Joe Biden og Kamala Harris:

«Raser» i kulissene: - Revirkamp

Hun er mindre populær enn «en av USAs mest foraktede politikere». Nå skal forholdet mellom visepresident Kamala Harris og president Joe Biden skrante, ifølge CNN.

KULISSENE: Forholdet mellom visepresident Kamala Harris og president Joe Biden skal ikke være like rosenrødt som tidligere, ifølge CNN. Her fra Demokratenes presidentkandidat-debatt i 2019 hvor Harris gikk i strupen på Biden. Foto: Reuters / NTB
KULISSENE: Forholdet mellom visepresident Kamala Harris og president Joe Biden skal ikke være like rosenrødt som tidligere, ifølge CNN. Her fra Demokratenes presidentkandidat-debatt i 2019 hvor Harris gikk i strupen på Biden. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På forhånd trodde ekspertene at hun kom til å bli en profilert og ettertraktet del av president Joe Bidens regjering. Nesten ti måneder etter at Kamala Harris (57) ble tatt i ed som USAs første kvinnelige visepresident, er fasiten en hel annen.

Nå skal leiren rundt visepresidenten være «rasende» over at Harris får for få muligheter til å skinne på egen hånd og for mange upopulære saker i fanget, skriver CNN.

- Det lukter litt revirkamp og misfornøyd personale av dette, sier USA-eksperten Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS).

USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norce forskningsinstitutt, går enda lenger.

- Dette virker å være en reelt vanskelig situasjon der Harris ikke har funnet seg til rette i jobben. Jeg er ikke sikker på at Demokratenes president- og visepresidentkandidater i 2024 heter Joe Biden og Kamala Harris, sier han.

Zzzz: Under FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow, kunne det se ut som om president Joe Biden slet med å holde øynene åpne. Video: Washington Post Vis mer

- Må pent ta imot

CNN har intervjuet over 30 tidligere og nåværende Harris-rådgivere, tjenestepersoner i administrasjonen, høyt plasserte demokrater, donorer og andre rådgivere.

Sammen tegner de et uharmonisk bilde av det indre livet i Det hvite hus og åpenbarer angivelige rifter i forholdet mellom Joe Biden og Kamala Harris.

Også Harris selv skal være frustrert over det hun anser for å være en lang rekke politiske begrensninger, og staben rundt henne skal være bekymret for hva dette vil bety for visepresidentens politiske framtid.

- Det er en form for naivt sladder over de sitatene som har lekket ut. Harris skjønner kanskje ikke hva hun har sagt ja til, og hun og staben lurer kanskje på hvor det glamorøse ved jobben er, det som får henne til å skinne. Det har de ikke klart å finne ut av, og det er ikke sikkert det skjer heller, sier IFS-forsker Romarheim om informasjonen som har lekket ut.

Både Mjelde og Romarheim peker på at visepresidentens arbeidsoppgaver tidvis kan være utakknemlige, men at dette er en etablert del av jobben.

- En visepresident har et fast sett med oppgaver: rådgiver, diplomat, stedfortreder. En visepresident har ingen selvstendighet. Om presidenten vil skyfle upopulære politiske arbeidsoppgaver over på henne, må hun pent ta imot dem, sier Mjelde.

PROVOSERER: Det nye coveret av magasinet Vogue med Kamala Harris på forsiden får flere til å reagere. Vis mer

To teorier

Men da Biden valgte Harris som sin visepresidentkandidat, ble hun også kronet til den naturlige etterfølgeren til den politiske tronen i Det demokratiske partiet.

- Burde ikke Biden og Demokratene derfor hatt interesse av å spille henne god?

- Selv om Biden er en usedvanlig erfaren politiker, er han ikke en erfaren leder. Han har ikke delegert så mye i sin politiske karriere. Nå har han en av verdens mest krevende jobber, som setter grå hår i issen på de som ikke har det fra før. Man kan kanskje derfor, med et forbehold, tolke dette som at Biden ikke håndterer jobben spesielt bra, svarer Romarheim.

En annen mulig forklaring er at Harris rett og slett ikke har politisk teft nok til å finne en vinneroppskrift, mener Romarheim.

- Hun er jo en politisk lettvekter, i alle fall hvis du sammenlikner med Joe Biden og Dick Cheney (George W. Bushs visepresident, journ.anm.), sier IFS-forskeren, og legger til:

- Jeg var tydelig på at hun var det rette valget … for valget, men hun har knapt styrt noe stort politisk i hele sitt liv. Hun var en fersk senator da hun fikk visepresident-jobben, tross alt.

