Raser mot e-posten: - Nå må det slås alarm

Byrådsleder Raymond Johansen og SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig på e-posten fra Unicare.

- HELT UTROLIG: Dét sier Audun Lysbakken om eposten fra Unicare. Han sier saken må føre til at det slås alarm. FOTO: Paul S. Amundsen/ Dagbladet
- HELT UTROLIG: Dét sier Audun Lysbakken om eposten fra Unicare. Han sier saken må føre til at det slås alarm. FOTO: Paul S. Amundsen/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

SV-leder Audun Lysbakken mener Unicare-e-posten viser hvorfor kommersielle aktører bør fases ut fra både eldreomsorg, barnevern og barnehagedrift.

- Denne historien er helt utrolig. Jeg mener det må føre til at det slås alarm. Vi må regne med at dette kan være en praksis som flere prøver seg på. De prøver å bruke en ideell aktør som en trojansk hest for å fortsette kommersiell drift, sier Lysbakken til Dagbladet.

- Avskåret fra å delta

Dagbladet har fått tilgang på e-posten der Tom Tidemann, konsernsjef i Unicare, skriver at «Unicare har et sterkt ønske om å beholde og videreføre den gode driften vi har etablert på Ammerudlunden, men er avskåret fra å delta i konkurransen slik den nå er etablert».

Tidemann kommer så med tre forslag som skal sikre Unicare fortsatt involvering på Ammerudlunden, mot hensiktene med anbudskriteriene politikerne har satt opp.

  • «Unicare utarbeider nytt anbud for drift av Ammerudlunden på vegne av Godthaab som leverer anbudet
  • Anbudet vil utarbeides som en forbedret utgave av dagens driftsform
  • Dersom (når) Godthaab vinner anbudet inngår dere en driftsavtale med oss slik at vi forestår driften».

- Bør fases helt ut

- I resten av samfunnet blir alt stadig billigere og bedre - drevet fram av konkurranse mellom private aktører som søker profitt. Hvorfor vil ikke dette fungere innenfor eldreomsorgen?

- Rett og slett fordi omsorg ikke er en vare. Det er veldig vanskelig å spare penger gjennom en mer effektiv «produksjon», som man kan gjøre med andre varer og tjenester Når private eiere investerer tungt i et nytt produkt og løper en risiko, skal de selvsagt få ta ut en profitt hvis det lykkes. I eldreomsorgen, barnevern og barnehager er det offentlig finansiering, lite risiko og det er ikke et naturlig marked, sier Audun Lysbakken.

- Det vi ser i denne saken er enda et argument for at kommersielle bør fases helt ut fra grunnleggende velferd. Vi trenger ikke store kommersielle aktører på dette området, sier Lysbakken.

Raymond vil ta kontrollen

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo har ansvaret for at bystyrets vedtak - som representerer folkeviljen i Oslo - gjennomføres.

- Enten driver du ideelt eller kommersielt. Det finnes ingen mellomting. Jeg synes Unicares forsøk på å gjemme seg bak Godthaab er uverdig. Det undergraver både Godthaab som institusjon og den demokratisk vedtatte politikken som nå føres i Oslo. Jeg oppfordrer andre ideelle aktører til å stå fram om de har opplevd det samme, sier Raymond Johansen til Dagbladet.

Johansen poengterer at det nettopp er villet politikk som gjør at Ammerudlunden nå drives av Diakonhjemmet - og ikke Unicare.

- Jeg gikk til valg på å stoppe kommersialisering og privatiseringen, ta tilbake kontrollen og øke innslaget av ideelle aktører blant sykehjemmene i Oslo, sier Johansen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer