Etter mye om og men gikk han med på en test, som ifølge Det hvite hus var negativ.

Trump tok nemlig forrige helg imot en delegasjon fra Brasil, der flere personer seinere har fått påvist coronaviruset. En av dem skal ha spist middag ved samme bord som Trump.

CORONAVIRUSET: Trump har vært i nærkontakt med flere som i ettertid har testet positivt for viruset, deriblant Fabio Wajngarten, kommunikasjonssjefen til Brasils president, Jair Bolsonaro. Video: CNN Vis mer

Da Trump første gang ble spurt om møtet, ga han ikke uttrykk over noen særlig bekymring.

- Jeg er ikke bekymret. Jeg hørte noe om det. Vi spiste middag sammen. Vi gjorde ikke noe uvanlig. Vi satt ved siden av hverandre en stund, sa Trump torsdag.

Etter at stadig flere tok til orde for at Trump burde teste seg, uttalte han selv torsdag kveld, da han erklært unntakstilstand, at en test var nært forestående.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer