Raser mot at James Bulgers (2) drapsmenn løslates

Løslatelsen av barnemorderne som drepte toårige James Bulger i Liverpool i 1993 skaper reaksjoner blant britene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et appellutvalg avgjorde i dag at Jon Venables og Robert Thompson, nå atten år, skal slippes fri. I åtte år har de vært sperret inne på institusjon for å ha drept den to år gamle James Bulger. Drapsmennene var bare ti år da de kidnappet, torturerte og drepte toåringen. Guttungen ble forlatt død på jernbanelinja, og overkjørt av toget.

Familien til James Bulger misliker sterkt at guttens drapsmenn slipper fri. James' mor, Denise Fergus, har tidligere sagt de trenger mer tid i fengsel.

- Jeg vil si 15-20 år - det kan jeg leve med. Jeg vet at de må løslates, men jeg synes åtte år er for kort tid for hva de har gjort, har hun sagt.

Venables og Thompson vil få en helt ny identitet og ny livshistorie. De har fått nye legejournaler, personnumre og andre kjennetegn som kunne identifisere dem. Både familien til James Bulger og flere støtteorganisasjoner reagerer på at samfunnet vil beskytte dem med ny identitet.

Denise Fergus oppfordrer alle til å avsløre mordernes nye identitet straks noen får mulighet til det.

- Det spiller ingen rolle hvor mye myndighetene bruker på å beskytte Venables og Thompson, det vil være umulig for dem å holde sin identitet hemmelig for framtidige kjærester og festvenner, sa Denise Fergus gjennom en talsmann på mandag.

Hun får stor støtte i lokalavisen Liverpool Echo. I en telefon- og nettavsteming ville et overveldende flertall - 35.000 av i alt 42.000 stemmer - at guttene fortsatt skulle sperres inne.

Monstre

Venables og Thompson ble straks blant Storbritannias mest forhatte forbrytere. Aviser publiserte bilder med dem under tittelen «Monstre». Hatet mot dem har vært så voldsomt at myndighetene har fryktet for deres liv hvis de nye identitetene blir kjent.

James Bulgers far har sverget på å «jakte på» drapsmennene.

- Dersom samfunnet ikke sørger for tilstrekkelig straff, er det fare for at folk vil ta loven i egne hender, sier hans advokat Robin Makin til britisk presse.

I forrige uke publiserte Channel 4 to tidligere ukjente bilder av guttene, som ble tatt i forbindelse med arrestasjonen i 1993. Programlederen hevdet også at kanalen satt inne med bilder tatt av et overvåkningskamera på et kjøpesenter i fjor av en av guttene. Disse bildene ble ikke vist, fordi høyesterett har lagt ned forbud å publisere nye bilder av guttene.

Venables og Thompson vil forsatt være under rettslig kontroll resten av livet. Fengselspersonell vil sørge for at de tilpasser seg det nye livet og er mentalt stabile. Guttene forbys også å oppholde seg i Merseyside hvor James ble drept, og de kan verken ta kontakt med hverandre eller familien til Bulger.

per.steinar.moen@dagbladet.no

FORBANNET: Befolkningen i Liverpool raser mot at de to unge drapsmennene til toåringen James Bulger slipper fri.