Skumle dager:

Raser mot Dyreparken

Dyreparkens høstlansering «skumle dager» har fått flere foreldre til å se rødt. - De får traumer som sitter for alltid, skriver en mor på Facebook.

SKUMMELT KONSEPT: Skummelt for voksne - skumlere for barn står det inne på Dyreparken i Kristiansand sine nettsider. Foto: Hilde Høydahl. Video: Dyreparken Kristiansand. Vis mer
Publisert

Høsten er i full anmarsj og selv om mange kanskje savner sol og varme, så gleder flere barn seg til den kommende halloween-feiringen, hvor man kan kle seg ut i skumle kostymer og hamstre godteri fra naboer og kjente.

Den amerikanske tradisjonen fikk sitt gjennombrudd i Norge omkring år 2000 og siden den gang har flere aktører kastet seg på høsttrenden.

For andre året på rad arrangerer Dyreparken i Kristiansand konseptet «skumle dager» med grøss og gru i hele høstferien og alle helgene i oktober.

FARLIG: Denne kvinnen i El Paso, USA, bestemte seg for å ta seg inn hos apene i en dyrepark. Vis mer

I et avgrenset område i parken har de laget et pop-up-park med skumle aktiviteter for små og store, med ulike nivåer av skummelhetsgrad.

«Nå trekker vi oss enda lenger ut i skogen, og kan love at det ikke akkurat blir mindre skummelt», står det inne på nettsida til Dyreparken.

Men det skumle konseptet har ikke falt i god jord hos alle foreldre.

- Forbanna

På Facebook-siden til Dyreparken har flere foreldre uttrykt stor misnøye med høstens skremmeprosjekt.

«Jenta vår hadde et sammenbrudd, skrek og klamret seg til meg i området inni presenningene ved nordisk villmark. Vi var de siste besøkende før det var over, så ingen andre enn oss og skuespillerne. Hun brøt sammen midt i, bare skrek og ville ikke til utgangene fordi da måtte vi passere de skumle», har en bruker kommentert i tråden under en promoteringsvideo av konseptet.

«Dere eier ikke dømmekraft. Små barn skal ikke skremmes med slikt. De får traumer som sitter for alltid», skriver en mor.

ANNERLEDES SNACKS: Dyreparken i Kristiansand har ikke holdt tilbake når det kommer til å skremme både store og små. Foto: Dyreparken
ANNERLEDES SNACKS: Dyreparken i Kristiansand har ikke holdt tilbake når det kommer til å skremme både store og små. Foto: Dyreparken Vis mer

En av de som har reagert veldig sterkt er tobarnsmoren Silje W. Pedersen. Hun besøkte pop-up-parken på lørdag med sine to døtre på åtte og seks år. Nå raser hun mot Dyreparken.

«Disse horrorfigurene har ingenting å gjøre i dyreparken. Datteren min er 8 år og er vettskremt etter opplevelsen av hun figuren med munnen i skogen», står det i starten av innlegget hun postet på Facebook.

- Jeg er faktisk forbanna, skriver hun til slutt.

- Fikk mareritt

Dyreparken her selv kommentert flere av innleggene på Facebook.

«Skumle dager har anbefalt aldersgrense åtte år, men noe av det skumleste er anbefalt fra 12 år. Barn under åtte år kan også delta, men dere må se an om barnet tør dette, da mye av det kan være ganske skummelt», svarer de på spørsmål fra en mor om det er aldersgrense på konseptet.

Pedersen er ikke fornøyd med aldersgrensa og mener den burde vært høyere og at Dyreparken burde advart ekstra om innholdet.

- Datteren min har hatt mareritt. Ho har våknet om natta og ropt i søvne, sa hun til Fædrelandsvennen, som først omtalte saken.

Ifølge avisa har tobarnsmoren klagd inn hendelsen direkte til Dyreparken, som har lovet å ta klagen videre.

- Jeg tenker at dette ikke er åtteårsgrense i det hele tatt. Å bare si at det er noen ekle figurerer er ikke en god vurdering. Detaljerte figurer med åpen munn i skogen når det er tåke, synes jeg blir for skummelt for barn, sier Pedersen.

- Trist

Marked- og kommunikasjonsdirektør i Dyreparken, Anniken Bjørnstad Schjøtt, bekrefter til Dagbladet at de har fått inn tilbakemeldinger fra foreldre på at konseptet er for skummelt.

- Det er veldig trist at noen opplever at det er det og det er ikke noe vi ønsker. Det skal være underholdning for de som ønsker det, men det er klart at barn og voksne lar seg skremme på ulike nivåer.

Hun sier de aller fleste er veldig fornøyde, men at det også har vært litt blandede tilbakemeldinger.

- Er det for skummelt?

- Det er litt vanskelig å si, men det er nok for skummelt for noen, siden kritikken går på det, men igjen så er det forskjellig for alle.

Etter tilbakemeldingene har parken gjort noen endringer i programmet.

- Nå kan foreldrene se hvilke karakterer som kommer til å dukke opp underveis og da avgjøre om dette er noe for barna i forkant, sier kommunikasjonsdirektøren.

Hun håper dermed at folk ikke lar seg skremme av kritikken og tar turen innom Dyreparken på de skumle dagene.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer