Raser mot guttesex-rykter

Per Sandberg og hans rådgiver André R. Kolve er forbannet. De føler seg hetset og utsatt for sexisme og rasisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Per Sandberg blir daglig beskyldt for å være full av fordommer. Nå har han fått nok. Fremskrittspartiets nestleder og leder av Stortingets justiskomité og hans rådgiver André R. Kolve er lei hets og det de mener er ufine spark.

- Jeg blir beskyldt for å være rasist, for å være forutinntatt, skape fremmedfrykt og være mot innvandrere. Men nå er det nok, sier Per Sandberg.

Født i India
De to reiser land og strand sammen, og André R. Kolve (34) er en av Sandbergs nærmeste medarbeidere.

Kolve er født i India, men kom til Norge bare noen måneder gammel. Han er adoptert, og vokste opp i Porsgrunn. De to viser til flere ubehagelige opplevelser.

En notis i gratisavisa NATT&DAG var det som fikk begeret til å renne over for Per Sandberg og André R. Kolve.

I spalta «Overhørt» står det:

«INTEGRERINGS-
POLITIKK

En rødhåret FrP-politiker fra Trøndelag ble observert på vei inn i en taxi sammen men en ung tamil en sen lørdagsnatt i mars».

- Hadde det vært en enkeltstående episode, hadde vi vel ristet på hodet, og sagt: Hvor dum går det an å bli? sier Per Sandberg til Dagbladet.

- Hets
De to forteller om nedverdigende episoder med både en av Norges mest kjente redaktører og en av topp-politikerne på Stortinget.

- Da jeg i fjor deltok i en NRKs Debatten, gikk jeg rundt og håndhilste på alle deltakerne. André gjorde det samme. Da han hilste på en av norsk presses fremste menn, fikk han følgende kommentar:

-RASISME OG SEXISME: Per Sandberg og Frp's kommunikasjonsrådgiver André R. Kolve er forbannet og mener de blir hetset, og at gratisavisa NATT&DAG mer enn antyder gutte-sex-rykter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
-RASISME OG SEXISME: Per Sandberg og Frp's kommunikasjonsrådgiver André R. Kolve er forbannet og mener de blir hetset, og at gratisavisa NATT&DAG mer enn antyder gutte-sex-rykter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

«Skjønner du hva han Per Sandberg sier?»

I fjor var det en episode hvor Kolve var med en annen Frp-politiker i flere debatter - først i Tv2 og deretter i Dagsnytt 18.

 - En kjent politiker hilste og var hyggelig, men da han i den andre debatten oppdaget at jeg var rådgiver for Frp og ikke Høyre, reagerte han. Etter det har han sluttet å hilse. Når vi nå møtes, ser han enten bort eller ned i bakken, sier André R. Kolve.

Rasisme og sexisme
Når den rødhårede trønderen og den mørkhudede rådgiveren fra Porsgrunn er ute og reiser, har de ikke møtt fordommer eller følt seg utsatt for verken rasisme eller sexisme.

- Ute blant «vanlige folk» møter vi ikke fordommer. Men det er blant de som er uhyre politisk korrekte, politikere og mediefolk vi møter fordommer, sier de to mennene.

- Opplever dere NATT&DAG som ærekrenkende og sårende?

- Ja, helt klart. Det er forbannet irriterende, sier Sandberg.

- Jeg har jobbet 12 år som journalist, og hadde forventet etterrettelighet, sier Kolve og legger til:

- Ja, det er sårende.

- Usmakelig
Sandberg og Kolve hadde en lørdagskveld vært i innvandrerbydelen Grønland på Oslos østkant og feiret 30 års dagen til en partifelle.

KLAGER TIL PFU: Per Sandberg og André R. Kolve klager gratisavisa NATT&DAG inn for Pressens Faglige Utvalg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KLAGER TIL PFU: Per Sandberg og André R. Kolve klager gratisavisa NATT&DAG inn for Pressens Faglige Utvalg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Vi tok en drosje sammen. Noen uker seinere blir vi gjort oppmerksom på at NATT&DAG hadde skrevet om oss. Vi blir jo identifisert, Frp-er fra Trøndelag med rødt hår og ung tamil. Gratisavisa mer enn antyder at vi har et seksuelt forhold og spiller på rasisme, sier Per Sandberg.

- For ordens skyld: Per er gift, og jeg er samboer - med hver vår kvinne. Notisen i gratisavisa er det som fikk begeret til å renne over. Derfor klager vi nå NATT&DAG inn for Pressens Faglige Utvalg. Gratisavisa er usmakelig og bedriver ren hets, sier André R. Kolve.

- Jeg er vant til å bli hetset, men det gratisavisa her gjør, er også sårende for Andrés og min familie. Derfor reagerer vi, sier Per Sandberg.

- Vi spiller på
assosiasjoner

Sjefredaktør Christian Forsberg i gratisavisa NATT&DAG tar verken selvkritikk eller legger seg flat for Per Sandberg og André R. Kolve.

Forsberg mener derimot at slike skriverier må tas med humor og tåles.

«Teksten det refereres til beskriver på dårlig fordekt vis en episode der Per Sandberg og hans rådgiver, André Kolve setter seg inn i samme taxi en sen lørdag i mars», skriver Forsberg i en tekstmelding til Dagbladet og fortsetter:

«Det er ikke til å legge skjul på at vi spiller på et sett assosiasjoner og antagelser som gjerne dukker opp når to stykker setter seg i samme drosjebil natt til søndag, men det er også alt vi gjør».

«Vi leker med et velkjent narrativ, understreket av notisens kontekst: En humoristisk og uhøytidelig jungeltelegraf-spalte».

«Vi foreslår at Kolve og Sandberg tar dette med like stort humør som våre lesere».

«For øvrig avventer vi en eventuell henvendelse fra PFU, og ønsker ikke å prosedere saken videre gjennom media», er det eneste sjefredaktør Christian Forsberg vil si til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer