Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot Forsvaret

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): - Når våre militære har mistanke om en atomulykke, må vi som lever her få vite det straks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier fisker Odd Bjarne Esbensen. Kystfolket i Finnmark reagerer på det de opplever som en varslingssvik fra Forsvarets side. Forsvarsminister Bjørn Tore Godal er ikke uten videre enig:

- Vi kan ikke rope ulv, ulv, sa han da Dagbladet møtte ham seint i går kveld.

I går kunne Dagbladet fortelle at Forsvaret allerede lørdag hadde indikasjoner på at det kunne ha skjedd en alvorlig ulykke i Barentshavet, ikke langt fra norskegrensa.

En litt ugunstig vindretning kunne - dersom «Kursk» hadde lekket radioaktivitet - brakt atommarerittet til Vardø og Varangerhalvøya i løpet av uhyggelig kort tid.

Men først mandag fikk fiskerne i Vardø vite noe, og da via lokalradioens morgennyheter.

- Ikke mørkredde

- Dersom norsk og vestlig etterretning visste at en atomubåt ligger på havets bunn 200 kilometer lenger øst, så fortjente vi å få vite det med en gang, sier Esbensen, som også er leder i Vardø fiskarlag.

Bjørn Tore Godal mener det ikke er framkommet informasjon som tyder på at det norske forsvaret har opptrådt klanderverdig.

- Vanskelig

- Per nå er det ikke grunnlag for å utsette noe på det skjønnet som ble utvist. Det smeller ofte under omfattende marineøvelser, og jeg tror det ville bli umulig å håndtere dette, hvis Forsvaret skulle melde fra hver gang, sier Godal.

- Statens strålevern ønsker heller en beskjed for mye, enn en for lite, av hensyn til befolkningen i Finnmark. Har de ikke et poeng?

- Hendelsesforløpet er ikke ferdiganalysert. Det vil bli foretatt en gjennomgang med alle involverte norske parter når ubåtdramaet er over. Alle steiner skal snus.

ATOMFRYKT: - Dette handler om å estimere de 71 000 menneskene som lever nær grensa til Russland, mener Vardø-fiskerne Odd Bjarne Esbensen (foran), Kent Are Esbensen og Jan Tore Jensen.