KJEFTER: Den amerikanske presidenten Donald Trump møtte pressen for første gang etter mellomvalget i USA. Da CNNs Jim Costa fikk mikrofonen ble det plutselig en helt annen temperatur på pressekonferansen. Video: CNN Vis mer

Raser mot Det hvite hus etter reporterstraff: «Hevnaksjon» og «trussel mot demokratiet»

CNNs korrespondent i Det hvite hus, Jim Acosta, har fått akkrediteringen sin inndratt

Det ble en opphetet seanse i Det hvite hus onsdag, da CNNs korrespondent i Det hvite hus, Jim Acosta, og Donald Trump, havnet i en frisk ordveksling.

For humøret til Trump ble gradvis verre under seansen, og årsaken så ut til å være spørsmål om hans omtale av migrantkaravanen i Mexico som en «invasjon», og en omstridt valgkampreklame, der en drapsdømt meksikaner blir brukt til å advare mot karavanen og ulovlig innvandring.

Da Acosta spurte presidenten om han «demoniserte migranter» ved å kalle en karavane for en invasjon, fikk han nok.

- Du er frekk

For den hissige replikkvekslingen under pressekonferansen fikk Trump til å dele ut følgende karakteristikk av Acosta, ifølge Washington Post:

- CNN burde skamme seg for at du jobber for dem. Du er en frekk, forferdelig person. Du burde ikke jobbe for CNN. Du er en veldig frekk person. Måten du behandler Sarah Huckabee på er forferdelig. Og måten du behandler andre folk på er forferdelig. Du burde ikke behandle folk sånn.

Da NBCs reporter Peter Alexander forsøkte å stå opp for Acosta, ved å kalle ham en «flittig reporter», svarte Trump:

- Jeg er ikke noen stor fan av deg heller.

Under seansen forsøkte også en av Trumps medarbeidere å ta fra Acosta mikrofonen. Noe som, ifølge Det hvite hus, er grunnen til at Acosta nå har fått inndratt sin akkreditering.

For presseskretær Sarah Sanders beskylder Acosta for å ha «lagt hendene sine på en ung kvinne som bare forsøkte å gjøre jobben sin som praktikant i Det hvite hus». Det er «fullstendig uakseptabelt», sier Sanders.

Trussel mot demokratiet

Det er en uttalelse Acostas arbeidsgivere i CNN reagerer kraftig på.

«Det hvite hus har i kveld offentliggjort at de har trukket tilbake presseakkrediteringen til CNNs sjefskorrespondent ved Det hvite hus, Jim Acosta. Det er en hevnaksjon for hans utfordrende spørsmål på dagens pressekonferanse. I en forklaring løy pressesekretær Sarah Sanders. Hun kom med feilaktige anklager og viste til en hendelse som aldri fant sted. Denne avgjørelsen, som savner sidestykke, er en trussel mot vårt demokrati, og landet fortjener bedre», heter det i en uttalelse fra CNN.

På Twitter har Acosta bare en kommentar til Sanders påstander:

«Det er en løgn».

På CNNs TV-sendinger avviser Acosta Det hvite hus' virkelighetsbeskrivelse.

- Jeg la ikke hendene mine på henne, eller rørte henne som de sier jeg gjorde. Det er uheldig at Det hvite hus sier det, sier Acosta.

KJEFTER: Den amerikanske presidenten Donald Trump holdt tale der han kommenterte nattens resultat fra mellomvalget i USA. Video: CNN Vis mer

- Surrealistisk

Han sier at han «bare forsøkte å stille et spørsmål som de åpenbart ikke likte».

- Det handlet om den rasistiske reklamekampanjen om migrantkaravanen de kjørte før valget. Praten gikk fram og tilbake, og så kom denne praktikanten opp til meg og forsøkte å ta mikrofonen fra meg. Jeg prøvde bare å holde fast i mikrofonen, sier Acosta.

- Det var en surrealistisk opplevelse. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli nektet å dekke presidenten bare fordi jeg ville stille et spørsmål.

Acosta får også støtte av andre journalister som var til stede i Det hvite hus onsdag.

«Jeg satt ved siden av Acosta på dagens pressekonferanse og så ikke at han 'plasserte hendene sine' på den unge medarbeideren, som Det hvite hus påstår. Han holdt fast i mikrofonen da hun grep etter den», skriver Reuters Jeff Mason.

«Falsk grunn for å straffe en reporter. Det er dette presidenten ønsker. Hvis han virkelig trodde at Acosta var urettferdig, hvorfor snakket han til ham da? Fordi han ønsker konfrontasjon», skriver New York Times' Peter Baker.

Korrespondentforeningen for Det hvite hus skriver at de sterkt motsetter seg Trump-administrasjonens avgjørelse om å «bruke Secret Services sikkerhetsakkreditering som en redskap for å straffe en reporter man har et vanskelig forhold til».

«Vi oppfordrer Det hvite hus til å umiddelbart omgjøre denne svake og feilslåtte handlingen», skriver de.

De oppfordrer også alle som mener at reaksjonen var passende til å se videoen fra pressekonferansen.

Også selve pressekonferansen fikk flere til å reagere. Der kalte også Trump CNN for en «folkefiende», ifølge nyhetsbyrået AP.

«Dette er ikke bare farlig, det er forstyrrende uamerikansk. Selv om president Trump har gjort det klart at han ikke respekterer en fri presse, så har han sverget på å beskytte den», skrev CNN på Twitter.