Rittenhouse-rettssaken

Raser mot dommeren: - Krevde uskyld

Dommerens håndtering av Rittenhouse-rettssaken har skapt reaksjoner.

RITTENHOUSE-RETTSSAKEN: Dommer Bruce Schroeder under rettssaken i Kenosha County Courthouse, i Kenosha, Wisconsin. Foto: Sean Krajacic - Pool/Getty Images/AFP
RITTENHOUSE-RETTSSAKEN: Dommer Bruce Schroeder under rettssaken i Kenosha County Courthouse, i Kenosha, Wisconsin. Foto: Sean Krajacic - Pool/Getty Images/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dommeren i Kyle Rittenhouse-saken krevde praktisk talt at juryen skulle finne ham uskyldig, sier Wisconsin-viseguvernøren Mandela Barnes.

Han kritiserer dommer Bruce Schroeders oppførsel etter at Kyle Rittenhouse (18) fredag ble funnet ikke skyldig på alle punkter i drapsrettssaken.

- Mange har i flere uker fryktet resultatet vi nettopp så, sier Barnes.

En fri mann

Tenåringen Kyle Rittenhouse fra Illinois, ble i august i fjor siktet for å ha skutt og drept 16 år gamle Joseph Rosenbaum og 26 år gamle Anthony Huber. En tredje mann, 27 år gamle Gaige Grosskreutz, ble skadet, men overlevde.

Nå er Rittenhouse en fri mann.

Frifinnelsen kommer etter en dypt splittende rettssak der kretsdommer Bruce Schroeder ble mye kritisert for en rekke kontroversielle avgjørelser og kommentarer.

Lenger ned i saken er noen av hendelsene som har skapt mest forargelse under rettssaken.

USKYLDIG: Kyle Rittenhouse klemmer her en av sine advokater, Corey Chirafisi, etter at han er funnet uskyldig i alle anklager i Kenosha-rettssaken. Foto: Sean Krajacic - Pool/Getty Images/AFP
USKYLDIG: Kyle Rittenhouse klemmer her en av sine advokater, Corey Chirafisi, etter at han er funnet uskyldig i alle anklager i Kenosha-rettssaken. Foto: Sean Krajacic - Pool/Getty Images/AFP Vis mer

I retten beskrev påtalemyndigheten Rittenhouse som en «tenåringsvakt» som reiste over statsgrensen til Kenosha med en AR-15 han ikke hadde lov til å ha.

Rittenhouse forklarte selv at han hadde tatt på seg ansvaret med å beskytte virksomheter fra Black Lives Matter-demonstranter. Forsvarsadvokatene presenterte handlingene til den daværende 17-åringen som berettiget selvforsvar, og sa at han ikke hadde noe valg.

Fredag fant altså juryen at 18-åringen ikke er skyldig i noen av anklagene.

- Rasistisk

Joy Reid, som er vert i nyhetskanalen MSNBC, skrev på Twitter at dommeren var det 13. jurymedlemmet - dommeren.

Den tidligere NFL-stjernen Colin Kaepernick hevder at dommen er et resultat av et rasistisk rettssystem.

- Vi har nettopp sett et system bygget på hvitt overherredømme, som bekrefter terrorhandlingene til en hvit overherre, sier den tidligere NFL-stjernen på Twitter.

- Dette bekrefter bare behovet for å avskaffe vårt nåværende system ytterligere. Hvitt overherredømme kan ikke reformeres, skriver han.

Avviste våpenanklagen

I Wisconsin er det forbudt for alle under 18 år å eie et farlig våpen. Rittenhouse var bare 17 da han brakte en rifle til Kenosha - som kunne gitt ham ni måneder fengsel. Men advokaten hans fant et smutthull i et lovforslag fra 1991, som tillater mindreårige å eie rifler og hagler så lenge det ikke er kort løp. Rittenhouse sin AR-15 var ikke kortløpet, noe dommer Schroeder brukte til å avvise våpenanklagen, skriver The Daily Beast.

Kvelden før dommen tillot Schroeder et jurymedlem å ta med 36 sider med juridiske dokumenter hjem, en avgjørelse en advokat har beskrevet som veldig uvanlig.

Aktor Tom Grieve sier til AP at dette kan framskynde lenestolforskning og bord-diskusjon, ifølge aktor Tom Grieve.

Forsvarsadvokat Mark Richards uttrykte bekymring for at jurymedlemmene utførte upassende juridisk forskning på egen hånd, og ba Schroeder om å avstå jurymedlemmenes forespørsel.

RETTSSAKEN: Kyle Rittenhouse i rettssaken i Kenosha County Courthouse in Kenosha, Wisconsin. 19. November 2021. Foti: Sean Krajacic/Pool via REUTERS
RETTSSAKEN: Kyle Rittenhouse i rettssaken i Kenosha County Courthouse in Kenosha, Wisconsin. 19. November 2021. Foti: Sean Krajacic/Pool via REUTERS Vis mer

Reagerte på flere forklaringer

Schroeder hadde i tillegg forklaringer som folk reagerte på. Han hevdet blant annet at han for 20 år siden lot en kontorist velge jurymedlemsnavn.

- Det var 13 jurymedlemmer og en av dem var svart. Da kontoristen trakk navnet ut av glasset var det én svart, den svarte, den eneste svarte. Jeg tror folk føler seg bedre når de har kontroll, så helt siden den saken har jeg hatt en nesten universell politikk med å la tiltalte gjøre valgene, sier han.

Dommeren lot Rittenhouse velge jurymedlemmer i et «lotteri».

Schroeder ble kritisert av juridiske eksperter for å la Rittenhouse selv velge navnene på de siste tolv jurymedlemmene som skulle avgjøre skjebnen hans. Rittenhouse fikk trekke seks lapper fra en bunke med 18, og de resterende skulle avgjøre hans skjebne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer