Raser mot Breiviks uttalelser om at han er antirasist

- Breivik er mye verre enn en simpel rasist. Han er en landsforræder, sier Abid Q. Raja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I første del av dag fem i Breivik-rettssaken, blir Anders Behring Breivik spurt av hans forsvarer Vikene Hein Bæra om han er en rasist.

- Nei, jeg oppfatter meg selv som en antirasist, sier Breivik.

Dette får Kari Helene Partapuoli, leder av Antirasistisk senter til å reagere.

- Breiviks handlinger er hundre prosent rasistisk motiverte. Han bruker til og med gamle raseteorier i sitt manifest, sier Partapuoli.

Vanlig blant ekstreme Det er vanlig at man i høyreekstreme kretser tar avstand fra nazismen som alle hater og opplyser at de selv ikke er rasistiske, ifølge Partapuoli.

- Rasister er opprinnsomme i sin rasjonalisering, sier Partapuoli.

Dagbladet spør henne om hun tror Breivik identifiserer seg med antirasistisk arbeid ettersom han betegner seg som en antirasist.

- Jeg stod på A-listen til Breivik over personer han ønsket å drepe, så jeg tviler på at han identifiserer seg med vårt arbeid, sier Partapuoli.

- Landsforræder Stortingsvara for Venstre, Abid Q. Raja, raser mot Breiviks uttalelser om at han er en antirasist.

- Breivik er mye verre enn en simpel rasist! Han er en ond drapsmann, en terrorist, en ekstremist. Breivik er vår moderne tids landsforræder! Han sier han er patriot og nasjonalstatselsker, men vi andre bør betrakte ham som det han er; landsforræder, skriver Raja i en tekstmelding til Dagbladet.

Han utdyper:

SKULLE DREPES: Leder av Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli, sier at Breivik på alle måter er en rasist. Partapuoli stod på Breiviks A-liste over personer han ønsket å drepe. Foto: Erlend Aas / Scanpix
SKULLE DREPES: Leder av Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli, sier at Breivik på alle måter er en rasist. Partapuoli stod på Breiviks A-liste over personer han ønsket å drepe. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Breivik kan si hva han vil, men jeg er sikker på at vi nordmenn har avslørt mye ved ham og gjennomskuer mye av det han sier. En som vil fjerne alle muslimer og innvandrere fra kontinentet og dreper for å nå målet sitt, som fram til drapet på Benjamin Hermansen ønsket å ramme mørkhudede med ekstremistisk vold, som hater det multikulturelle Norge og Europa, er ikke bare en rasist. Det blir for midt å kalle ham rasist.

Kritiserer journalister Forsvarer Bæra ba Breivik i retten i dag om å forklare hva han mener med den ulevelige urettferdigheten som han mener multikulturalismens inntok i Norge er.

- Hvorfor tolerer (myndighetene) at de (muslimene) systematisk voldtar og mishandler. Hvorfor får ikke nordmenn lov til å forsvare seg? Da lærte jeg at norske og europeiske media beskytter minoritene og multikulturalismen, sier Breivik.

- Ikke en eneste journalist i Norge er motstander av multikulturalismen. Alle ønsker å beskytte det multikulturelle eksperimentet, sier Breivik.

I retten i dag sa Breivik at han ellers er en hyggelig person og at han ser på seg selv som sympatisk og omsorgsfull, altså når han ikke sprenger bomber og skyter folk. Han refererer til at han gråt i én begravelse én gang.

Gårsdagen er blitt beskrevet som en av de verste dagene i en norsk rettsal. Helt uten følelser fortalte massemorderen om planleggingen av angrepene 22. juli. 

I RETTEN I DAG: Her er Anders Behring Breivik da han ankom Oslo tingrett i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I RETTEN I DAG: Her er Anders Behring Breivik da han ankom Oslo tingrett i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer