Raser mot blekksprutplaner: - Utilgivelig

- Masseavl av de svært intelligente skapningene strider både med det etiske og økologiske, sier forskere.

350 000 TONN: Omtrent 350 000 tonn blekksprut fanges hvert, skriver The Guardian. Foto: NTB Scanpix
350 000 TONN: Omtrent 350 000 tonn blekksprut fanges hvert, skriver The Guardian. Foto: NTB ScanpixVis mer

Planer om å lage blekksprut-farmer for oppdrett rundt om i verden er blitt fordømt av en internasjonal gruppe forskere, skriver The Guardian.

De sier at planene er etisk utilgivelige og miljøfarlige, og har oppfordret private selskaper og akademiske institusjoner til å blokkere finansiering.

Forskerne sier at oppdretten vil kreve fangst av store mengder fisk og skalldyr, ettersom blekksprut bare spiser levende dyr, noe som vil legge «ytterligere press på planetens allerede truede marine mangfold».

Forskergruppen, ledet av professor Jennifer Jacquet ved New York University, hevder at blekkspruter er svært intelligente, nysgjerrige skapninger.

- Vi kan ikke se noen grunn til at et slikt sofistikert, komplekst dyr skal bli kilden til masseprodusert mat i det 21. århundre, sier hun til The Guardian.

- Blekkspruter spiser fisk og skalldyr, og å måtte gi dem nok av dette vil legge ytterligere press på næringskjeden. Det er uholdbart.

BLEKKSPRUT: En kinesisk vlogger skulle imponere sine seere med å spise en levende blekksprut. Det gikk ikke som planlagt. Klipp: Kristoffer Løkås Vis mer

Delikatesse

Blekksprut blir flere steder i verden regnet som en kulinarisk delikatesse. Omtrent 350 000 tonn blekksprut fanges hvert år og serveres i restauranter, skriver The Guardian.

Imidlertid rapporteres det å være tilbakegang i industrien når det kommer til å fange dem, og det er derfor fiskere har vendt seg til oppdrett for å prøve og erstatte de svinnende fangstene.

Villfangede blekkspruter blir brukt til å pare hverandre, og deres fruktbare egg blir så puttet i beholdere til de har blitt voksne blekkspruter som kan selges på markeder, ifølge The Guardian.

Dette har ført til anstrengelser, fordi blekkspruter bare spiser levende mat - noe som har gjort å mate dem dyrt. Å holde dem i vann med riktig saltholdighet og temperatur, har også vist seg vanskelig.

Starter salg neste år

Disse anstrengelsene har forhindret blekksprut-oppdrett fra å gjøre framskritt - inntil nylig. Det skal ha blitt oppdaget at unge blekkspruter, av spesielle arter, er mindre kresne i matveien.

Det skal også ha vært framskritt i å kontrollere miljøene blekksprutene blir avlet opp i, som setter grunnlaget for oppdrettsplanene.

FASCINERENDE: Se de fantastiske egenskapene til den gigantiske kjempeblekkspruten. Video: National Geographic Vis mer

Flere bedrifter har sagt at de snart vil være klare med å selge oppdrettede blekksprut. Det japanske sjømatfirmaet Nissui er en av aktørene som har rapportert å klekke blekksprutegg i fangenskap, og har spådd at de vil selge markedsklare blekksprut allerede neste år, melder SeaFoodSource.

Andre selskaper i henholdsvis Mexico og Australia har også rapportert at de vil kunne selge sine egne varianter i nær framtid.

- Svak begrunnelse

Men begrunnelsen for blekksprut-oppdrett er svak, mener Jacquet og hennes medforskere. De viktigste markedene for dyrene - USA, Europa, Japan og Kina - er områder hvor folk allerede har rikelig med mat.

- Blekksprut blir brukt til delikatesser og fortjener ikke å bli utsatt for intensiv oppdrett, understreker de.

For tiden er disse farmene fortsatt i utviklingsstadiet, sier Peter Godfrey-Smith ved Sydney University, en bidragsyter til rapporten. Han mener også at det blir feil å støtte oppdrettet:

- Når universiteter og forskningsinstitusjoner vurderer å støtte disse prosjektene - og det begynner å skje nå - vil det være fornuftig å protestere. Hvorfor skal forskningsmidler brukes til å støtte et prosjekt som uunngåelig har så mange velferds- og miljøproblemer?