SV-exiten:

Raser etter Venstre-hook: - Elendig

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) ber de rødgrønne om å «slutte å klage» over Ap og Sp. «Sjokkerende» dersom de to partiene leverer noe dårligere enn den «elendige» sittende regjeringen, svarer SV-nestleder.

SVARER MED RENTER: - Det skal godt gjøres å være dårligere enn det der. Det ville være sjokkerende dersom de to partiene kommer ut med en politikk som er dårligere, sier SV-nestelder Torgeir Fylkesnes om den sittende regjeringen og Ap/Sp's aletrnatoiv. Foto: Berit Roald / NTB

SVARER MED RENTER: - Det skal godt gjøres å være dårligere enn det der. Det ville være sjokkerende dersom de to partiene kommer ut med en politikk som er dårligere, sier SV-nestelder Torgeir Fylkesnes om den sittende regjeringen og Ap/Sp's aletrnatoiv. Foto: Berit Roald / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ser at det er stor bekymring hos miljøinteresserte, både i MDG, SV og ellers, om hva en Ap/Sp-regjering kan bety for miljøet. Det er en bekymring det er all grunn til å ha.

Det sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) til Dagbladet.

«Elendig». «Sjokkerende». «Fantasi». «Katastrofe». «Desperat». «Godt gjøres å være dårligere enn det der». SV-nestleder Torgeir Fylkesnes sparer ikke på kruttet da han svarer Rotevatn og den sittende regjeringen litt lenger nede i denne saken.

Onsdag gikk Venstre-leder Guri Melby hardt ut i Dagbladet, og uttrykte at hun er «veldig bekymret for klima- og miljøpolitikken» etter at det ble klart at SV forlot regjeringssonderingene og besluttet å gå i opposisjon.

NY: Jonas Gahr Støre skal danne en ny regjering. Da vil han ha med seg SP og SV. Vi forklarer regjeringsforhandlingene. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Ikke en naturlov

SV trakk selv fram klima- og miljøspørsmål som en av de viktigste årsakene til bruddet.

Rotevatn lanserer en enkel løsning: La Erna sitte.

- Det er ikke en naturlov at vi nå får en Ap/Sp-regjering. Vi får det fordi SV, MDG og Rødt har gått til valg på å kaste den sittende regjeringen. Men hvis de nå er så bekymret for den nye regjeringen, kan de ganske enkelt la være å kaste den gamle. Det er slik parlamentarismen fungerer i Norge.

- Men du ser ikke for deg noe realistisk scenario hvor det ikke blir regjeringsskifte?

- Ikke så lenge SV og MDG har gitt Støre fritt leide til SMK, som han nå benytter seg av. Men det er aldri for seint å snu. De kan jo la være - og la regjeringen sitte. Hvis de mener at dagens regjering fører en bedre klimapolitikk enn den de tror at Ap og Sp vil gjøre, så er det vel ingen grunn til å bytte den ut, sier Rotevatn.

Slår tilbake

SV-nestleder Torgeir Fylkesnes er lite imponert over Rotevatns forslag.

- Jeg skjønner jo at han er desperat etter å fortsette i regjering. Et massivt flertall av Norges befolkning ønsker å bytte ut dagens regjering, som har satt rekorder i antall milliardærer, rekorder i barn som vokser opp i fattigdom, og som har ført en klima- og miljøpolitikk som har vært en katastrofe, der vi er langt unna å nå målene i Parisavtalen, sier han til Dagbladet.

Det viktigste for SV nå er å bytte ut den sittende den sittende regjeringen, mener Fylkesnes.

- Det er et klart mandat fra folket om det.

FORTESETTER: Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken sier de fortsetter regjeringssonderingene på Hurdalsjøen hotell på mandag. Foto: NTB Vis mer

- Ligger det an til å bli bedre med Ap/Sp, slik dere ser det?

- Vi får se hva de kommer med. Det er rett og slett bare et spørsmål om tid. For oss er det klart at enhver regjering som er grå og usosial, uavhengig av hvilke partier den består av, ligger dårlig an hos SV, sier Fylkesnes.

- Med tanke på budsjettsamarbeid? Samarbeid i Stortinget?

- Med tanke på alt. Er det grått og usosialt, ligger man dårlig an.

- Hva ligger i det? Hva er konsekvensen av å ligge dårlig an hos SV?

- Det er den megetsigende meldingen vi nå gir.

- En vag trussel?

- En ganske klar beskjed, sier Fylkesnes.

- Fraskriver ansvar

Rotevatn retter krass kritikk mot de rødgrønne partiene:

- I Norge er det slik at hvis du er med på å kaste en sittende regjering, vel, da har du ansvar for det alternativet som tiltrer. Det vil både MDG, SV og alle andre på rødgrønn side ha. Realiteten er at de søker å fraskrive seg det ansvaret.

- Det er 68 mandater på borgerlig side i Stortinget. MDGs tre mandater har da ingen makt til å tippe vektskåla?

- Nei, ikke isolert sett. Det kan du si om alle enkeltpartier på rødgrønn side. Men de har sammen gått til valg på å kaste denne regjeringen. Om MDG hadde vært på vippen, ville de ha gjort det, for det har de lovet velgerne sine, sier Rotevatn.

MDG pekte på Støre som statsminister gjennom hele valgkampen.

- Det er greit - og velgerne har talt - men da må de ta ansvar, og slutte å klage over hvor fælt dette blir. Dette skjer som et resultat av rødgrønt flertall. Det var dette vi advarte mot hele veien. Og nå skjer det. Men hvis de rødgrønne tror at Ap og Sp vil føre en bedre miljøpolitikk enn dagens regjering, så er det jo greit. Da er det ikke noe å krangle om.

- Snodig analyse

SV-nestleder Torgeir Fylkesnes sender kritikken i retur med renter.

- Kjøper du premisset til Rotevatn? «Slutt å klage, dette har dere gått til valg på selv»?

- Nei. Det er en veldig snodig analyse han begir seg ut på. Den sittende regjeringen har vært elendige på miljø. De har vært elendige på fordeling. Noe av det viktigste vi gjør nå er å bytte dem ut. Det skal godt gjøres å være dårligere enn det der. Det ville være sjokkerende dersom de to partiene kommer ut med en politikk som er dårligere.

- Er 180-snuoperasjonen Rotevatn foreslår mulig?

- Nei. Det er en fantasi han underholder. Jeg tror ikke han tror helt på det selv heller. Det som er viktig nå, er å se hva den nye regjeringen kommer med, både i erklæringa og i budsjett. Så tar vi det derfra, sier Fylkesnes.

Ba om samarbeid

Påtroppende stortingsrepresentant Kristoffer Robin Haug skriver følgende i en e-post til Dagbladet:

- En av grunnene til at vi har vært kritiske til den sittende regjeringen, er at Høyre, Venstre og KrF har latt FrP diktere store deler av klimapolitikken. Det har ført til at utslippene knapt har gått ned på åtte år. Derfor har vi mistet tilliten til at Erna Solberg kan lede Norge gjennom den omstillingen Norge må gjennom de neste åra.

Haug fortsetter:

- Vi partier som er opptatt av miljø og klima, har nå valget mellom å krangle oss imellom, eller på se hva vi faktisk kan få til sammen på Stortinget.

MDG har derfor invitert Venstre, SV, KrF og Rødt til å danne en grønn blokk, «som kan presse en hvilken som helst regjering i en mer miljøvennlig retning», skriver han.

- Eksempelet med Frp viser jo at det er fullt mulig å påvirke en regjering uten å sitte i den selv. Med våre tre mandater er vi ikke i en vippeposisjon, men ved å samle kreftene, kan vi være utslagsgivende for at Norges nye regjering blir nødt til å føre en politikk som tar vare på livsgrunnlaget vårt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer