DOBBELT OPP: Bryllupsfotograf Hannah Stanley er lei av gjester som ødelegger bildene brudeparet har betalt for. Ordtaket «jo flere kokker, desto mere søl» er svært treffende her. Foto: Hannah Way Photography
DOBBELT OPP: Bryllupsfotograf Hannah Stanley er lei av gjester som ødelegger bildene brudeparet har betalt for. Ordtaket «jo flere kokker, desto mere søl» er svært treffende her. Foto: Hannah Way Photography Vis mer

Bryllupsfoto og etikette:

Raser mot bryllupsgjest: Ødela det viktigste øyeblikket å forevige

- Hva var det egentlig du tenkte da du tok dette bildet? Spør bryllupsfotografen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nå er vi inne i bryllupets høysesong, til glede for mange brudepar - og gjestene deres. Men hva skjer når bruden går opp kirkegolvet til brudgommen og alle ansiktene til de menneskene de er mest glad i, er gjemt bak en skjerm?

Et bryllup har, tross alt, så å si alltid en fotograf som sørger for at nåtida blir fanget for framtidas blikk. Men noen gjester kan bli så ivrige etter å dokumentere denne gledens dag at de rett og slett saboterer for den som er betalt for å gjøre jobben - bryllupsfotografen.

Nå har den amerikanske bryllupsfotografen Hannah Stanley sett seg lei på gjester som prioriterer å se vielsen gjennom en skjerm framfor egne øyne.

Torsdag forrige uke la hun ut et bilde som viser en brud gå opp kirkegulvet, hånd i hånd med sin far. Dette viktige øyeblikket som skulle fanges, ble sabotert da en utstrakt arm med to hender godt lukket rundt en iPhone tar hedersplassen på fotografiet.

- Folk er så gira når de er i bryllup, at det kan være de ikke er klar over det selv, at når de tar opp telefonen så forstyrrer det folk, skriver hun til Dagbladet.

Posten har vekket mange reaksjoner som støtter fotografen i hennes frustrasjon.

- La meg gjøre jobben min

Til jenta med mobilen, starter Stanleys tirade:

- Ikke bare ødela du bildet, men du tok dette øyeblikket fra bruden, faren og brudgommen. Hva var det egentlig du tenkte da du tok dette bildet? Ærlig talt. Kommer du til å skrive det ut? Se på det hver dag? Nei. Det kommer du ikke til å gjøre, skriver Stanley.

Men bruden derimot, påpeker fotografen, ville ha skrevet ut dette bildet, sett på det og mimret tilbake til øyeblikket da faren hennes fulgte henne opp til alteret. I stedet valgte personen å blokkere utsikten, og ta et bilde hun aldri kommer til å bruke, skriver den opprørte fotografen.

- Gjester, ikke se bryllupene dere er invitert til gjennom en skjerm. Skru av telefonen og nyt seremonien. Du er viktig for bruden og brudgommen, hvis ikke hadde du aldri vært i bryllupet.

- Så, vær så snill, la meg gjøre jobben min, len dere tilbake, slapp av og nyt denne opplevelsen du bare vil få en gang i livet, på vegne av bryllupsfotografene avslutter Stanley.

Den eldre garde er verst

Blikkfangerne er en samling av anerkjente og profesjonelle bryllupsfotografer i Norge, som har adressert dette problemet i en artikkel på deres nettsider.

De skriver at de beste bildene får brudeparet ved at gjestene er til stede, nyter øyeblikkene, smiler og koser seg sammen. Ikke gjemt bak et kamera.

- Det paradoksale med sosiale medier er at det nesten er viktigere å gi et inntrykk utad at man er til stede i øyeblikket, framfor å faktisk være det, skriver en av fotografene i artikkelen, Jan Ivar Vik.

En av Blikkfangerne er Lillian Nordbø (28). Hun har i over seks år reist rundt i Norges land og fotografert nærmere 180 lykkelige brudepar. Hun forteller til Dagbladet at hun har fått med seg innlegget til Hannah Stanley, og at dette langt ifra er et ukjent fenomen. Det skjer i så å si alle bryllup. Men noen er verre enn andre, understreker hun.

- Særlig opplever jeg at den eldre garde er hard på kamerabruken. De har gjerne store nettbrett og ser ut til å anse seg selv som dagens viktigste fotograf.

- Internt kaller vi bryllupsfotografer dem for «onkel Bob», sier hun lattermildt.

BRYLLUPSFOTOGRAF: Lillian Nordbø (26) har solid erfaring som fotograf i en mengde brylluper. Foto: Rune Havn
BRYLLUPSFOTOGRAF: Lillian Nordbø (26) har solid erfaring som fotograf i en mengde brylluper. Foto: Rune Havn Vis mer

Nordbø forteller at det er mye hun kunne sagt om dette, og at det absolutt er en utfordring. Ikke bare ødelegger de bildene til brudeparet, det legger også en demper på tilstedeværelsen som gjest. Hun oppfatter at «paparazzi-tendensene» er på sitt verste i vielser og under taler.

- Men heldigvis er det flere og flere brudepar som er bevisste på dette, og har en «unplugged vielse».

Et par Nordbø skulle fotografere i mai, formulerte dette i en svært munter tone. De skrev følgende på infoarkene;

«La mobil og kamera hvile - vi vil heller seg deg smile. Fotograf Lillian Nordbø fanger stemningen gjennom hele dagen.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer