Peter Madsen:

Raser mot fengselsregimet

Den domfelte drapsmannen Peter Madsen sammenlikner det danske fengselssystemet med det russiske, og seg selv med den fengslede opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

RASER: Drapsdømte Peter Madsen mener det er «vanvittig» at han ikke får sende brev til de to kvinnene. Foto: Niels Hougaard /Ritzau via AP / NTB
RASER: Drapsdømte Peter Madsen mener det er «vanvittig» at han ikke får sende brev til de to kvinnene. Foto: Niels Hougaard /Ritzau via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er Navalnyj det her, uttrykte den drapsdømte Peter Madsen (52) under et rettsmøte i dag.

Madsen er tiltalt for å ha brutt en lov vedtatt i januar 2022, som forbyr livstids- og forvaringsdømte fra å ha besøk eller korrespondere med personer de ikke kjente før fengslingen, i de første ti åra av soningen.

Madsen er dømt til livstid for det brutale drapet på den svenske journalisten Kim Wall (30). I tillegg ble han også dømt for seksuell mishandling og likskjending.

Madsen erkjenner at han har sendt brevene, men sier seg ikke skyldig. Han hevder at loven er i strid med menneskerettighetskonvensjonen.

TATT: Danske Peter Madsen skal ha forsøkt å rømme fra fengselet, hvor han soner en livstidsdom for drapet på Kim Wall. Foto: Byrd/ Steven Knap Vis mer

Nå sammenlikner han det danske rettssystemet med det russiske, og seg selv med den fengslede opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

Det var den danske avisa B.T. som først omtalte saken.

- Vanvittig

Ifølge avisa var sammenlikningen med den russiske dissidenten bare en liten del av Madsens lange forsvar for hvorfor han mener det er vanvittig at han ikke får sende brev til mennesker han selv hevder han har hatt et «langvarig og nært forhold til.»

Madsen er tiltalt for å ha sendt forbudte brev til to kvinner.

En av dem var tidligere ansatt som fengselsbetjent, og det var bak murene av Storstrøm fengsel på Falster at hun og Madsen møttes.

- Hun kom til meg like etter at jeg hadde kommet til fengselet. Hvis det ikke hadde vært for henne, hadde jeg kanskje fulgt Epsteins eksempel, sa Madsen under dagens rettsmøte.

Jeffrey Epstein var en amerikansk finansmann og en dømt seksualforbryter. Han ble tiltalt for å ha misbrukt en rekke unge kvinner og begikk selvmord i fengselet.

- Det som skjer når man havner i fengsel er voldsomt, også psykologisk, fortsatte han.

PARTERTE JOURNALIST: Peter Madsen er dømt for å ha drept og partert den svenske journalisten Kim Wall. Foto: Niels Hougaard /Ritzau via AP / NTB
PARTERTE JOURNALIST: Peter Madsen er dømt for å ha drept og partert den svenske journalisten Kim Wall. Foto: Niels Hougaard /Ritzau via AP / NTB Vis mer

- Ville si opp jobben for meg

Madsen hevdet at han og kvinnen etter hvert ble svært nære.

- Hun ville si opp jobben for å opprettholde kontakten med meg. Hun er den personen jeg stoler mest på. Klærne jeg har på meg, har jeg fått av henne, fortalte han.

Kvinnen ga også sin forklaring under rettsmøtet.

- Jeg ville ikke gi opp kontakten med ham, og sa derfor opp jobben. Jeg hadde egentlig tenkt å fortsette som fengselsbetjent til jeg gikk av med pensjon, sa hun.

TILSTÅR: Peter Madsen ble dømt til livstid i fengsel for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Video: DPLAY/«De hemmelige optagelser med Peter Madsen» Vis mer

Kvinnen hevder at hun ikke følte seg presset av Madsen til å si opp jobben, men gjorde det av egen fri vilje.

Selv beskrev hun forholdet til Madsen som «nært og tillitsbasert».

- Min beste venn

Kvinnen fortalte at hun ble kjent med Madsen samme dag som han ble plassert i Vestre Fængsel, etter å ha blitt arrestert for drapet på Kim Wall.

Forholdet mellom dem begynte å utvikle seg allerede da, men de ble ikke kjærester, hevdet hun.

- Jeg ble glad i ham, og var nok også forelsket. Men det var ikke der vi var. Han er mer som den broren jeg aldri har hatt, min aller beste venn, forklarte kvinnen.

Hun beskrev Madsen som en god samtalepartner.

- Jeg trengte også noen å snakke med, og det var lett å gjøre det med Peter. På det tidspunktet gikk ekteskapet mitt heller ikke bra.

RØMLING: Madsen skapte nok en gang internasjonale avisoverskrifter da han forsøkte å rømme fra Storstrøm fengsel i 2020. Foto: Ritzau Scanpix / Nils Meilvang via REUTERS / NTB
RØMLING: Madsen skapte nok en gang internasjonale avisoverskrifter da han forsøkte å rømme fra Storstrøm fengsel i 2020. Foto: Ritzau Scanpix / Nils Meilvang via REUTERS / NTB Vis mer

Kvinnen fortalte at hun ble sjokkert da Madsen forsøkte å rømme fra fengselet i 2020.

- Det var tøft for meg, jeg var helt knust.

Hun forsvarte forholdet til Madsen.

- Jeg kunne ikke være uten ham, sa hun under rettsmøtet.

Raste mot rettssystemet

Madsens forsvarer, Tobias Stadarfeld, forklarte hvordan den nye brev-loven bare kan sammenliknes med lovgivningen man finner i Russland.

Madsen langet også videre ut mot det danske rettssystemet.

- Vi har en tredelt statsmakt. Og noen ganger trenger vi en sjekk. Dette handler ikke bare om de innsattes rettigheter, det handler også om de pårørendes rettigheter, sa den domfelte drapsmannen.

Madsen avsluttet sitt forsvar med en bønn til rettssystemet:

- Jeg ber om at deres rettigheter som voksne mennesker også blir tatt med i betraktningen i denne saken.

Dommen blir avsagt neste fredag uten rettsmøte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer