<strong>RASER:</strong> Vokalisten i Europe, Joey Tempest, under en konsert i The O2 Arena i London for to år siden. Foto: Roger Goodgroves / REX
RASER: Vokalisten i Europe, Joey Tempest, under en konsert i The O2 Arena i London for to år siden. Foto: Roger Goodgroves / REX Vis mer

Europe:

Raser mot Brexit-politikerne

- Ikke spill «The Final Countdown».

Publisert
Sist oppdatert

Den svenske vokalisten i bandet Europe, Joey Tempest, krever at det britiske partiet Toryene slutter å bruke låta hans, «The Final Countdown», i sine Brexit-kampanjer.

Det er gjennom hans manager Adam Parsons at han nå setter ned foten for bruken av hiten fra 1986.

The Times skriver at sangen spilles på valgdagene hos det konservative partiets hovedkvarter, for å motivere politikerne.

- Det er respektløst og umoralsk at noen med en tydelig politisk agenda bruker sangen uten tillatelse, spesielt når det kan få folk til å tro at det er et budskap bandet stiller seg bak, sier manageren til Aftonbladet.

- Handler ikke om Brexit

<strong>STORHETSTIDA:</strong> Europe avbildet i 1988. Da hår var hår. Foto: Rex/Shutterstock NTB scanpix
STORHETSTIDA: Europe avbildet i 1988. Da hår var hår. Foto: Rex/Shutterstock NTB scanpix Vis mer

«We're leaving together. But still it's farewell». Slik lyder starten på første verset. Teksten kan relateres til situasjonen Brexit-forkjemperne står i. Men sangteksten ble skrevet lenge før det var et tema at Storbritannia skulle forlate EU.

- Den er skrevet som en futuristisk versjon om å reise fra jorda, ikke om Brexit, sier manager Parsons til den svenske avisa.

I fjor snakket Tempest selv om bruken av låta, i et intervju med The Big Issue. Da fortalte han at bandnavnet Europe, heller ikke hadde noe politisk budskap bak seg, selv også det i kombinasjon med låttittelen passer godt til Brexit.

- Det morsomt hvordan alt har falt på plass. Vi heter Europe og har en sang kalt «The Final Countdown», det er jo sprøtt, sa han i intervjuet.

Han forteller i intervjuet at han selv ville stemt for at Storbritannia skal bli i EU, dersom han hadde hatt britisk pass.

BREXIT: 23. juni 2016 stemte et flertall av den britiske befolkningen for å forlate Den europeiske union. Tre år senere har de fortsatt ikke meldt seg ut av EU, og Storbritannia befinner seg i et politisk kaos. Her får du en enkel innføring i hele Brexit på 140 sekunder. Vis mer

Ikke første gang

Dette er likevel ikke første gang sangen har blitt brukt i politiske sammenhenger. For tre år siden brukte daværende presidentkandidat Hillary Clinton sangen i kampanjevideoen ved navn «Donald Trump: the final meltdown». Også Trump har brukt sangen i sin kampanje, ifølge The Big Issue.

Ifølge manageren skal Tempest aldri ha blitt spurt om tillatelse til å bruke låta i disse kampanjene.

- Joey har aldri tillatt at låta brukes i noen som helst politisk kontekst. Den ble skrevet som en «good-time» hard rock-låt tilbake i 1986, sier manageren til The Times.

«The Final Countdown» var den første singelen fra Europes tredje album, ved samme navn. Låta ble nummer en i 24 land, og er den sangen bandet er mest kjent for.

BRYTER SAMMEN: Etter tre år som regjeringssjef for et land i brexit-kaos, trekker statsminister Theresa May seg. Video: AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer