Raser mot 91-årsfeiring: - Resten av oss sulter

Mugabe-fest til åtte millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Zimbabwes diktator Robert Mugabe feiret 91-årsdagen lørdag med luksus, kaker og elefanter. Totalt kostet festen nærmere åtte millioner kroner.

Det skaper reaksjoner.

- Mugabe trenger hvile nå, sier politikeren Nelson Chamisa ifølge Telegraph.

- Festen viser alt som er feil med dette landet. Mugabe og hans nærmeste feirer, mens resten av oss sulter, sier 23-åringen John Ratambwa.

- Spiser godt Mugabe feiret med nyslaktede elefanter og en bursdagskake formet som Afrika. Festen fant sted på et luksushotell i Victoria Falls helt sør i landet.

91-åringen selv virker storfornøyd.

- Jeg spiser godt, men fyller aldri magen helt. Jeg spiser det jeg tror er best for meg, sier Mugabe.

Mugabe har vært Zimbabwes leder siden 1980 og han styrer gjennom partiet Zanu-PF.

Zimbabwe sliter med stor fattigdom og landet er ikke kjent som noen turistmagnet. Senest i forrige uke sendte EU millioner i nødhjelp til landet som ligger langt sør i Afrika.

Ifølge FN lider hvert tredje barn av sult og det anslås at rundt 12 000 barn dør hvert år.

- Avskyelig Tidligere i uka reagerte flere sterkt på Mugabes bursdagsplaner:

- Dette er avskyelig. Vi skryter av å ha noen av de beste naturvernreglene i verden, men vår president er ikke et godt eksempel. Hvordan kan han angripe krypskytteri, og samtidig gjøre dette? spør naturverneren Johnny Rodrigues.

Tendai Musasa, som leder naturvernsnemnda ved Victoria Falls, sier hun donerte elefantene til slakten fordi «det viser hvor høyt jeg setter presidenten».

Lederen for en fagforening for lærere, sier flere av hans medlemmer har blitt tvunget til å bidra med penger til festen. Mugabe har lenge møtt kritikk for korrupsjon, sin dårlige økonomistyring, og for måten han har håndtert landets opposisjon på, skriver NTB. EU innførte sanksjoner mot presidenten og hans kone i 2002, på bakgrunn av valgfusk og brudd på menneskerettighetene.

- Hvis målet hans var å bli Zimbabwes konge, tviholde på makten uansett hva konsekvensene er, og å bli en helt på kontinentet, så tror jeg han har oppnådd det. Det faktum at Zimbabwe har blitt ruinert underveis, tror jeg ikke han bryr seg så mye om, sier Richard Dowden ved Royal African Society i London.

Mugabe ble også nylig valgt som leder av Den afrikanske union.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer