UT MOT AP: Abid Raja mener Aps nye linje i innvandringspolitikken er både usolidarisk og utydelig. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
UT MOT AP: Abid Raja mener Aps nye linje i innvandringspolitikken er både usolidarisk og utydelig. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Raser mot Aps nye innvandringspolitikk. - Dette er ikke humant

Abid Raja (V) mener Ap går mot partiets tradisjon for solidaritet. Han ber LO ta affære og stanse det hele.

Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg lanserte i dag det som skal bli partiets nye innvandrings- og integreringspolitikk.

Blant forslagene er å gi fem milliarder til å hjelpe flyktninger i nærområdene og ta imot flere kvoteflyktninger enn i dag.

Men utvalget legger også til rette for å være strengere i familiegjenforeningen og øke bruken av midlertidige oppholdstillatelser.

Ap-utvalget ønsker også færre asylsøkere ved grensen og de vil at alle kvoteflyktninger skal ha avklart eventuelle familiegjenforeninger før ankomst til Norge.

Abid Raja (V) er så opprørt over den nye og strenge linja i Ap at han kommer til å be LO ta affære umiddelbart.

- Dette er så riv ruskende usolidarisk! Arbeiderpartiet legger opp til å lage et A-lag og et B-lag blant dem som får opphold i Norge. Her skal altså flyktninger gå årevis på midlertidighet, noe som selvfølgelige setter integreringen på pause. Og de skal ikke få familiegjenforening og dermed være frarøvet sin familie i årevis, sier Raja til Dagbladet.

Ber LO komme på banen

Arbeiderparti-utvalget foreslår også styrke første asylland-prinsippet og henvise asylsøkere tilbake til det første trygge landet de kom til. Norge bør dermed jobbe for flere avtaler som den mellom EU og Tyrkia, foreslår det enstemmige utvalget.

- UT MOT HATET: Ordførerkandidat for Drammen Arbeiderparti, Masud Gharahkhani, føler at han på grunn av navnet og hudfargen aldri blir «norsk nok». Video: DBTV Vis mer Vis mer

Raja sier Arbeiderpartiet i dag foreslo en politikk som ikke er i partiets ånd om solidaritet med det svake.

- Jeg kommer til å be LO gripe inn! Dette er ikke i tråd med arbeidsbevegelsens solidaritetstradisjon. All erfaring viser at midlertidige oppholdstillatelser ikke er bra, sier Raja.

- Har det ikke lenge vært et behov for at Ap er mer tydelige i innvandringsspørsmål?

- Det som kommer i dag er ikke tydelig. Hva mener Ap med subsidiær beskyttelse? Dette er ikke humant - det er usolidarisk. Ap og Gharahkhani sier vi skal ta imot flere kvoteflyktninger. Det er bra! Men det betyr jo ikke at antall asylsøkere går ned. Og her kommer ikke Ap med noen løsninger, fortsetter Abid Raja.

NY POLITIKK: Innvandringspolitisk talsperson for Frp, Jon Helgheim, mener Arbeiderpartiet burde hørt på Frp for lenge siden. Reporter: Nicolai Delebekk. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Kvoter, ikke lommebok

Masud Gharahkhani, som har ledet migrasjonsutvalget i Ap, mener partiets nye linje skal endre på et asylsystem som er inhumant, urettferdig og ikke bærekraftig. Han sier migrasjonsutvalget blant annet har vært opptatt av å stanse den farlige ferdselen på flåter over Middelhavet.

- Utvalget er opptatt av at Norge ikke skal ha en politikk som oppfordrer foreldre til å sende barn på en livsfarlig vei til Europa, sier Gharahkhani og legger til:

- Det er ikke lommeboka eller menneskesmuglere som skal avgjøre. Vi ønsker et rettferdig system basert på kvoter, der alle EU-land bidrar og der vi retter fokus mot å hjelpe i nærområdene.

Utvalget hans har i ett år jobbet fram en ny innvandrings- og integreringspolitikk for partiet.

Gharahkhani ønsker ikke å tallfeste hvor mange kvoteflyktninger Norge bør ta i mot, og kaller en slik tallfesting «useriøst». Også dét reagerer Abid Raja på.

- Hvordan er det «useriøst»? Støre foreslo å ta imot 10 000 flyktninger i 2015. Var dét useriøst?