Norce-forsker Mjelde er enig, og mener hun kommer til kort sammenliknet med for eksempel Pete Buttigieg, USAs samferdselsminister.

- Kamala Harris må størstedelen av skylden selv. Hun floppet som presidentkandidat. Det sier noe. Hun har ganske enkelt ikke Pete Buttigiegs politiske talent. Se bare på hva Buttigieg klarer å gjøre ut av jobben som samferdselsminister. Hvem har noensinne kunnet navnet på en amerikansk samferdselsminister?

KRITISERES: President Joe Biden får kritikk etter han sjekket klokka under en seremoni for de 13 amerikanske soldatene som ble drept i Kabul. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen  Vis mer

- Opplæring i stammekrig

Både Mjelde og Romarheim trekker fram at dynamikken mellom Harris og Biden er ulik dynamikken mellom en president og en visepresident i nyere amerikansk historie.

- På hele 2000-tallet har visepresidenten vært mer erfaren enn presidenten. Nå stemmer ikke det lenger. Nå er visepresidenten den junioren vedkommende historisk pleide å være, sier Romarheim.

I Dick Cheney fikk George W. Bush en visepresident med lang fartstid i Washington, og kontaktene som fulgte med. Det samme fikk Barack Obama i Joe Biden og Donald Trump i Mike Pence.

- Problemet for Kamala Harris er at Biden er langt mer erfaren enn henne. Han trenger ikke hennes råd i samme grad som George W. Bush trengte Dick Cheney, Barack Obama trengte Joe Biden og Donald Trump trengte Mike Pence, sier Mjelde.

Særlig Cheney og Biden var medlem av Kongressen på et tidspunkt i amerikansk historie da det politiske klimaet var mildere enn det er i dag.

- Det Biden tilbød Obama, var kontakter i Det republikanske partiet fra forrige århundre, da man faktisk jobbet tverrpolitisk. Det å ha vært i Senatet fra 2017 til 2020, som Harris var, er bare en opplæring i stammekrig. Jeg tror ikke Kamala Harris har en slik stilling i Kongressen at det kan gjøre henne til en drahjelp, sier Romarheim.

INNSETTELSESSEREMONIEN: Flere kameraer var på Joe Biden og Kamala Harris 20. januar. Denne mannen tiltrekker seg mye oppmerksomhet. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: AP Vis mer

Overrasker eksperten

IFS-forskeren var blant dem som spådde at Harris ville være en mer synlig del av Bidens administrasjon.

- Rollen til Harris er mer tilbaketrukken jeg hadde trodd og mer tilbaketrukken enn den kanskje burde ha vært, siden Biden ikke lenger framstår som noen voldsomt energisk og dynamisk type, sier Romarheim, og legger til:

- Biden burde ha klart å bruke henne som en positiv kraft i sin administrasjon.

Og det var en positiv kraft Romarheim antok at Harris ville utgjøre da han uttalte følgende til Dagbladet tidligere i år:

- Sjelden tror jeg et visepresidentbesøk har hengt så høyt som det vil gjøre nå.

WOOPS: Her går det galt for USAs president Joe Biden, under avreise til Atlanta. Vis mer

Upopulære Harris

Slik var det ikke i Frankrike i forrige uke, da Harris besøkte Paris og møtte president Emmanuel Macron, samtidig som Det hvite hus var i sluttspurten i forhandlingene med Kongressen om Bidens gigantiske infrastrukturpakke.

Besøket «gikk ubemerket hen», fastslo Politico.

- Det var politisk tonedøvt at Harris akkurat tilbrakte fem dager i Paris, mens alt mulig sto på i USA. Det befester inntrykket av henne som litt irrelevant og ikke så politisk kløktig, sier Norce-forsker Mjelde.

Visepresidenten er nå mer upopulær enn sine tre forgjengere Mike Pence, Joe Biden og Dick Cheney var på samme tidspunkt i sine perioder.

- Når hun er mindre populær enn Dick Cheney var, er det bemerkelsesverdig. Han var en av USAs mest foraktede politikere, sier Mjelde.

Likevel er ikke alt Harris' feil, påpeker han.

- Det er også tilfelle at folks syn på presidenten smitter over på visepresidenten. Hun rammes derfor av Bidens upopularitet, sier forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer