Fisking:

Raser mot fiskeregler: - Bomma totalt

Regjeringen ønsker innspill til ny dyrevelferdsmelding. I den forbindelse har det blusset opp en gammel konflikt om såkalt fangst og slipp av fisk.

MINSTEMÅL: Torsk under 44 cm skal slippes ut i Nord-Norge. Slipper du ut en 50 cm lang torsk bryter du derimot loven. Foto: Gorm Kallestad / NTB
MINSTEMÅL: Torsk under 44 cm skal slippes ut i Nord-Norge. Slipper du ut en 50 cm lang torsk bryter du derimot loven. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi synes Mattilsynet er litt uforsonlige her. De legger opp til en helt unødvendig konflikt, sier informasjonssjef i Norges Jeger og Fiskeforbund (NJFF), Espen Farstad, til Dagbladet.

Nettopp hva han synes er uforsonlig er Mattilsynets syn på en kjent sportsfiskepraksis - såkalt «Catch and release» - fangst og slipp på norsk.

Ifølge Dyrevelferdsloven i Norge i dag er det nemlig ikke lov å fange en fisk med det mål å slippe den ut igjen. Det er gjort unntak for fisk under en viss størrelse for mange arter, og særlig laks under eller over en viss størrelse skal settes tilbake hvis man kan.

I forbindelse med en ny dyrevelferdsmelding ønsker regjeringen nye innspill, og både Mattilsynet og NJFF vil melde seg på med innspill om fangst og slipp av fisk.

Det var Nationen som omtalte den gjennoppblomstrede konflikten først.

- Fiskere har i alle år satt ut fisk som er for liten eller av feil type. Barn har puttet fisk i bøtter og lekt og lært. At alt dette skal legges lokk på er synd, sier Farstad om loven som egentlig forbyr deg å slippe en fisk ut igjen.

- I jeger og fisk har vi et mantra. Jegeren er rådyrets beste venn. Vi har redda hundrevis av kje under slåtten. Vi som er glade i naturen og bruker naturen er opptatt av å ta vare på naturen, sier han og legger til:

- Fiskere er fiskens beste venn.

Et par fiskere havnet i trøbbel da det kom en uventet gjest på besøk. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

- Forbudt

Mattilsynet på sin side er klar på at loven forbyr å ha det som et mål om å slippe fisken tilbake der den kom fra - før man har fisket den.

- «Fang og slipp» er å fange fisk som deretter settes ut igjen på samme sted i forventning om at den overlever. Det kan være flere gode grunner til å sette uskadet fisk ut igjen. Den kan være for liten eller man kan få fisk man ikke vil ha, skriver Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet i en e-post til Dagbladet.

Knævelsrud presiserer:

- Rendyrket fang og slipp er når man på forhånd har bestemt at all uskadet fisk skal settes ut igjen. Når målet bare er å oppleve gleden og spenningen i å fiske for så å slippe fisken ut igjen, er det i strid med dyrevelferdsloven og forbudt i Norge.

Knævelsrud gjentar at begrenset fang og slipp av laks og ørret er tillatt.

- Undersøkelser viser at laks og ørret med stor grad av sannsynlighet vil leve videre uten varig skade hvis fiske og gjenutsettingen gjennomføres på forsvarlig vis, skriver hun.

Mattilsynet understreker at dyrevelferdsloven også gjelder for vill fisk.

- Dyrevelferdsloven gjelder også for villfisk. Å bli fanget er en stor påkjenning for fisken. Den blir stresset siden det for den er en kamp om livet. Det vil derfor påvirke fiskens velferd negativt og den kan få skader. Dersom fisken ikke avlives raskt, men håndteres mye før den så slippes ut igjen, blir den utsatt for ytterligere påkjenninger, skriver Knævelsrud.

- Symbolpolitikk

Farstad i NJFF kontrer med at dagens regelverk er vanskelig å håndheve, og at mange fiskere rett og slett ikke bryr seg med regelverket.

- Dette er symbolpolitikk fra Mattilsynet, sier Farstad.

- Vi støtter et fornuftig regelverk, men lager du et regelverk ingen bryr seg om, da har du bomma totalt.

SKIVEBOM: Informasjonssjef i NJFF, Espen Farstad, mener dagens regelverk er skivebom. Foto: NJFF
SKIVEBOM: Informasjonssjef i NJFF, Espen Farstad, mener dagens regelverk er skivebom. Foto: NJFF Vis mer

- Det kan jo ligge et poeng i at man plager dyr for moro skyld?

- I ytterste konsekvens har Mattilsynet et poeng her. Har man en laksebestand det står så dårlig til med at den ikke skal fiskes på, så skal vi ikke leke med et liv med catch and release, sier Farstad.

- Men alle fiskere har et eget motiv. Kanskje vil man ha mat, og kanskje vil man bevare en bestand, sier han om praksisen.

Farstad påpeker at det kan være store debatter om fangst and slipp - også innad i fiskemiljøet.

- Det finnes mange unyanserte i «catch and release»-leiren også, som debattråder på nett der folk får kjeft for å kakke en ørret.

- I Norge har vi en høstingstradisjon, den må vi ta vare på. Men det betyr ikke at vi ikke kan ha to tanker i hodet samtidig, avslutter han.

«Verdifull forvaltning»

- Så langt har lovverket og mattilsynets oppfatning vært at det svært populære fiskemetoden er på kant med loven uten at det har blitt tatt tak i, skriver sportsfiske-guru og blogger Asgeir Alvestad til Dagbladet.

KAN SLIPPES UT: Asgeir Alvestad med en grom kveite. Alle kveiter under 80 cm lengde skal slippes ut igjen oppgir Fiskeridirektoratet. Foto: Asgeir Alvestad.
KAN SLIPPES UT: Asgeir Alvestad med en grom kveite. Alle kveiter under 80 cm lengde skal slippes ut igjen oppgir Fiskeridirektoratet. Foto: Asgeir Alvestad. Vis mer

Alvestad, som er en av personene i landet som har fanget flest ulike fiskearter, mener det burde vært mer bruk av fangst og slipp i Norge.

- Sports og turistfiske er en verdifull og svært viktig del av det å forvalte naturen. I steder for å stramme inn på reglene kan vi heller øke bruken av «catch & release» slik at vi også framover kan oppleve et aktivt friluftsliv, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer