<strong>DUSJ:</strong> Utenfor Auschwitz-Birkenau museumet i Polen er det satt opp et dusjanlegg der gjester kan kjøle seg ned. Det får flere til å reagere. Foto: EPA/STANISLAW ROZPEDZIK POLAND OUT
DUSJ: Utenfor Auschwitz-Birkenau museumet i Polen er det satt opp et dusjanlegg der gjester kan kjøle seg ned. Det får flere til å reagere. Foto: EPA/STANISLAW ROZPEDZIK POLAND OUT Vis mer

Raser mot dusj-anlegg utenfor Auschwitz: - Jeg er sjokkert

«Hva er verre enn en selfie i Auschwitz. Dette!»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I år er det 70 år siden frigjøringen av konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau og turister fra hele verden reiser til det historiske stedet i Polen.

Samtidig opplever deler av Europa høye temperaturer - og i den forbindelse er det blitt satt opp små dusjanlegg utenfor portene til Auschwitz der de besøkende kan kjøle seg ned.

<strong>FÅR KRITIKK:</strong>  På grunn av sommervarme i Polen er det montert små dusjanlegg så besøkende kan kjøle seg ned utenfor porten til Auschwitz-Birkenau. Foto:  EPA/STANISLAW ROZPEDZIK POLAND OUT
FÅR KRITIKK: På grunn av sommervarme i Polen er det montert små dusjanlegg så besøkende kan kjøle seg ned utenfor porten til Auschwitz-Birkenau. Foto: EPA/STANISLAW ROZPEDZIK POLAND OUT Vis mer

Dette skaper harme, skriver blant annet USA Today, som siterer nettstedet Y Net.

- Jeg er sjokkert. Det var som et slag i magen. Jeg gikk i resepsjonen og spurte en ansatt om disse dusjene. Hun svarte at det var en varm dag. Da sa jeg: «Med all respekt minner dette om gasskamrene», sier den israelske turisten Meyer Bolka.

Hett i Polen USA Today skriver følgende:

Fakta: Auschwitz

* Auschwitz — vest for Kraków i Polen — ble opprinnelig opprettet som en leir for polske politiske fanger. Høsten 1941 utvidet tyskerne leiren. Den nye og største delen — Auschwitz II eller Birkenau — ble den egentlige tilintetgjørelsesleiren.

* De fleste fangene var jøder, men det fantes også polakker og tyskere, og fra september 1943 sigøynere, blant ofrene.

* I gjennomsnitt levde fangene noen få måneder i Auschwitz. De som var for svake til slavearbeid, ble sendt rett til gasskamrene. Resten måtte arbeide så hardt at de døde etter prinsippet «tilintetgjørelse gjennom arbeid»

* Det er umulig å anslå nøyaktig antall døde. Forskning basert på nazistenes egne tall og utsagn tyder på at mer enn én million menn, kvinner og barn ble drept. Andre anslag går ut på at mellom 1,2 og 1,6 millioner mennesker døde i Auschwitz-komplekset.

(NTB)

«Hva er verre enn en selfie i Auschwitz. Dette» skriver nettstedet og hinter til de nye dampdusjene.

Dusjene er montert utenfor hovedinngangen til konsentrasjonsleiren og det er meldt om godt over 30 grader i området på sensommeren.


I en kommentar forsvarer ledelsen ved Auschwitz påfunnet slik:

- Vi må gjøre alt for å minimalisere risikoen i disse høye temperaturene og ta sikkerheten på alvor, skriver ledelsen ved museumet ifølge Vice.

Leker I perioden 1938 til 1945 ble om lag seks millioner jøder drept i nazistenes utryddelseskampanje.

Holocaustdagen, 27. januar, markerer at den sovjetiske hæren inntok konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau i det naziokkuperte Polen i 1945 og satte fri 7 500 fanger.

Det anslås at rundt 1,5 millioner mennesker ble drept i denne leiren alene. Mange av disse ble drept i såkalt gasskamre.

- Grupper med unge mennesker tenker ikke over dette og leker med dusjene. Men for meg er dette som «deja vu» fra krigen, sier turisten Meyer Bolka.

Ledelsen ved museet forteller:

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- Det er vanskelig for oss å kommentere noen historiske referanser. Disse dusjene ser ikke ut som de falske dusjene som tyskerne satte opp. Zyklon B (giftgass) ble sluppet i gasskamre på helt andre måter - gjennom blant annet hull i taket, kommentere ledelsen.

Det blir derimot bekreftet at dusjanlegget fjernes når temperaturen i områdes synker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer