FÅR KJEFT: Flyselskapet United Airlines Boeing får kjeft etter at de nektet to tenåringsjenter å gå om bord på et fly på grunn av antrekket, og for å ha forsvart flynekten i etterkant.  Foto: REUTERS/Louis Nastro/NTB Scanpix
FÅR KJEFT: Flyselskapet United Airlines Boeing får kjeft etter at de nektet to tenåringsjenter å gå om bord på et fly på grunn av antrekket, og for å ha forsvart flynekten i etterkant.  Foto: REUTERS/Louis Nastro/NTB ScanpixVis mer

Raser mot flyselskap etter at tenåringsjenter ble nektet å fly fordi de brukte tights

- Hvor mange gutter har blitt straffet av samme grunn?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske flygiganten United Airlines opplever nå storm på sosiale medier.

Årsaken er at to tenåringsjenter som brukte tights ble nektet å fly med selskapet.

Hendelsen skjedde søndag morgen, da jentene skulle reise med familie fra Denver til Minneapolis. Flynekten ble oppfattet av flere andre passasjerer, som så opptrinnet, og siden har gått ut mot flyselskapet på Twitter.

Firmabillett

Det var Shannon Watts som ble vitne til opptrinnet på flyplassen i Denver. Hun så en familie som var fra seg ved en av flyplassens gater. Da hadde en av de ansatte i flyselskapet United Airlines nektet to tenåringsjenter å gå om bord i flyet fordi de hadde på seg tights.

Raser mot flyselskap etter at tenåringsjenter ble nektet å fly fordi de brukte tights

Ifølge Watts sa kvinnen ved gaten at hun ikke lager reglene, bare følger dem.

Talsperson for flyselskapet Jonathan Guerin bekreftet overfor Washington Post at de to tenåringsjentene ikke fikk komme om bord på flyet. Han forklarer flynekten med at jentene reiste med billetter utstedt til ansatte i flyselskapet.

- De oppfylte ikke kleskoden for å fly på firmabillettene, sier han.

Ifølge han forbyr interne regler for ansatte som benytter seg av tilbudet bruk av tights.

- Ordinære reisende vil ikke bli nektet om de reiser med tights eller treningsbukser.

Måtte bli igjen på flyplassen

Selskapet argumenterer med at de som reiser med gratisbilletter i utgangspunktet representerer reiseselskapet, og at det er opp til de ansatte ved gaten å avgjøre om de reisende er tilstrekkelig kledd.

En annen jente som også gikk i tights ble også først nektet å gå om bord. Jenta, som anslås å være 10-11 år gammel, fikk gå på flyet etter å ha tatt på seg en kjole over antrekket.

Ifølge selskapet ble de to jentene igjen i Denver. Der måtte de gjøre «justeringer» på antrekket, før de fikk gå om bord på det neste flyet til Minneapolis.

I en rekke Twitter-meldinger har flyselskapet United Airlines forsvart at de ikke lot jentene gå om bord på flyet, og har vist til kleskoder- og retningslinjer som gir dem tillatelse til å nekte ombordstigning.

Vitnet til hendelsen, Shannon Watts, som selv var på flyplassen for å fly til Mexico på ferie, er likevel sjokkert.

- Diskriminerende

SINT: Youtuber Adam Saleh snakket arabisk med sin mor under en ombordstigning. Det resulterte i at han ble kastet av flyet som skulle fra London til New York tidliger i år. Video: Twitter/ Adam Saleh Vis mer Vis mer

- Faren hadde på en shorts som ikke rakk ham ned til kneet. Den stoppet noen centimeter over kneet, og det var ikke noen problemer med det, sier hun til New York Times.

Hun er selv grunnlegger av en organisasjon mødre som ønsker strengere våpenregulering, og har fem jentebarn. Hun mener retningslinjene til selskapet er diskriminerende.

- Denne oppførselen er diskriminerende og seksualiserer unge jenter. I tillegg ble familiene involvert skremt og fikk mye trøbbel. Som mor til fire jenter som bruker og reiser i treningsbukser, vil jeg vite: Hvor mange gutter er blitt straffet av samme grunn, skriver hun.

Hun får også stor støtte på sosiale medier. Saken har skapt voldsomt engasjement i USA, og blant de som har kastet seg inn i debatten er skuespiller og aktivist Patricia Arquette.

- Tights er jobbklær for tiåringer. Deres jobb er å være barn, skriver hun på Twitter.

Også den norskættede supermodellen Chrissy Teigen, har kastet seg inn i debatten.

- Jeg har flydd United tidligere bokstavelig talt uten bukser. Bare en topp som en kjole. Neste gang skal jeg bare gå med bukse og et skjerf, skriver hun på Twitter.