Raser mot bombestøtte

- Jeg blir nesten kvalm av at tre kvinner, som sitter trygt på Løvebakken, sier det er bra med bombing i Afghanistan fordi kvinner blir frigjort, sier redaktør i Afghanistan-Nytt Terje Skaufjord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terje Skaufjord har nettopp kommet hjem fra Afghanistan. Der han har snakket med kvinner om dagens situasjon. - Heller ikke kvinner liker å få bomber i hodet. Alle afghanske kvinneorganisasjoner har siden november i fjor markert seg mot bombing, sier han.

Han reagerer på uttalelsene til sjefen for forsvarsspørsmål på Stortinget, Marit Nybakk (Ap), i Dagbladet søndag. Her sa hun at «kvinneaspektet er en av grunnene til mitt engasjement og min støtte». Nybakk, forsvarsminister Kristin Krohn Devold og nestlederen i forsvarskomiteen, Åse Wisløff Nilssen (KrF), er trioen som har det politiske ansvaret for at Norge har sendt spesialstyrker, mineryddere og transportfly til Afghanistan. 1. oktober er også norske jagerflygere på plass med sine F-16.

Like redde

- De framtredende afghanske kvinnene Sima Samar og Nori Khurshid, som var i Norge i mars, har en helt annen konklusjon enn Nybakk: De sier at situasjonen for afghanske kvinner er meget vanskelig, og frykter kommandantene fra nord like mye som Taliban, sier Skaufjord.

- Jeg blir nesten litt kvalm av at tre kvinner, som sitter trygt på Løvebakken, sier at det er bra med bombing i Afghanistan fordi kvinnene blir frigjort.

Han oppfordrer Nybakk, Krohn Devold og Wisløff Nilssen til å reise til Afghanistan og snakke med de afghanske kvinnene for å forstå deres situasjon.

På turen reiste Skaufjord blant annet rundt i Badakhshan, nordøst i landet. Her har Taliban aldri hatt fotfeste. Det har imidlertid burkaen hatt i generasjoner - både før og etter amerikanernes bombing.

- Der gikk ingen kvinner uten burka. De få som går uten burka er i Kabul, og er stort sett hjemvendte afghanere og unge studenter. Prosessen for kvinnefrigjøring må de afghanske kvinnene få styre sjøl. Det hjelper ikke med bomber, sier Skaufjord.

- Må grue seg

Siden den amerikanske bombingen startet i Afghanistan, regner man med at flere sivile afghanere har blitt drept enn dem som mistet livet i World Trade Center 11. september. Men amerikanerne teller ikke antall drepte afghanere.

- Vi opplever nå en fjernstyrt krig hvor ingen drepte liv blir talt. Jeg skjønner ikke hvorfor Norge skal bli med på dette. De må heller påvirke til å bygge opp den afghanske hæren og bidra til med å hjelpe humanitært, sier Skaufjord.

Statsminister Kjell Magne Bondevik sa til Dagbladet at «det verste jeg kan tenke meg er at et av våre F16-fly i Afghanistan treffer feil mål og at vi får store sivile tap».

- Da tror jeg Bondevik virkelig kan begynne å grue seg. Høyst sannsynlig vil de norske flygerne treffe sivile mål hvis de slipper bomber. Hittil kan vi ikke si at en har opplevd presisjonsbombing der. Da jeg fortalte folk at Norge skal bidra med jagerfly og piloter fra 1. oktober, ble folk rystet, sier Terje Skaufjord.

FEMINISTBOMBING: - Heller ikke afghanske kvinner liker å få bomber i hodet, sier Terje Skaufjord etter en rundreise i Afghanistan i sommer. Dette bildet er tatt ved universitetet i Kabul tidligere denne måneden. Her går fortsatt de fleste jentene med burka.