Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg

Raser mot Erna Solberg etter Nato-intervju: - Lite hederlig av Erna

På tross av krav fra eget landsmøte, kan ikke Erna Solberg love at Norge når toprosentmålet innen 2024. Senterpartiet ber statsministeren sanse seg.

MENER STATSMINISTEREN GÅR BORT FRA LØFTER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Liv Signe Navarsete mener Høyre-leder Erna Solberg er i ferd med å snu ryggen til løfter til Forsvaret. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MENER STATSMINISTEREN GÅR BORT FRA LØFTER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Liv Signe Navarsete mener Høyre-leder Erna Solberg er i ferd med å snu ryggen til løfter til Forsvaret. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har aldri sagt at vi skal nå toprosentmålet i 2024, sa statsminister Erna Solberg nylig til Dagbladet.

Høyre-lederen sikter til Natos Wales-erklæring. Den sier at alle medlemsland skal jobbe mot å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på Forsvaret innen 2024.

Men Høyres landsmøte lovet noe annet etter landsmøtet i fjor, få måneder før valget: «Høyre vil bruke to prosent av BNP på Forsvar innen 2024, som vil bety en ytterligere opptrapping av forsvar, sikkerhet og beredskap». Dette skrev partiet selv på sine nettsider.

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum og Liv-Signe Navarsete mener statsministeren nå er i ferd med å snu ryggen til partiets løfter til Forsvaret:

- Dette er lite hederlig av Solberg. Dette var før valget, det var viktig for Høyre å stå opp for Forsvaret, men jo lenger tid som går etter valget, jo vagere blir formuleringene, jo mer går Solberg bort fra løftene, sier Navarsete til Dagbladet.

Vil ha plan for opptrapping

For å tvinge Norge på en kurs mot toprosentmålet, fremmer Senterpartiet nå et forslag hvor Stortinget ber regjeringen «legge fram en opptrappingsplan for Forsvaret» for å nå toprosentmålet innen 2024.

- Hvis Solberg ikke mener alvor med toprosentmålet, så er det greit om hun bare kan si det, så har vi det på det rene og vi mister ikke mer tid. Så får resten av oss gå videre uten Høyre. Det verste er egentlig dette «vi mener det, men vi mener det ikke», sier Slagsvold Vedum.

Til «Politisk kvarter» på NRK torsdag forsvarte Solberg sine utspill i Dagbladet.

- Jeg har sagt at hvor langt vi kommer innen 2024 er et spørsmål vi må se på når vi kommer til den nye revideringen av langtidsplanen for Forsvaret i 2021, sa statsministeren blant annet.

Skyver problemet videre

Trygve Slagsvold Vedum sier denne forklaringen bare er å skyve problemet videre på andre.

- I 2021 er det for kort tid til å nå 2024-målet, og det vet Erna Solberg godt, kommenterer han.

Vedum har derfor følgende bønn til forsvarsvenner i Høyre som i helgen skal samles til landsmøte på Gardermoen:

- Stå opp for det dere tror på. Vårt forslag foreslår at vi går sammen om en felles opptrappingsplan for Forsvaret og toprosentmålet. Som et lite land er Norge veldig avhengig av Nato-alliansen - dette er en del av vår forsikringspremien vår, sier han.

- Forsvarsbudsjettene er ikke store nok under denne regjeringen. Dersom vi skal greie det alle egentlig er enig om, nemlig at vi skal bygge et sterkt forsvar i Norge, da må vi mer penger til Forsvaret, skyter Navarsete inn.

Feil retning

Norge bruker mer penger på Forsvaret under Erna Solbergs ledelse. Forsvarsbudsjettene har økt med 24 prosent side de borgerlige vant valget i 2014, men per i dag bruker vi 1,56 prosent av BNP på Forsvaret.

Prognoser fra Forsvarsdepartementet anslår at Norge faktisk kommer til bevege seg bort fra toprosentmålet fram mot 2024.

Årsaken til dette er blant annet at Norges økonomi vokser raskere enn forsvarsbudsjettene til Erna Solberg.

- Solberg bruker mer penger på Forsvaret enn Senterpartiet gjorde i regjering?

- Det er vanskelig å sammenlikne 2005-kroner med 2018-kroner. Det som er sikkert, er at vi faktisk beveger oss bort fra toprosentmålet. Vi går i feil retning, svarer Navarsete.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, går det mot forsvarsopprør i Høyre også ved årets landsmøte.

Blant fylkeslagene som vil skjerpe Høyres forsvarsforpliktelser ytterligere, er Trøndelag, Oslo, Troms og Finnmark, Møre og Romsdal, og Østfold.

Av konkrete forslag ber Telemark Høyre landsmøtet om å stille krav til regjeringen om å «snarest legge frem en analyse av langtidsplanens økonomiske rammer sammenholdt med en jevn opptrappingsplan som oppfyller Natos toprosent-mål innen 2024».

I tillegg til toprosentmålet vil også andre deler av Forsvaret bli gjenstand for debatt på Høyres landsmøte, deriblant helikopterkapasiteten.

Populistisk

Statsminister Erna Solberg har ikke anledning til å besvare Dagbladets spørsmål, ifølge hennes rådgivere ved Statsministerens kontor, som ber forsvarsminister Frank Bakke-Jensen kommentere saken.

- Både Erna Solberg og jeg står på lovnaden om å bevege Norge mot toprosentmålen, sier Bakke-Jensen til Dagbladet.

- Av og til er det nyanser mellom et parti og en regjering. Denne regjeringen har forpliktet seg til Wales-erklæringen i Nato. Den sier vi skal jobbe mot å bruke to prosent av BNP på Forsvaret innen 2024, legger han til.

Forsvarsministeren kan heller ikke love at Norge vil nå toprosentmålet innen 2024, men ser likevel ikke poenget med Senterpartiets opptrappingsplan, som han kaller populisme.

- Det er et populistisk representantforslag som er beskrivende for Senterpartiets oppførsel i opposisjon, sier Bakke-Jensen.

- Hvordan da?

- Fordi de henger seg opp i utviklingen av Norges brutto nasjonalprodukt for å score billige politiske poeng. Fornyingen av Forsvaret handler ikke om et enkeltvedtak, men om en langsiktig omstilling av en diger organisasjon. Denne regjeringen bruker dessuten langt mer på Forsvaret enn Senterpartiet gjorde i regjering.

- Viktigst hva vi gjør

Bakke-Jensen satt i salen da Høyres landsmøte i fjor vedtok at partiet ville nå - ikke bare jobbe mot - toprosentmålet innen 2024. At verken partiets statsminister eller forsvarsminister kan love at så kommer til å skje, tror Bakke-Jensen partifellene tar med stor ro.

- Høyres landsmøte forstår at det viktigste er hva vi gjør med Forsvaret, at vi følger langtidsplanen, er til stede i nord og at vi faktisk ruster opp luftforsvaret, marinen og hæren.

- Hvilket år når vi toprosentmålet?

- Det kan godt hende vi når det i 2024, men det kan jeg ikke love.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!