COP26

Raser mot FN: - Uakseptabelt

Israels energiminister ble forhindret fra å delta på mandagens program under klimatoppmøtet i Glasgow. Hun hevder å ha ventet to timer på rullestoltilpasset transport til konferanseområdet, før hun ga opp.

REAGERER: Israels energiminister Karine Elharrar er avhengig av rullestol. Det skal ha hindret henne fra å delta på det offisielle programmet av COP26 mandag. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB
REAGERER: Israels energiminister Karine Elharrar er avhengig av rullestol. Det skal ha hindret henne fra å delta på det offisielle programmet av COP26 mandag. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB Vis mer
Publisert

Israels energiminister Karine Elharrar retter pekefingeren mot FN som arrangør av klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, etter at hun mandag ble forhindret fra å delta på konferansen.

Elharrar har muskeldystrofi og er avhengig av rullestol.

I et intervju med den israelske TV-kanalen Channel 12, gjengitt av Reuters, sier energiministeren at de eneste transportalternativene til konferanseområdet var å gå eller ta en av shuttlebussene, som ikke var tilrettelagt for rullestolbrukere.

Ifølge Times of Israel skal hun ha ventet i to timer utenfor konferanseområdet, før hun returnerte til hotellet sitt i Edinburgh.

- Jeg kom til COP26 for å møte mine kolleger rundt om i verden og fremme en felles innsats mot klimakrisen. Det er trist at FN, som jobber for likestilling for mennesker med nedsatt funksjonsevne, ikke har tilrettelagt for tilgjengelighet på sine arrangementer i 2021, skrev hun Twitter mandag kveld.

- Uakseptabelt

Den israelske delegasjonen har ifølge BBC sendt inn en formell klage til arrangøren.

I en uttalelse omtaler statsminister Naftali Bennett hendelsen som «uakseptabel». Ifølge Times of Israel sørger statsministerens stab for transport slik at Elharrar kommer seg til konferanseområdet tirsdag.

Storbritannias miljøminister, Geirge Eustice, sier til BBC at regjeringen har beklaget overfor den israelske energiministeren. Han vil imidlertid ikke la arrangøren ta på seg hele skylda for det inntrufne.

- Det vanlige i slike situasjoner ville vært at Israel kommuniserte at de hadde det spesifikke behovet for sin minister, sier han.

Ifølge Eustice skyldtes mangelen på tilrettelegging at arrangørene ikke var klar over Elharrars behov.

- Jeg vet at de fleste andre inngangene er tilrettelagt for rullestolbrukere. Hun kom tydeligvis ved en inngang som ikke var tilrettelagt.

Skal møte Johnson

Ifølge Times of Israel snakket den israelske statsministeren med britenes statsminister Boris Johnson seint mandag kveld.

De skal blant annet ha snakket om energiministerens opplevelse tidligere samme dag, og blitt enige om å invitere Elharrar til et planlagt møte mellom de to statslederne tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer