Statsbudsjettet 2021

Raser mot Frp: - «Svik» fra «fulle sjømenn»

Opposisjonen er enig med Siv Jensen: det er lite å like i budsjettforliket mellom regjeringen og Frp. - De bruker jo penger som fulle sjømenn, sier MDG-leder Une Aina Bastholm.

FASTLÅST: Siv Jensen redegjør for hvordan de ligger an i budsjettforhandlingene. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare Frp-leder Siv Jensen som er skuffa over budsjettforliket regjeringspartiene og Frp presenterte i kveld:

- Etter ukevis med krangling ender dette skilsmisseoppgjøret med at regjeringen og Frp blir enige om billigere alkohol og snus mot ikke-kutt i kvoteflyktninger og bistand. Disse forhandlingene har ikke handlet om hva vi kan gjøre for dem som er sagt opp og permittert, eller bedriftene som er på randen av konkurs, sier Eigil Knutsen, finanspolitisk talsperson i Ap.

- Et svik

Også lenger ut på venstresida er harmen til å føle på:

- Dette er et svik mot alle de som nå hadde trengt at regjeringa og Frp stilte opp for dem, sier Rødt-nestleder Marie Sneve.

Blant hovedpunktene i budsjettenigheten er reduserte alkoholavgifter, reduksjon i bompenger, mer til pensjonister, og fortsatt 3000 kvoteflyktninger.

- Høyresida viser at de ikke er i stand til å håndtere ledighetskrisa. Vi må bekjempe arbeidsledigheten, ikke de arbeidsledige. Rødt vil fortsette å jobbe for målretta krisepakker med tiltak for arbeidsfolk, arbeidsplasser og miljø. Her svikter regjeringa og de store etablerte partiene, sier Sneve videre.

- Beksvart

Storebror SV er også oppgitt over Erna Solbergs ferske statsbudsjett for 2021.

- Beksvart og usosialt, oppsummerer SV-nestleder Kari Elisabeth Kaski.

I likhet med Rødt ventet hun seg større gavmildhet fra regjeringen overfor dem som sliter i møte med coronakrisa.

- Dette er dagen da Frp forlot folk flest. Mens vi står opp i en økonomisk krise, flere næringer roper desperat om hjelp og titusener står i fare for å miste jobbene, så har ikke regjeringspartiene og Frp villet gjøre livet lettere for dem som går jula i møte uten å vite om de har en jobb. De har ikke rettet opp i regjeringens usosiale kutt, eller gitt folk mer å rutte med neste år.

BEKSVART: Det er Kari Elisabeth Kaskis beskrivelse av budsjettet Norge skal styres på i 2021. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEKSVART: Det er Kari Elisabeth Kaskis beskrivelse av budsjettet Norge skal styres på i 2021. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Åtte Frp-ere stemte mot

Også mange i Frp var misfornøyd. Åtte i partiets stortingsgruppe stemte nei til budsjettforliket, og var villig til å felle regjeringen til Erna Solberg framfor å gå med på forliket.

- De gjør ikke nok for å bygge oss ut av krisen. De kunne reddet utelivsbransjen, latt folk som er uten jobb fått feriepenger neste år eller brukt milliarder på å investere i nye, grønne arbeidsplasser og å fikse klimakrisen. I stedet virker Frp mer opptatt av å gjøre livet vanskelig for Kjell Ingolf Ropstad enn å redde folks arbeidsplasser, sier Kaski.

Fulle sjømenn rundt kongens bord

I MDG er også kritikken krass. Partiet reagerer blant annet på at Frp har fått gjennomslag for at kristne kvoteflyktninger skal prioriteres, og misliker at det skal brukes enda mer penger på motorveier.

- Regjeringen bruker jo milliardene som fulle sjømenn. Tenk alt vi kunne gjort for miljø, rettferdighet og grønne arbeidsplasser med 22 milliarder. De gjør det nå billigere å kjøpe fossilbil og bruker to milliarder på å kutte bompenger, i stedet for å droppe de dyre motorveiene. Det skaper mer forurensning og klimaendringer, sier Une Bastholm, partileder i MDG.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer