Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot barnereality

- Uetisk og i verste fall skadelig, sier ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Til høsten er det sendestart oppdragelses-TV på norsk med TV3s «Nannyhjelpen». Norske eksperter er sterkt skeptiske til programmet. De frykter at barn vil bli eksponert på en dårlig måte og stemplet i lokalsamfunnet.

- Uetisk

«I likhet med voksne har barn krav på å bli behandlet med respekt. Når et TV-program sender klipp etter klipp av et barn som har mistet krontrollen, som slår, spytter, roper og hyler og hiver ting rundt seg i vilt raseri, er det vanskelig å se hvordan integriteten til barnet blir ivaretatt», skriver forsker Kari Stefansen ved Norsk insitutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) i en debattartikkel i Aftenposten i dag.

«Få voksne - om noen - ville tillatt at slike opptak av dem selv ble sendt på TV i beste sendetid»,


Hun frykter at den norske varianten av programmet skal bli som de norske og engelske seriene - som hun mener er uetiske.

- Jeg ønsker en etisk debatt rundt bruken av barn i underholdningsøyemed. De svenske og engelske barnevakt-programmene har gått over grensa for hva som er etisk akseptabelt, sier hun til Dagbladet.no.

Barneombud Reidar Hjermann støtter Stefansen.

- Vi har vært i kontakt med de som skal produsere dette programmet og har uttrykt at vi er grunnleggende skeptisk til hvordan barn skal fremstilles, sier han.

SINTE BARN: Trenger ekstra vern, mener ekspertene. Illustrasjonsfoto: Scanpix
SINTE BARN: Trenger ekstra vern, mener ekspertene. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

- Kan bli skadelidende

Hjermann frykter at barna ta skade av medieoppmerksomheten.

- Dårlig eksponering vil kunne skade barnet. Det er greit nok å sende et program om engelske barn i Norge, men hva når det er norske barn som skal vises frem i Norge? spør han.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er enig i kritikken.

- Her hviler det et stort ansvar på programskaperne og på mediet TV3, sier han, og minner på at barns vern er sterkt i pressens etiske retningslinjer, Vær Varsom-plakaten.

- Barn har et selvstendig rettsvern som er uavhengig av foreldrenes ønske. Hensynet til barnet går foran, sier han.

Tror ingen vil ta skade

Programdirektør Hans Petter Hognestad i TV3 forsvarer programmet:

- Dette programmet har gått på alle norske kanaler. Det er ingenting som er så følsomt som barneoppdragelse, det vil alltid være diskusjon om hva som er en god og en dårlig måte å oppdra barn på. Men her blir familiene fulgt opp av kyndig peersonell under kontrollerte forhold. Programmet er laget for å gi foreldre tips innen barneoppdragelse. Jeg tror ingen blir skadelidende av det, sier han.

- Det går sikkert an å lage et forsvarlig program, men de må være svært forsiktige, sier barneombud Reidar Hjermann.

Vil følge med

For første gang kommer presseforbundet til å følge med på et realityprogram.

- Vi har aldri før tatt stilling til et realityprogram, men dette er annerledes. Det vil være naturlig for oss å følge med på dette, sier han.

-

SKEPTISK 1 Forsker Kari Stefansen.
SKEPTISK 2: Barneombud Reidar Hjermann.
SKEPTISK 3 Generalsekretær i Norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!