Raser etter Vedum-smell:
- Et svik

Opposisjonen reagerer sterkt på at en rekke tvangssammenslåtte kommuner kan bli stående udelt. Rødts Bjørnar Moxnes mener Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum bryter løftene til velgerne.

RASER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum har brutt løftet til velgerne i tvangssammenslåtte kommuner. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RASER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum har brutt løftet til velgerne i tvangssammenslåtte kommuner. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er jo et gedigent løftebrudd og mageplask.

Det sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes etter å ha lest Dagbladets sak om tvangssammenslåtte kommuner onsdag. Den viser at en rekke tvangssammenslåtte kommuner trolig ikke oppløses.

Blant de åtte kommunene som er resultat av tvangssammenslåing, svarer hele seks av ordførerne at de ikke ser noe flertall for oppløsning. I de to siste er det også stor usikkerhet om ønsket om løsrivelse vil vinne fram.

- Velsigner tvangsekteskap

I sin Hurdalsplattform har Støre-regjeringen slått fast at en løsrivelse må vedtas av kommunestyret i den nye, sammenslåtte kommunen.

- Vedum har jo reist landet rundt og lovet at tvangssammenslåtte kommuner skal få skille seg. Problemet er at de lar kjøttvekta i de sammenslåtte kommunestyrene får avgjøre, mens innbyggerne ikke får si sin mening, sier Moxnes.

Moxnes mener Vedum snakker mot sine egne lovnader fra valgkampen. Han peker på at Sp-lederens lovnader i valgkampen om at tvangiftede kommuner skal få gå fra hverandre.

- Her velsigner Trygve Slagsvold tvangsekteskapene i Erna Solbergs kommunereform.

- Det er jo et svik mot alle de innbyggerne som har stolt på at Senterpartiet vil gjøre om på tvangssammenslåingene og gi makta tilbake til lokalsamfunnene, sier Moxnes.

Rødt har fremmet forslag på Stortinget om folkeavstemninger i flere av kommunene som er sammenslått. Forslaget ble nedstemt med stort flertall, inkludert Senterpartiets stemmer.

- Har lovet for mye

Parlamentarisk nestleder i Frp Hans Andreas Limi er enig med sin kollega på motsatt side av politikken.

- Det er jo ikke noe annet enn et gedigent løftebrudd for velgerne. Senterpartiet har brukt mye tid i valgkampen på å love at de kommunene som vil, og som er sammenslått, skal få anledning til å søke om å bli oppløst. Så lenge det er de nye kommunestyrene som skal bestemme, så er det ikke så overraskende at det er et stort flertall som ikke ønsker å gjennomføre den prosessen.

Frp-toppen mener det er tydelig at Senterpartiet har tapt kampen om kommunene i regjeringsforhandlingene.

- De har lovet altfor mye i valgkampen, og de har lovet noe som de overhodet ikke klarer å levere på. Det er det grunn for innbyggerne i disse kommunene å merke seg, sier Limi.

Limi tror det nå vil skje svært lite i de åtte kommunene fordi et flertall i de nye kommunestyrene ikke ønsker å oppløse dem.

- Senterpartiet har i utgangspunktet lurt velgerne gjennom sine valgkamputspill, smeller det fra Frp-toppen.

- Dere var jo en del av regjeringssamarbeidet som gjennomførte kommunereformen?

- Vi har ikke lovet i valgkampen at vi skal reversere den prosessen vi har gjennomført. Det er forskjellen på oss og Senterpartiet Vi står ved den prosessen vi har vært med på i Stortinget.

- Stakkars Vedum

Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har tidligere sagt til Dagbladet at han ikke vil ta avgjørelsene om oppløsning av kommuner på forskudd.

- Nå er jeg opptatt av at det er god legitimitet til den prosessen som skal gjennomføres. Derfor vil ikke jeg spekulere i mulige utfall i ulike kommuner, sa Gram.

Ute i kommunene har regjeringens linje vekket skuffelse. Lengst sør i landet kjemper Frode Østerhus for å løsrive gamle Lindesnes kommune fra den nye storkommunen. Han har i dag drøyt 300 medlemmer i Facebook-gruppen sin.

- Stakkars Vedum, han kunne vel ikke fått det til noe bedre. Det er ikke lett å være politiker i det sirkuset inne i Oslo, sier Østerhus.

Han sier han er skuffet, men ikke veldig overrasket.

- Når det gjelder politikk i dag er det mye man kan bli skuffet over. Det er forutsigbart. Vi håper at de kan stå for det de sier, men så viser det seg at de ikke kan stå for det likevel. De skal jo ha flertall, sier en litt resignert opprørsgeneral.

Østerhus har fortsatt tro på at de kan får stablet på plass et innbyggerinitiativ for kommunestyret, og i verste fall anke avgjørelsen til departementet.

Tror på løsrivelse

En av de mest betente kommunestridene finner vi på Sunnmøre, der Haram ble tvunget inn i Ålesund kommune etter Stortingsvedtak.

Harald Norang har samlet inn knapt 4000 underskrifter for aksjonen «Haram ut av Ålesund». Det utgjør over 60 prosent av de stemmeberettigede i den gamle kommunen.

- Kommunestyret må lytte til det folket vil. Jeg er helt sikker på at folket i Haram blir hørt, sier Nordang.

Han har stor tro på at de vil vinne gjennom, og at Haram igjen blir en egen kommune fra 2024.

- De kan ikke hoppe bukk over det. Det er ikke mulig det. Det er nå eller aldri. Skal Haram kommune gjenoppstå mån det skje nå, maner Nordang til kamp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer