Raser før riksrettssaken: - En nasjonal skam

Demokratene er ikke fornøyd med republikanernes utkast til tidsplan for riksrettssaken.

RASER: Senatets mindretallsleder Chuck Schumer raser mot republikarne. Foto: OLIVIER DOULIERY / AFP / NTB scanpix
RASER: Senatets mindretallsleder Chuck Schumer raser mot republikarne. Foto: OLIVIER DOULIERY / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag la leder for Senatet Mitch McConnell fram forslag til tidsplan for riksrettssaken mot Donald Trump

Tidsplan fra republikanerne

I en fire sider lang resolusjon foreslår McConnell at hver side for to kalenderdager på å gjennomføre sitt åpningsprosedyre, skriver Washington Post.

Etter de fire innledende dagene, to for hvert parti, skal det ifølge forslaget åpnes for en 16 timer lang spørsmålsrunde, der senatorene får spørre ut både forsvaret og aktoratet.

Så legges det opptil fire timers debatt om hvorvidt man skal stevne vitner og dokumenter i det hele tatt, før man skal stemme over det.

Dersom senatorene stemmer nei her vil ingen, verken aktoratet, presidentens forsvarere eller senatorene, få anledning til å stevne vitner eller dokumenter. Dersom det blir ja blir det nye avstemning om hvilke vitner og dokumenter som skal stevnes, skriver CNN.

Bevisene fra prosessen i Representantenes hus vil ikke bli automatisk lagt fram under riksrettssaken i Senatet. Materialet vil bare bli lagt fram dersom et flertall av senatorene godkjenner det, men vil uansett være tilgjengelig for senatorene under rettssaken.

RIKSRETT: President Donald Trump fikk beskjeden om at han skal stilles for riksrett samtidig som han talte under et valgmøte i Michigan.Video: CNN Vis mer

«En skam»

McConnells resolusjon får demokratenes mindretallsleder i Senatet, Chuck Schumer, til å rase.

«Etter å ha lest hans resolusjon er det klart at senator McConnell er fast bestemt på å gjøre det mye vanskeligere å få vitner og dokumenter, og har en intensjon om å få hastet gjennom rettssaken», skriver Schumer, før han konkluderer.

«Når det dreier seg om noe så viktig som en riksrettssak så er senator McConnells resolusjon intet mindre enn en nasjonal skam».

Ifølge Schumer sier McConnell med sin resolusjon at han ikke ønsker å gi Senatet tilgang til de eksisterende bevisene og han ønsker ikke å få nye bevis.

«En rettssak uten bevis - ingen vitner, ingen dokumenter - er ikke en rettssak i det hele tatt. Det er en et forsøk på å dekke ting til og det amerikanske folk vil se det for akkurat det er», heter det i en pressemelding fra Schumer.

Han vil komme med tilleggsforslag så fort resolusjonen blir lagt fram for Senatet tirsdag, for å adressere «de mange feilene i dette dypt urettferdige forslaget, og for å stevne vitnene og dokumentene vi har bedt om».

Lange dager

Det er ventet at samtlige 53 republikanske senatorer støtter McConnells riksrettsregler.

Demokratene er svært misfornøyde med McConnells plan for riksrettssaken, blant annet fordi det legges opp til 12-timersdager.

Siden rettssaken begynner klokka 13 hver dag, betyr det at den vil pågå til over midnatt, noe som har fått demokratene til å anklage republikanerne for å forsøke å «skjule presidentens regelbrudd i nattas mulm og mørke».

Tidsplanen antyder også, ifølge CNN, at republikanerne har et ønske om å avslutte riksrettssaken så fort som mulig, og før Donald Trump skal ha son State of the Union-tale 4. februar.

Det hvite hus er «tilfreds med at resolusjonsutkastet beskytter presidentens rett til en rettferdig rettssak», heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

RIKSRETT: Aldri før har en amerikansk president blitt fjernet fra makten, og kun to andre er blitt stilt for riksrett. Dette blir prosessen videre for den tidligere realitystjernen, som risikerer å ikke få stilt til gjenvalg. Video: AP/CNN/NTB Scanpix Vis mer

- Et narrespill

Dermed er «krigen» som er riksrettssaken mot Donald Trump er for alvor i gang. Før McConnell la fram sin resolusjon så ba Donald Trumps advokater senatorene om å «umiddelbart» frikjenne Trump for tiltalepunktene som formelt blir presentert når rettssaken starter tirsdag.

De omtaler anklagene mot Trump som «et narrespill» og mener de svikter på det mest grunnleggende - ved at ingen spesifikke lovbrudd nevnes.

De hevder også at anklagene om maktmisbruk og å hindre Kongressens arbeid er «lettsindige» og «farlige», og kan gi «varige skader på skillet mellom statsmaktene».

«Konstitusjonelt ugyldig», slo teamet til presidenten fast allerede lørdag, i et kortfattet svar til et 111-siders anklageskrift fra de sju anklagerne fra det demokrat-dominerte Representantenes hus.

Hovedpunktet i riksrettssaken blir at Trump holdt tilbake nesten 400 millioner dollar i militærhjelp til Ukraina.

Anklagerne hevder det var et pressmiddel for å tvinge gjennom en etterforskning av Joe Bidens sønn Hunter Biden, som drev forretninger i landet.

Joe Biden ligger best an til å bli demokratenes presidentkandidat, og anklagerne mener dermed at Trump forsøkte å få igangsatt en etterforskning som ville involvert Trump politiske fordeler fram mot presidentvalget til høsten.

Hyret inn Clinton-etterforsker

Trumps forsvarere i riksrettssaken ledes av Det hvite hus' sjefadvokat Pat Cipollone og inkluderer også Jay Sekulow, Trumps personlige advokat. Også Pam Bondi, tidligere statsadvokat i Florida, er med i gruppa.

I tillegg til disse er også spesialetterforskeren Kenneth Starr, som etterforsker Bill Clinton og skrev rapporten som førte til at presidenten ble stilt for riksrett, med i gruppa som skal forsvare Trump.

Også stjerneadvokatene Alen Dershowitz og Robert Ray hanket inn i forsvarergruppa. Sistnevnte etterforsket også Bill Clinton forut for riksrettssaken.

Demokratene har valgt ut sju såkalte managere, som vil fungere som demokratenes aktorer i riksrettssaken. De er Adam Schiff, Jerrold Nadler, Zow Lofgren, Hakeem Jeffries, Val Demings, Jason Crow og Sylvia Garcia.

Hovedaktor er Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus. Han var Demokratenes ansikt utad gjennom riksrettshøringene i fjor høst, i kraft av sin posisjon.

Riksrettssaken starter klokka 13 lokal tid tirsdag, klokka 19 norsk tid.

KAN KNUSE TRUMP: Adam Schiff har fått den mest prominente rollen i riksrettsprosessen mot Donald Trump. Foto: AP /Joshua Roberts REUTERS / NTB scanpix - Video: CNN - Klipp: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer