- Det er Navalnyj det her, uttrykte den drapsdømte Peter Madsen (52) under et rettsmøte i dag.
Madsen er tiltalt for å ha brutt en lov vedtatt i januar 2022, som forbyr livstids- og forvaringsdømte fra å ha besøk eller korrespondere med personer de ikke kjente før fengslingen, i de første ti åra av soningen.
Madsen er dømt til livstid for det brutale drapet på den svenske journalisten Kim Wall (30). I tillegg ble han også dømt for seksuell mishandling og likskjending.
Madsen erkjenner at han har sendt brevene, men sier seg ikke skyldig. Han hevder at loven er i strid med menneskerettighetskonvensjonen.
Nå sammenlikner han det danske rettssystemet med det russiske, og seg selv med den fengslede opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.
Det var den danske avisa B.T. som først omtalte saken.
- Vanvittig
Ifølge avisa var sammenlikningen med den russiske dissidenten bare en liten del av Madsens lange forsvar for hvorfor han mener det er vanvittig at han ikke får sende brev til mennesker han selv hevder han har hatt et «langvarig og nært forhold til.»
Madsen er tiltalt for å ha sendt forbudte brev til to kvinner.

Skrekknatt i Bandidos-lokale
En av dem var tidligere ansatt som fengselsbetjent, og det var bak murene av Storstrøm fengsel på Falster at hun og Madsen møttes.
- Hun kom til meg like etter at jeg hadde kommet til fengselet. Hvis det ikke hadde vært for henne, hadde jeg kanskje fulgt Epsteins eksempel, sa Madsen under dagens rettsmøte.
Jeffrey Epstein var en amerikansk finansmann og en dømt seksualforbryter. Han ble tiltalt for å ha misbrukt en rekke unge kvinner og begikk selvmord i fengselet.
- Det som skjer når man havner i fengsel er voldsomt, også psykologisk, fortsatte han.

- Ville si opp jobben for meg
Madsen hevdet at han og kvinnen etter hvert ble svært nære.
- Hun ville si opp jobben for å opprettholde kontakten med meg. Hun er den personen jeg stoler mest på. Klærne jeg har på meg, har jeg fått av henne, fortalte han.
Kvinnen ga også sin forklaring under rettsmøtet.
- Jeg ville ikke gi opp kontakten med ham, og sa derfor opp jobben. Jeg hadde egentlig tenkt å fortsette som fengselsbetjent til jeg gikk av med pensjon, sa hun.
Kvinnen hevder at hun ikke følte seg presset av Madsen til å si opp jobben, men gjorde det av egen fri vilje.
Selv beskrev hun forholdet til Madsen som «nært og tillitsbasert».
- Min beste venn
Kvinnen fortalte at hun ble kjent med Madsen samme dag som han ble plassert i Vestre Fængsel, etter å ha blitt arrestert for drapet på Kim Wall.
Forholdet mellom dem begynte å utvikle seg allerede da, men de ble ikke kjærester, hevdet hun.
- Jeg ble glad i ham, og var nok også forelsket. Men det var ikke der vi var. Han er mer som den broren jeg aldri har hatt, min aller beste venn, forklarte kvinnen.
Hun beskrev Madsen som en god samtalepartner.
- Jeg trengte også noen å snakke med, og det var lett å gjøre det med Peter. På det tidspunktet gikk ekteskapet mitt heller ikke bra.

Kvinnen fortalte at hun ble sjokkert da Madsen forsøkte å rømme fra fengselet i 2020.
- Det var tøft for meg, jeg var helt knust.
Hun forsvarte forholdet til Madsen.
- Jeg kunne ikke være uten ham, sa hun under rettsmøtet.
Raste mot rettssystemet
Madsens forsvarer, Tobias Stadarfeld, forklarte hvordan den nye brev-loven bare kan sammenliknes med lovgivningen man finner i Russland.
Madsen langet også videre ut mot det danske rettssystemet.
- Vi har en tredelt statsmakt. Og noen ganger trenger vi en sjekk. Dette handler ikke bare om de innsattes rettigheter, det handler også om de pårørendes rettigheter, sa den domfelte drapsmannen.
Madsen avsluttet sitt forsvar med en bønn til rettssystemet:
- Jeg ber om at deres rettigheter som voksne mennesker også blir tatt med i betraktningen i denne saken.
Dommen blir avsagt neste fredag uten rettsmøte.