Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser etter trusler om avskilting fra politiet: - Korstog mot russen

Mener politiet overreagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag kveld sendte politiet i Oslo og Asker og Bærum ut en melding til russebussene i distriktet. Brevet hadde en klar beskjed: Lager dere for mye støy, risikerer russebussene deres å bli avskiltet.

Det får russen i Asker og Bærum til å reagere kraftig.

- Ute etter å ta russen Petter Hauge-Corneliussen, russepresident ved Rosenvilde videregående skole, beskriver den nye politi-offensiven som «et korstog mot russen».

- Det virker som om politiet er ute etter å ta russen i år, at man skal gjøre det så strengt at man liksom skal forby russetida. Det var ikke like strengt i fjor, da ble ikke bussene truet med avksilting fordi de laget for mye støy, sier Hauge-Corneliussen til Dagbladet.

Han er ikke selv medlem av en russebuss, men tror særlig ordlyden i brevet, som han karakteriserer som en trussel fra politiets side, vil gjøre russens forhold til politiet mer anstrengt.

- Vet ikke hva politiet mener - Å spille litt lavere musikk på bussene, kommer ikke til å ødelegge feiringa, men brevet fører til at man går rundt og er bekymra for hva politiet kan komme til å gjøre, sier Hauge-Corneliussen.

- Vi vet ikke helt hva politiet mener heller. Hva er for høy musikk, for eksempel. For meg virker det som om bare det å spille musikk etter klokka 23.00 fører til avskilting, legger russepresidenten til.

Han mener politiet prioriterer ressursene feil når lovens lange arm velger å gå etter støy framfor andre problemer tilknyttet russetida.

- Mange tenker nå at dette er en liten ting å ta tak i når det er andre store problemer i russetida, for eksempel vold og voldtekt, politiet heller kan bruke tiden og ressursene på å motvirke.

Redd forholdet til poltiet endres Russepresidenten på Rosenvilde videregående skole får støtte av sin medpresident på Nadderud videregående skole, Marcus Holter Sæther.

- Jeg forstår politiets opptrapping på sikkerhetsmessige ting, som for eksempel at kroner på bussene er forsvarlige, men å begynne med dette avskiltingsgreiene på grunn av støy er ganske drøyt, sier Holter Sæther.

Han er også redd for at russens forhold til politiet nå vil endre seg som følge av ordlyden i brevet han også karakteriserer som en trussel.

- Det er noe med måten de går ut på i denne saken. Vi har respekt for politiet og har møtt dem ute flere ganger allerede. Vi tenker at det ikke er verre enn at vi bare skrur ned volumet litt hvis de ber om det, det funker. Men nå blir det sånn at du føler at du har gjort noe galt hver gang du møter politiet, sier Holter Sæther, som er en del av en russebuss.

Ingen trussel, sier politiet Det er Ole Magnus Jensen, leder for forebyggende arbeid ved politiet i Asker og Bærum, som står som avsender av meldingen til russen. Som han også skriver i brevet, er bakgrunnen for at politiet henvendte seg til russen gjentatte henvendelser fra publikum.

At russen oppfatter brevet som en trussel, var ikke politiets intensjon, forsikrer Jensen overfor Dagbladet.

- Det som er beskrevet i meldingen som mulige konsekvenser (avskilting journ. anm.), kan hvem som helst risikere hvis man bryter loven. Russen er ikke i en særstilling sånn sett, sier Jensen til Dagbladet, men understreker at avskiltingen ikke vil være permanent eller vare ut russetida.

- Her bruker politiet skjønn. Avskilting etter politiloven er for en avgrenset periode, kanskje bare for å hindre mobilitet den ene natta. Det kommer kanskje ikke tydelig nok fram, men nå har de fått en advarsel.

Gir russen skryt Russens oppførsel ellers i distriktet, beskriver han som eksemplarisk. Politiet har ikke fått meldinger om noe annet enn støy.

- Men russen har skutt seg selv litt i beinet ved å ha konsertanlegg inne i bussene. Støyen kan ikke sammenlignes med et vanlig stereoanlegg. Noe må man tåle, tenker jeg, men man kan ikke kreve at publikum går fire uker uten å sove skikkelig på grunn av støy. Det forstår alle, sier Jensen.

- Vi kommer til å opprettholde dialogen med russen. Ordensmessig har det vært null problem. Det skal de ha honnør og skryt for, og de er også utrolig hyggelig når vi er i kontakt med dem ute, legger han til.Hele Norges coronakart