Raser mot Bushs støtte til Sharon

George W. Bush er i ferd med å ødelegge ethvert håp om fred i Midtøsten, mener palestinske og arabiske ledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEL AVIV (Dagbladet): De er svært opprørte over den amerikanske presidentens støtte til Israels statsminister Ariel Sharon i Washington i går.

- Bush er den første presidenten som legitimerer bosettinger på palestinsk land. Vi kan aldri akseptere dette, sier palestinernes statsminister Ahmed Korei.

- Bush og Sharon setter framtida til israelere, palestinere og hele regionen i fare, sier tidligere minister Yasser Abed Rabbo.

- Dette er som å gi deler av Texas til Kina, raser palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat.

- Overraskende

Israelske, palestinske og internasjonale tv-selskap direktesendte møtet mellom Ariel Sharon og George W. Bush i går kveld. På forhånd regnet alle med at Bush i stor grad ville støtte Sharon. Men ikke i så klare ordelag som han gjorde i går:

- Det var som om Ariel Sharon hadde skrevet Bushs tale. At Bush gikk så langt, er svært overraskende, sier diplomater til Dagbladet.

Bush gikk langt i å si at de palestinske flyktningene aldri får vende tilbake til Israel. Bush godkjenner også at enkelte av Israels ulovlige bosettinger på Vestbredden skal bli en del av Israel. Dette går imot vedtatte FN-resolusjoner og internasjonalt inngåtte avtaler.

Frykt og raseri

Palestinerne raser og frykter nå at drømmen om en egen stat er knust. Diplomater og Midtøsten-kjennere har problemer med å se at Sharons ensidige plan kan settes i verk i det såkalte veikartet. I vei-kartet skal palestinerne og israelerne forhandle seg fram til en fredsløsning. Går det som Sharon vil, gjør han akkurat det som passer ham - med Bushs velsignelse.

- Det er utrolig at et så lite land som Israel får det akkurat som de vil. Det virker jo nå som om de dikterer USAs politikk i forhold til Israel og palestinerne, sier en diplomat.

PÅ LAG: George W. Bush og Israels statsminister Ariel Sharon etter pressekonferansen i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer