Raser mot bombingen

Norsk Folkehjelp er rasende etter de norske bombetoktene i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stig Utnem er tidligere generalsekretæær i Mellomkirkelig Råd, og jobber nå med europeiske spørsmål for Den norske kirke. Han har tidligere gått ut i mot norsk krigføring i Afghanistan, og Utnem mener nyheten om gårsdagens norske deltagelse i et bomberaid er «dypt tragisk».

Mener soldatene har ansvar

- Dette er sterkt beklagelig, og samtidig er det noe vi har fryktet kunne skje, sier Utnem til Dagbladet.no.

Han mener flygerne burde si nei til å delta i slike aksjoner.

- Mine tanker om krig er at det i alle tilfeller er noe som er galt, og som man trenger å bekjenne som en synd. Lederne og kommandørene sitter med et spesielt ansvar, men ikke noe enkeltindivid kan gjemme seg bak ledere, de må gjøre seg opp sine egne meninger, sier Utnem.

Han mener det krigsherjede landet trenger bistand, ikke bomber.

- Vi mottar nå rapporter på at det går for seint med gjenoppbyggingen av landet, og at det er store humanitære utfordringer. Disse sakene burde være førsteprioritet, og det har jo blitt påpekt at det er et enormt misforhold mellom pengene vi bruker på bombing, og pengene vi bruker på bistand, sier Utnem.

- Nummen og opprørt

- Jeg ble helt nummen da jeg fikk høre om bombingen. Jeg er ille berørt, sier Eva Bjøreng som er generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Norsk Folkehjelp har gått sterkt imot at Norge skal delta aktivt i Afghanistan. Hjelpeorganisasjonen var også mot den norske deltakelsen under krigen på Balkan på 90-tallet.

- Vi har vært mot bombingen av Afghanistan siden krigen startet, og selvfølgelig var vi mot å sende fly dit. Det er ingen vits i tro at Norge sender bombefly hvis de ikke skal brukes. Vi må ta innover oss at neste gang kan det være et fly som blir skutt ned, sier Bjøreng.

Hun understreker at hun ikke kritiserer norske soldater i Afghanistan.

- Det er ikke soldatene jeg fordømmer, de skal ikke sitte igjen med skammen. Det er norske politikere som har fattet disse vedtakene. Det er et tverrpolitisk ansvar at bombene faller. Dette er opprørende, de burde skamme seg, sier Bjøreng.

Generalsekretæren er enig med Utnem i at Norge burde bruke ressursene på hjelpearbeid i stedet for krigsdeltakelse.

- Norges rolle tidligere har vært å drive overvåking og delta med sanitetspersonell. Det er en ny situasjon at vi er i 'den spisse enden' av krigen. Vi vil ikke at Norge skal være med på dette, Norge skal drive fredsskapende virksomhet. Hva sier Stortinget når det første flyet styrter? spør hun.

SIER NEI:</B> Eva Bjøreng og Norsk Folkehjelp sier entydig nei til at norske soldater deltar i Afghanistan. - Det norske forsvaret har ikke noe i Afghanistan å gjøre, sier hun.
SIER NEI 2:</B> Stig Utnem er enig med Bjøreng. - Krig er synd, sier han.