DUSJ: Utenfor Auschwitz-Birkenau museumet i Polen er det satt opp et dusjanlegg der gjester kan kjøle seg ned. Det får flere til å reagere. Foto: EPA/STANISLAW ROZPEDZIK POLAND OUT
DUSJ: Utenfor Auschwitz-Birkenau museumet i Polen er det satt opp et dusjanlegg der gjester kan kjøle seg ned. Det får flere til å reagere. Foto: EPA/STANISLAW ROZPEDZIK POLAND OUTVis mer

Raser mot dusj-anlegg utenfor Auschwitz: - Jeg er sjokkert

«Hva er verre enn en selfie i Auschwitz. Dette!»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I år er det 70 år siden frigjøringen av konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau og turister fra hele verden reiser til det historiske stedet i Polen.

Samtidig opplever deler av Europa høye temperaturer - og i den forbindelse er det blitt satt opp små dusjanlegg utenfor portene til Auschwitz der de besøkende kan kjøle seg ned.

FÅR KRITIKK:  På grunn av sommervarme i Polen er det montert små dusjanlegg så besøkende kan kjøle seg ned utenfor porten til Auschwitz-Birkenau. Foto:  EPA/STANISLAW ROZPEDZIK POLAND OUT
FÅR KRITIKK: På grunn av sommervarme i Polen er det montert små dusjanlegg så besøkende kan kjøle seg ned utenfor porten til Auschwitz-Birkenau. Foto: EPA/STANISLAW ROZPEDZIK POLAND OUT Vis mer

Dette skaper harme, skriver blant annet USA Today, som siterer nettstedet Y Net.

- Jeg er sjokkert. Det var som et slag i magen. Jeg gikk i resepsjonen og spurte en ansatt om disse dusjene. Hun svarte at det var en varm dag. Da sa jeg: «Med all respekt minner dette om gasskamrene», sier den israelske turisten Meyer Bolka.

Hett i Polen USA Today skriver følgende:

«Hva er verre enn en selfie i Auschwitz. Dette» skriver nettstedet og hinter til de nye dampdusjene.

Dusjene er montert utenfor hovedinngangen til konsentrasjonsleiren og det er meldt om godt over 30 grader i området på sensommeren.


I en kommentar forsvarer ledelsen ved Auschwitz påfunnet slik:

- Vi må gjøre alt for å minimalisere risikoen i disse høye temperaturene og ta sikkerheten på alvor, skriver ledelsen ved museumet ifølge Vice.

Leker I perioden 1938 til 1945 ble om lag seks millioner jøder drept i nazistenes utryddelseskampanje.

Holocaustdagen, 27. januar, markerer at den sovjetiske hæren inntok konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau i det naziokkuperte Polen i 1945 og satte fri 7 500 fanger.

Det anslås at rundt 1,5 millioner mennesker ble drept i denne leiren alene. Mange av disse ble drept i såkalt gasskamre.

- Grupper med unge mennesker tenker ikke over dette og leker med dusjene. Men for meg er dette som «deja vu» fra krigen, sier turisten Meyer Bolka.

Ledelsen ved museet forteller:

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- Det er vanskelig for oss å kommentere noen historiske referanser. Disse dusjene ser ikke ut som de falske dusjene som tyskerne satte opp. Zyklon B (giftgass) ble sluppet i gasskamre på helt andre måter - gjennom blant annet hull i taket, kommentere ledelsen.

Det blir derimot bekreftet at dusjanlegget fjernes når temperaturen i områdes synker.