Raser mot Europa: - Har fått nok!

Representanter fra Ghana bønnfaller Europa om å ta grep om klesindustrien. De trenger hjelp til å håndtere all ubrukelig tekstil vi eksporterer til et av Vest-Afrikas største bruktmarkeder.

TÅRN AV KLÆR: Den dårlige kvaliteten på tekstilen i den såkalte fast fashion får mye av skylda for at så mye som 40 prosent av det som importeres til Ghana må kastes. Nå ber de om hjelp. Foto: Muntaka Chasant / Shutterstock
TÅRN AV KLÆR: Den dårlige kvaliteten på tekstilen i den såkalte fast fashion får mye av skylda for at så mye som 40 prosent av det som importeres til Ghana må kastes. Nå ber de om hjelp. Foto: Muntaka Chasant / Shutterstock Vis mer
Publisert

- Det hoper seg opp i havet: skilpaddene kommer seg ikke til stranda, korallene dør og fiskerne får ikke lenger fisket. Det er en miljøkatastrofe.

Det var beskjeden fra direktøren for avfallshåndteringen i Accra, Solomon Noi, da han nylig besøkte Brussel og ChangeNow-konferansen i Paris.

I Accra, Ghana, ligger et av verdens største markeder for brukte klær: Kantamanto. Men langt ifra alt som sendes til det vestafrikanske landet er brukbart.

Rundt 40 prosent av tekstilene som ender opp i Kantamanto blir kastet. Nå bønnfaller representantene fra byen Europa om hjelp.

«Fast fashion»

Ifølge The Guardian dukket Kantamanto-markedet opp i den tidligere britiske kolonien allerede på 60-tallet. Markedet hadde sammenheng med nettopp tankegangen fra kolonitida: slik skulle ghaneserne få kjøpe vestlige klær.

I dag dekker markedet rundt 7 hektar land, tilsvarende 70 000 kvadratmeter. Her håndteres i dag rundt 15 millioner klesplagg i uka og gir arbeid til rundt 30 000 personer.

Forhandlerne her kjøper og sorterer klær, hvorav det meste er klær fra varehus og lager som aldri er brukt, eller klær som er sendt til veldedige organisasjoner eller gjenvinning i Europa, skriver avisa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer