- Raser inn med trusler

Truslene mot ham og samboeren Bahareh Letnes har blitt verre etter at protestene brøt ut i Iran, hevder Sandberg til Dagbladet. Nå vurderer de på nytt hemmelig adresse.

- TRUES: Tidligere FrP-politiker Per Sandberg og samboeren Bahareh Letnes opplever igjen omfattende trusler, hevder Sandberg. Her fra puben deres Grand Bar i Halden. Foto: Heiko Junge / NTB
- TRUES: Tidligere FrP-politiker Per Sandberg og samboeren Bahareh Letnes opplever igjen omfattende trusler, hevder Sandberg. Her fra puben deres Grand Bar i Halden. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det raser inn med trusler, hvor det oppfordres til å oppsøke vårt hjem i Halden og begå terrorhandlinger mot oss, sier en rasende Per Sandberg til Dagbladet.

Den siste tida har den tidligere Frp-nestlederen og samboeren Bahareh Letnes opplevd det Sandberg omtaler som «massive trusler» mot seg selv og bedriften i Halden.

Disse har blitt langt verre etter at protestene i Iran brøt ut som følge av at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i Teheran i september, hevder han.

Sandberg mener det dreier seg om organiserte trusler, og kommer nå med en direkte oppfordring til de som står bak:

- Kom på Eidsvoll plass klokka 20 i kveld, så skal jeg møte dere ansikt til ansikt.

- Framstår organisert

- At vi opplever hets, trusler, trakassering og drapstrusler er ikke noe nytt. Det har vi også vært i domstolen for. Hver gang er det med bakgrunn i at Bahareh blir anklaget for å være spion for regimet i Iran. Jeg trodde det nå var slutt, men det blir faen bare verre, sier Sandberg.

Ifølge Sandberg er heller ikke truslene bare rettet mot de to personlig. Også baren og hotellet de drifter opplever kampanjer i form av negative omtaler. Det samme har skjedd med Letnes frisør, samt familie og venner i både Norge og Iran, hevder han.

- Det framstår som en organisert kampanje, sier Sandberg, og legger til at de nå har vært i kontakt med politiet om saken.

- Dette rammer jo også helt utenforstående folk, fortsetter han.

Regarerer på «rolleblanding»

Verre har også truslene blitt etter at Letnes nylig uttalte seg kritisk på Instagram om stortingspresident Masud Gharahkhanis involvering i saken, hevder Sandberg.

Gharahkhani, som selv er født i Iran, har vist et stort engasjement i saken om Mahsa Amini og måten regimet har møtt de massive protestene på. Ifølge Iran Human Rights er over 250 mennesker drept under i Iran.

Seinest mandag kveld er det blitt kjent at den norske ambassadøren i Iran er kalt inn på teppet etter blant annet uttaleleser fra Gharahkhani.

- Hun er ikke uenig i det han sier, og det er ikke jeg heller. Jeg kan faktisk stille meg bak alt han sier. Men at det finnes en egen plattform for norsk utenrikspolitikk som dette, er i så fall helt nytt. Det burde være andre enn oss som reagerer på rolleblandinga, for eksempel Stortinget, utenriksdepartementet eller regjeringen, sier Sandberg.

REAGERER: Per Sandberg og Bahare Letnes på puben de eier i Halden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REAGERER: Per Sandberg og Bahare Letnes på puben de eier i Halden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han fortsetter med å stille spørsmål om hvem som har gitt stortingspresidenten mandat til å drive utenrikspolitikk på egen plattform.

- Trusler og hets er aldri akseptabelt. Som stortingspresident står jeg opp for demokrati, frihet og menneskerettigheter. Det kommer jeg til å fotsette å gjøre, sier Gharahkhani om kritikken fra Sandberg.

Vurderer hemmelig adresse

Den tidligere Frp-profilen forteller at de to har gjort sikkerhetstiltak mens de har bodd i Halden i snart tre år.

- Men det hjelper ingenting. Disse truslene kommer nok fra organisasjoner og personer som framstår som forkjempere for menneskerettigheter, demokrati og ytringsfrihet. Jeg tror dette er opposisjonelle som uttaler seg kritisk til regimet i Iran, men som likevel er de første til å komme med drap- og terrortrusler selv. De skremmer vettet av folk, sier Sandberg.

Han mener også narrativet om at Letnes er en hemmelig agent er bygget opp av journalister, forfattere og andre stortingspolitikere over flere år.

- Man kan si hva man vil om Iran. Dette handler ikke om det, for ingen av oss har på noe tidspunkt gitt uttrykk for at vi støtter presteskapet der.

De to har i lang tid vurdert å flytte inn på hemmelig adresse. Det er noe de nå vurderer på nytt, hevder Sandberg.

- Vi får rapporter fra ulike organisasjoner som forteller hvor høyt trusselnivået mot oss er, og det er skremmende.

Dagbladet har vært i kontakt med Bahareh Letnes i forbindelse med denne saken. Hun ønsker ikke å uttale seg, men er kjent med at Sandberg gjør det.

- De har kanskje klart å skremme henne til taushet, men de skremmer ikke meg. Ønsker de krig, så har de gått til krig mot feil soldat, avslutter Sandberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer