Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot flygeledere

Samferdselspolitkere på Stortinget reagerer, Frp tviler på om de tåler jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går stanset fly-Norge nærmest helt opp. Flere titusen passasjerer ble rammet da flygeledere i Røyken la ned arbeidet sitt fordi de følte seg følelsesmessig utilpass med å jobbe etter å ha fått vite at arbeidsplassen deres kanskje flyttes til Stavanger i 2008.

Flere av medlemmene i samferdselskomiteen på Stortinget som Dagbladet.no har snakket med tviler på at flygelederne var så syke som de ga uttrykk for, og at det hele var en politisk demonstrasjon.

Dårlig timing

- Avinor kunne ha sluppet innstillingen til styret på et tidspunkt da eventuelle reaksjoner rammet lufttrafikken minst mulig, sier komitemedlem Kenneth Svenden fra Fremskrittspartiet.

Mandag formiddag er det alltid mye trafikk, og i går var det i tillegg starten på høstferien. Avinor visste på forhånd at det kunne være ansatte som ba seg fritatt fra å jobbe, så det var kalt inne ekstra mannskaper.

Det Avinor ikke hadde forutsett, var at ekstramannskapene heller ikke orket å jobbe.

- En eventuell flytting er så langt fram i tid, at Avinor burde kanskje ha gjort noe på en annen måte når det gjaldt kommunikasjon, sier Venstres May Britt Vihovde.

Hun har i morges sittet fast i Haugesund fordi flyet til Oslo står på bakken.

- Det virker ikke som om det var noe klokt tidspunkt å velge. Det må da ha vært mulig å informere om denne avgjørelsen på et annet tidspunkt enn mandag midt i rushen i høstferien. Da er det jo ekstraordniær trafikk, sier Sigrun Eng fra Arbeiderpartiet.

Ingen vurdering

Avinor erkjenner at de ikke var gjort noen vurdering av når en offentliggjøring hadde vært best, med tanke på at de reisende kunne bli rammet.

- Det eneste var at vi ville fortelle de ansatte om dette på et tidspunkt da flest var på jobb, før meldingen gikk ut i media, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen til Dagbladet.no.

- Burde ikke hensynet til passasjerene veie tyngre, i stedet for at alle ansatte skulle få informasjonen samtidig?

- Sett i lys av den reaksjonen vi fikk i Røyken, ikke minst at dette førte til at mange tusen menensker ble rammet, så kan det jo vurderes om man burde gjort dette på en annen måte, sier Narvesen.

Tviler på kompetansen

Fremskrittspartiet begynner å tvile på om det er de riktige folkene som jobber som flygeledere når de blir så lett satt ut følelsesmessig. Flygeledere er spesialutdannet til å takle stress og følesesmessige situasjoner.

- Om flygelederne ikke klarer å takle situasjonen som oppsto i går, hvordan skal de da klare å takle en kritisk situasjon som skulle oppstå i lufta, spør Svendsen?

Han mener Avinor nå bør gå gjennom sine rutiner og undersøke om de som jobber som flygeledere i dag er egnet til jobben.

Odd Holten i KrF er enig at det er et spørsmål man bør stille, men han vil ikke spekulere i det.

- Jeg ser godt poenget, men jeg vil ikke være noen slags psykolog i dette tilfellet, sier Høyres Petter Løvik. Siden i går har han vært strander på Sunnmøre, på grunn av flygeleder-konflikten.

- Jeg har ikke så stor tro på at den psykiske påkjenningen var så stor som flygelederne skal ha det til. Jeg mener det var en bevisst handling. Det er greit at de vil reagere, men de kan ikke lamme Norge på den måten. De får si fra og aksjonere på andre måter, sier Vihovde fra Venstre.

- Dette er en reaksjon som kom i kjølvannet av denne beskjeden som ble gitt, men jeg forstår at spørsmålet om de kan takle stress blir stilt, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor.

Avinor mener likevel sikkerheten ivaretas og at flyglederne er kapable til å takle stressede situasjoner, tross gårsdagens følelsesmessige knockout.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling