Hvalrossen «Freya»:

Raser: - Helt håpløst

- Hvorfor i helvete er det folk som driver og svømmer i nærheten av Freya?, spør biolog Rune Aae.

FREYA: Tre personer som badet på Kadettangen i Bærum fikk et litt for nært møte med hvalrossen Freya. Video: Tipser Vis mer
Publisert

Dagbladet publiserte torsdag en film av badende på Kadettangen som får nærkontakt med hvalrossen Freya. Det får biolog Rune Aae til å rase.

- Det er helt håpløst. Vi vet jo at Freya er i området. Det er ingen grunn til at folk skal drive og svømme der nå. Jeg begriper ikke at folk ikke får det med seg, sier han til Dagbladet.

Han understreker at Freya ikke viser aggressive tendenser, men at hun kan finne på å ville leke med svømmere - og dermed skade dem.

BIOLOG: Rune Aae ute for å se på hvalrossen Freya som har lagt seg på en båt i Frognerkilen forrige måned. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
BIOLOG: Rune Aae ute for å se på hvalrossen Freya som har lagt seg på en båt i Frognerkilen forrige måned. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

- Det er ganske vanlig at de leker. Hun kan dra mennesker under vann fordi hun synes det er artig. Men det blir litt som å leke med en okse på 600 kilo - det gjør man ikke.

- Hvis hun bestemmer seg for å bruke musklene sine, så vil det gå gærent. Folk skal ikke bade med Freya. Så enkelt er det.

Aae har fulgt med på Freyas bevegelser siden jula 2019.

Frykter avliving

Biologen frykter at det skal oppstå en ulykke hvor noen blir skadd, og at det vil resultere i at Freya blir avlivet. I slutten av juni sendte han en mail til Fiskeridirektoratet, som følge av avlivingsdebatten som pågikk.

Publikum, voksne og barn, på Kadettangen trosser avstandsanbefalingene og er nærgående med hvalrossen «Freya». Bildet er tatt onsdag 10. august. Bildet er sladdet. Foto: Fiskeridirektoratet
Publikum, voksne og barn, på Kadettangen trosser avstandsanbefalingene og er nærgående med hvalrossen «Freya». Bildet er tatt onsdag 10. august. Bildet er sladdet. Foto: Fiskeridirektoratet Vis mer

«Akkurat dette er noe jeg har gått og ventet på, og ikke minst fryktet helt siden hun kom til geværforvaltningens høyborg Norge - altså at en trigger happy forvaltning skulle ende med Freyas død», skriver han blant annet i brevet.

- Vi er alt for kjappe med å avlive dyr på avveie. I tillegg forsøker vi altfor raskt avliving framfor andre metoder. Det har vi også sett tidligere, når elg eller hjort roter seg inn i våre områder. Det er altfor lett å ty til våpen og avliving, sier Aae.

Alternativ å flytte henne

Han påpeker at andre land, som eksempelvis Spania, har rundt 60 viltsykehus som tar imot skadde, ville dyr.

- I Norge har vi null.

- Begynner det å nærme seg tidspunkt for immobilisering, sånn du ser det?

- Risikoen er om vi ikke får tak i henne etter at bedøvelsen har slått inn, og da vil hun drukne. Si at hun ligger på ei brygge mens vi skyter på henne med bedøvelsespil, og så legger hun på svøm før bedøvelsen rekker å virke. Det må eventuelt gjøres på en ordentlig måte, svarer han.

FREYA: Hvalrossen har fått mye oppmerksomhet i sommer, da hun har vært på jevnlige besøk forskjellige steder i Oslofjorden. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
FREYA: Hvalrossen har fått mye oppmerksomhet i sommer, da hun har vært på jevnlige besøk forskjellige steder i Oslofjorden. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer

- Men når folk ikke klarer å oppføre seg ordentlig, så er det kanskje alternativet. Enten må vi stenge områdene rundt henne, eller så må vi prøve å flytte Freya ut av kjerneområdet, legger han til.

Vurderer avliving

Som en følge av at publikum trosser avstandsanbefalingene og er nærgående med hvalrossen Freya, vurderer nå Fiskeridirektoratet nye tiltak.

– Vi sonderer nå ytterligere tiltak, der avliving kan være et reelt alternativ, sier Nadia Jdaini, senior kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Til Dagbladet sier hun at de helt fra starten av, har diskutert både flytting og avliving som siste mulighet.

- Vi er fremdeles der at vi gjør en vurdering. Det har vært mange nærgående episoder. Konsekvensen er at det setter liv og helse i fare. En nærmer seg, sier hun til Dagbladet.

- Hvorfor flytter man henne ikke?

- Det har vært vurdert. Alt vurderes ut fra dyrevelferd og fare for liv og helse. Som sagt er det fremdeles tiltak vi ser på.

I pressemeldingen gjentar Fiskeridirektoratet avstandsanbefalingene og presiseringene om å ikke bade med hvalrossen:

– Vi vil igjen, på det sterkeste anbefale at publikum holder avstand der hvalrossen er observert og ikke bader med den. Det er for en egen sikkert, og med tanke dyrevelferden, sier Jdaini.

I pressemeldingen skriver de at Fiskeridirektoratet har dokumentert at personer bader med hvalrossen, og at folk oppsøker den ved vannkanten.

- Politiet er orientert om hendelsene, sier Jdaini i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer