Krigen i Ukraina

Raser etter visumbråk: - Sett deg ned

- Stopp utstedelsen av turistvisum til russerne, skrev Estlands statsminister på Twitter tirsdag. Det skaper reaksjoner i Russland. Norge følger diskusjonene i EU, opplyser utenriksdepartementet til Dagbladet.

RASER: - Sett deg ned, Kaja, sier talsperson i det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, etter Kaja Kallas uttalelser om visum for russere. Foto: RIA Novosti Host Photo Agency/Ramil Sitdikov via REUTERS
RASER: - Sett deg ned, Kaja, sier talsperson i det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, etter Kaja Kallas uttalelser om visum for russere. Foto: RIA Novosti Host Photo Agency/Ramil Sitdikov via REUTERS Vis mer
Publisert

- Det er tull, på grensen til nasjonalisme, sier Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet.

Reaksjonen kommer som følge av Estlands statsminister, Kaja Kallas', oppfordring til å slutte å utstede turistvisum til russiske statsborgere.

- Slutt med å utstede turistvisum til russere. Å besøke Europa er et privilegium, ikke en menneskerett. Tida er kommet for å få en slutt på russisk turisme, skriver hun.

VIL UTESTENGE RUSSERE: Den estiske statsministeren Kaja Kallas mener at russisk turisme i Europa bør stanses. Foto: REUTERS/Ints Kalnins
VIL UTESTENGE RUSSERE: Den estiske statsministeren Kaja Kallas mener at russisk turisme i Europa bør stanses. Foto: REUTERS/Ints Kalnins Vis mer

Det har ført til flere reaksjoner fra russisk side.

Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet mener at Kallas' uttalelser vitner om uvitenhet.

- Sett deg ned, Kaja, sier hun, ifølge det russiske, statskontrollerte nyhetsbyrået Tass.

- Norge følger diskusjonene

Kommunikasjonsrådgiver i utenriksdepartementet, Guri Solberg, opplyser til Dagbladet at Norge følger diskusjonene i EU.

- Norges syn er at det er multilaterale, globale og tvingende sanksjoner vedtatt av Sikkerhetsrådet eller andre tiltak som det er bred internasjonal oppslutning om, som har størst mulig legitimitetsgrunnlag og tvangskraft for å påvirke en stat som truer fred og sikkerhet, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Norge jobber for at likesinnede land står mest mulig samlet om reaksjoner mot Russland og følger diskusjonene i EU, legger hun til.

Solberg påpeker at Norge ikke har tradisjon for å innføre egne sanksjoner, og at regjeringen heller ikke har fullmakt i sanksjonsloven til å treffe vedtak om slik alenegang.

Den estiske statsministeren får støtte av Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som mener at alle vestlige land bør utestenge russerne.

- En måte å stoppe russerne fra å ta mer av Ukrainas terrotorium, er om vestlige land kunngjør at de vil utestenge alle russiske statsborgere, sa han til The Washington Post mandag.

Den viktigste sanksjonen er å stenge grensene, fortsatte han.

- Russerne bør leve i sin egen verden fram til de endrer filosofien sin.

- Ikke riktig

Finlands statsminister, Sanna Marin, har også kommet med liknende uttalelser tidligere.

- Det er ikke riktig at mens Russland gjennomfører en aggressiv, brutal krig i Europa, så kan de samtidig leve et normalt liv, reise rundt i Europa og være turister, har hun tidligere sagt.

Flere land, deriblant Finland, har planlagt innstramminger når det kommer til utstedelse av turistvisum til russere. Det stilles likevel spørsmål om en slik innstramming vil være lovlig, og flere land ønsker nå at saken skal tas opp på toppnivå.

Ifølge britiske The Guardian skal EUs utenriksministre diskutere saken når de møtes i Tsjekkia i slutten av måneden.

- Overholder ikke loven

Den russiske ambassadøren i Estland, Vladimir Lipaev, mener uttalelsen til den estiske statsministeren er et brudd på Estlands forpliktelser under folkeretten.

- At dette er en nasjonalistisk uttalelse, er helt klart. Men det må sies at dette er ikke første gang fru Kallas kommer med så høylytte uttalelser. Hun posisjonerer seg som en politiker av europeisk målestokk, hun har store ambisjoner om framtida, og hun anser det som nødvendig å minne seg selv på dette fra tid til annen - med slike erklæringer, sier Lipaev onsdag.

Det skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.

Lipaev påpeker samtidig at det han mener er en anti-russisk linje i estisk politikk sannsynligvis vil fortsette.

- Den estiske statsministerens oppfordring om å begrense bevegelsesfriheten for russere, er Estlands avvisning av å overholde sin egen lovgivning og sine egne forpliktelser i henhold til folkeretten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer