Raser: - Livet blir ganske mørkt

Bøndenes minister går ut mot sinte bønder i kommentarfeltene. Hun frykter at det vil slå tilbake på dem selv.

ADVARER: Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) er bekymret for hvordan unge bønder påvirkes av tonen i nettdebattene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ADVARER: Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) er bekymret for hvordan unge bønder påvirkes av tonen i nettdebattene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Landbruks- og matminister Sandra Borch har sett seg nødt til å sette ned foten.

Hun følger med bekymring med på utviklingen i «Venner av norsk landbruk» og andre Facebook-grupper der bønder og småbrukere er.

- Det er mange av de samme godt voksne personene som skriver i tøffe ordelag. Det gjør meg bekymret for at unge som skal overta landbruket, kvier seg for å delta i debatten, sier Borch til Dagbladet.

Sables ned

Det publiseres blant annet karikaturtegninger av regjeringen, med påstander om at de øser bøndenes penger ut på nytteløse klimatiltak og globalistiske prosjekter.

Borchs tiltak anklages for å «bite oss midt bak», regjeringen kalles klovner og beskyldes for statskupp. Det viser Dagbladets gjennomgang av flere Facebook-grupper.

- Hvis du setter deg ned en fredags kveld på Facebook og går gjennom disse sidene, da blir livet ganske mørkt, sier Borch.

Sandra Konstance Nygård Borch er landbruks- og matminister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Sandra Konstance Nygård Borch er landbruks- og matminister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hun reagerer på at det skapes et inntrykk av at det meste i jordbruket er vondt og vanskelig og at politikerne ikke forstår situasjonen.

Dette påpekte Borch først i et innlegg hos avisa Altinget.

- Hvis folk prøver å nyansere eller stille spørsmål, blir de sablet ned. Jeg vet at mange derfor kvier seg for å skrive i gruppene, sier hun.

Hun frykter ringvirkningene:

- Det kan komme en rekyl hvor disse får annet næringsliv og folk generelt mot seg, og anklager om at de bare klager og vil ha mer. Det er den debatten jeg er redd for, sier Borch.

Sutring

Landbruket fikk en historisk stor pakke tidligere år, som følge av de voldsomme prisøkningene på alt fra gjødsel til drivstoff.

- Er dette for deg en følelse av utakknemlighet, etter at du har gitt bøndene så mye?

- Ja, og det tror jeg vanlige folk tenker, og det er dette jeg er redd for at vil slå tilbake til landbruket selv. Det kan komme påstander om at de må slutte og sutre. Og jeg mener ikke at de sutrer, men at de må være flinke til å få fram de gode historiene, sier Borch.

Bekymret for unge

Hun legger til:

- Alternativet kunne vært mye verre. Det kunne vært Sylvi Listhaug (Frp) som satt i denne stolen. Da hadde ikke landbruket fått en krone ekstra, sier Borch.

Hun er bekymret for hvordan dette påvirker unge som skal motiveres til å ta over gårder.

- Det er en oppriktig bekymring jeg har. Vi har selvsagt ytringsfrihet i Norge, men det er ingen andre som forteller de gode historiene fra norsk landbruk hvis ikke matprodusentene gjør det selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer