Raser mot elitesoldatene

Amerikanerne raidet den afghanske landsbyen om natta, tok med 50 fanger, drepte én i moskéen, bandt kvinnene og forlot et pikebarn druknet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonen setter sinnene i kok sørvest i Afghanistan. Distriktssjef Haji Habibullah har reist til provinshovedstaden med 150 av sine menn for å forlange fangene frigitt.

- Når utlendinger lager bråk i det afghanske hus og fornærmer afghansk kultur og religion, vil afghanerne slåss tilbake. Millioner har dødd i dette landet fordi utlendinger har blandet seg inn, sier Habibullah til nyhetsbyrået AP.

Like over midnatt fredag landet helikoptre på alle fire hjørnene av ørkenlandsbyen Band Taimore - 95 kilometer vest for Kandahar. 150 soldater stormet mot landsbyen med 200 innbyggere.

Fornærmet kvinnene

- Vi havnet under skuddild og drepte en mann og skadde to mistenkte al-Qaida- eller Taliban-menn, sier militærtalsmann Steve O'Connor.

Han vil ikke opplyse om det var soldater med fra andre land enn USA. Landbybeboerne avviser beskyldningene om at de skjuler ettersøkte. Det som opprører dem mest er ikke drapet, men at kvinnene ble bundet på hendene under den elleve timer lange aksjonen.

- Mannen som døde er ikke viktig. Problemet er at de fornærmet våre kvinner. Vi skjemmes veldig, sier Nazar Gul (30) til AP.

En tre år gammel jente druknet under raidet da hun falt i en brønn under flukten fra soldatene. I moskeen er det en diger blodflekk rundt et kulehul i bakken, og deler av den dreptes hodeskalle ligger like ved. En taxisjåfør ble skuddsåret da han sov i stasjonsvogna si. Soldatene sprengte hull i husveggene og kastet inn sjokkgranater. Afghanerne sammenligner det med overgrepene de ble utsatt for av sovjeterne.

Tok penger og våpen

- De har tatt min sønn og mine naboer. Enten slipp dem løs eller skyt meg også, krever Abdul Ali som er bestefar til den druknede 3-åringen.

For å understreke poenget river han av seg klærne og kaster seg på den glohete sanda mens lufttemperaturen stiger over 45 grader. Flere skrikende kvinner tar til orde for å steine alle utlendinger de kommer over. Landsbybeboerne hevder at våpnene som ble funnet lå igjen etter tidligere kriger, og protesterer også på at de ble fratatt pengene sine.

- Jeg vet ikke en gang om svigersønnen min er død eller levende. Vi er ikke Taliban. De fant ikke så mye som en kniv i huset mitt, sier Lajwara (60).

Amerikanerne meddeler at landsbyen ifølge deres opplysninger var et skjulested for al-Qaida- og Taliban-ledere, og at funn tyder på at det er korrekt. De femti pågrepne mennene blir nå avhørt.

Aksjonen er en av flere de siste månedene som gjør de utenlandske soldatene stadig mindre populære blant det afghanske folket. Overgangsregjeringa forsøker å samle støtte til storrådsmøtet i midten av juni, og amerikanske overgrep kan ødelegge den nødvendige folkestøtten som de trenger.

<B>PROVOSERENDE FOR MANGE: Ikke alle afghanere ønsker å ha utenlandske militærstyrker i landet.
<B>VELGER STORRÅD: Tusenvis var fredag samlet i Kandahar for å velge sine representanter i forbindelse med det nasjonale storrådet - den såkalte Loya Jirga - som skal samles 10.-15. juni for å velge en ny regjering. Samme dag raidet spesialstyrkene en landsby i området.