Omikron i USA:

- Raser gjennom verden

Omikron er på frammarsj - men coronakorporal Anthony Fauci ser ikke udelt mørkt på den kommende høytida. Hvis ingen dropper munnbind, test og oppfriskningsdoser, kan alle sammen snart få feire jul igjen.

KLAR TALE: - En smittet som er fullvaksinert og har tatt en oppfriskningsdose, og en uvaksinert smittet - forskjellen er stor når det kommer til risiko og alvorlighetsgrad, sier smittevernekspert Anthony Fauci. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
KLAR TALE: - En smittet som er fullvaksinert og har tatt en oppfriskningsdose, og en uvaksinert smittet - forskjellen er stor når det kommer til risiko og alvorlighetsgrad, sier smittevernekspert Anthony Fauci. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

- Den raser gjennom verden.

Slik lyder Anthony Faucis konsise oppsummering av omikronvariantens rolle i coronapandemien, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Fauci er en ledende smittevernekspert, den øverste medisinfaglige rådgiveren til USAs president Joe Biden og direktør for amerikanske National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

Søndag kom han med en kalddusj til høytidsstemte amerikanere: Reiser i jula vil bidra til å øke spredningen av omikronvarianten av coronaviruset.

Påminnelsen kom under et intervju med NBC-programmet «Meet The Press», gjengitt av flere amerikanske medier.

- Det er ingen tvil om at omikron har en ekstraordinær spredningsevne, sier Fauci i intervjuet, ifølge BBC.

USAs helsemyndigheter råder nå alle til å la seg fullvaksinere, ta en oppfriskningsdose, bruke munnbind og utvise generell aktsomhet dersom de planlegger å reise i jula, skriver Reuters.

- Forskjellen er stor

27 prosent av amerikanere har til gode å ta sin første vaksinedose, ifølge nyhetsbyrået. Blant de fullvaksinerte har om lag 30 prosent tatt en oppfriskningsdose, skriver The New York Times.

Overfor «Meet The Press» understreket imidlertid Fauci at amerikanere kan reise i høytida dersom de forholder seg til gjeldende råd og regler. Det forutsetter imidlertid at alle ter seg «forsvarlig», framholder han, ifølge Politico.

TILLIT: De fleste i Norge har valgt å ta vaksinen. FHIs Frode Forland kommenterer vaksineutviklingen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Risikoen for smitte - også blant vaksinerte og dem som tidligere har vært smittet - vil alltid øke når folk er på reisefot, ifølge Fauci. Med vettig bruk av munnbind, vaksiner og boosterdoser kan imidlertid amerikanerne legge fra seg den aller verste bekymringen, mener han.

- En smittet som er fullvaksinert og har tatt en oppfriskningsdose, og en uvaksinert smittet - forskjellen er stor når det kommer til risiko og alvorlighetsgrad, sier Fauci, ifølge BBC.

Varsler «omikronbølge»

Ifølge The New York Times oppfordret han også alle - inkludert dem som har tatt en oppfriskningsdose - til å teste seg før større julefeiringer, og til å unngå store folkemengder der hvor man er usikker på at alle deltakere er vaksinert.

DYSTERT: Pfizer anslår at pandemien vil vare til 2024, FHIs Frode Forland kommenterer anslaget. Video: Dagbladet TV Vis mer

Jula trenger imidlertid ikke bli en rein reprise av fjorårets, bedyret Fauci. Det skyldes blant annet den utstrakte tilgjengeligheten av hurtigtester sammenliknet med tidligere. Framover trengs likevel enda hardere skyts.

- Vi ser oss over skuldra, og ser en innkommende omikron-bølge, advarte Fauci under en pressekonferanse ved Det hvite hus fredag - og gjentok oppfordringen om å ta imot tilbud om vaksine og oppfriskningsdose.

Senatorer smittet

Søndag ble det klart at to amerikanske senatorer, demokratene Elizabeth Warren (72) og Corey Booker (52) har testet positivt for covid-19. Begge har milde symptomer.

Omikronvarianten er påvist i 43 av 50 amerikanske delstater, og i rundt 90 land, ifølge Reuters. I visse områder i USA er varianten blitt påvist i opptil 50 prosent av alle helgenomsekvenserte prøver. Det indikerer at varianten er på vei til å ta over, ifølge Fauci.

CDCs nyeste estimat viser imidlertid at varianten bare står for tre prosent av alle tilfeller. Brorparten av tilfellene er påvist i delstaten New York.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer